Lepota bivanja
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 14 glasov Ocenite to novico!
Kolekcija vrtnega pohištva Concrete Garden je odgovor na potrebo po oblikovanju filigranskega pohištva z estetskimi lastnostmi betona. Foto: Klemen Razinger
Enosed, miza s klopjo, pasja uta, vrtni umivalnik, vaza s pokrovom in drugi izdelki kolekcije Concrete Garden so izdelani v Sloveniji, v sodelovanju s podjetjem Esal. Foto: Klemen Razinger
Luč iz valovite strešne kritine, pri kateri je oblikovalko navdihnila tradicionalna slovenska jed: potica. Foto: Klemen Razinger

Dodaj v

Foto in video: Poetični betonski vrt Tine Rugelj (spet) očaral Milano

Concrete Garden med "naj" izbranci salona Satellite
8. april 2017 ob 10:53
Milano - MMC RTV SLO

Nika Zupanc Milana ne izpusti že zadnjih deset let, vedno bolj vidna pa je tudi Tina Rugelj, ki se na tamkajšnjem pohištvenem sejmu predstavlja s kolekcijo vrtnega pohištva.

Pred petimi leti se je Tina Rugelj, sicer arhitektka, v Milanu prvič predstavila v okviru salona Satellite, razstavnega prostora, namenjenega mladim, obetavnim oblikovalcem, ki tam predstavijo svoje izvirne ideje, prototipe. Takrat je očarala s kolekcijo vrtnega pohištva z vlaknocementa, ki učinkuje zelo filigransko, na otip je toplo, po videzu pa spominja na beton.

O betonskem vrtu Tine Rugelj smo pisali že avgusta 2015. Takrat je arhitektka in oblikovalka za MMC med drugim povedala: "Kupci moje kolekcije so ljudje s posebnim odnosom do estetike in materiala. To ni širok krog ljudi, kar tudi nikoli ni bil moj cilj."

Zdrži vse vremenske vplive
"Mene je na začetku pritegnil material in želela sem razviti neko serijo pohištvenih izdelkov. Ni naključje, da so vrtni. To je material, ki se prvotno uporablja za strešno kritino in zdrži vse vremenske vplive," o poetični vrtni kolekciji Moj betonski vrt (za tuji trg Concrete Garden), ki je ob slabem vremenu ni treba umakniti pod streho, pove oblikovalka.

Danes se kot tista, ki ji je uspelo, v Milanu predstavlja na posebni retrospektivni razstavi salona Satellite, ki prikazuje izbrane in uspešno uresničene projekte zadnjih 20 let.

"Milano je res zelo pomembna točka, odskočna deska za vsakega oblikovalca, prostor, na katerem se res lahko povežeš s svetom. Tja pridejo vsi: od Brazilcev pa do Indijcev. Za vse, ki imajo nek izdelek, idejo, najboljše izhodišče, žal mi je, da pri nas vsi tega ne razumejo," pravi Rugljeva, katere "betonski vrt" je prejel tudi nagrado pohištvo leta 2013 Društva oblikovalcev Slovenije.

Vztrajnost in dobra ideja ključa do uspeha
Prepričana je, da bi se na milanskem sejmu lahko uspešno predstavilo še več slovenskih oblikovalcev, saj je možnosti veliko, potrebni sta le vztrajnost in dobra ideja.

Sama je tokrat v Milano prišla z vrtnega sejma v Zürichu, kjer je bil njen enosed uvrščen med izdelke leta, pred tem pa je na domačem sejmu Dom predstavila še eno svojo novost: luč iz valovite strešne kritine, pri kateri jo je navdihnila tradicionalna slovenska jed: potica.

Oglejte si še priloženi prispevek iz večerne oddaje Kultura in fotografije v galeriji – vsako izmed njih lahko povečate s klikom.

A. K., Uršula Ana Mrežar, Kultura (TV Slovenija); fotografije: Klemen Razinger
false
false
Prijavi napako
Komentarji
nuLanuLa
# 08.04.2017 ob 12:12
Z minimalizmom ne moreš zgrešiti. To imajo stroka rada.
izo
# 08.04.2017 ob 15:47
drevo, jst sem že zdavnaj obupal tukaj v "lepotni in bivanjski" sekciji mmc-ja. ko debata nanese na dizajn, arhitekturo ipd se sprosti 5 generacij ustnega izročila in pljuvanja na vse, kar koli zadiši na kakršno koli poklicno oblikovanje ipd. to je res neverjetno in po mojem zrelo za eno resno psihološko raziskavo.

in ne glede na to, koliko pohval in priznanj bodo avtorji dobili iz tujine, slovenc tega ne prizna, hišni mojster pač zna bolje sklamfat vse: od bajte do stadiona, oblikovat avto, jahto, seštrikat pulover, skrojit čevlje ali pa samo naredi makeup. če ni bi videl, ne bi vrjel, tudi strokovni iz prve roke se seveda s tem srečujem praktično na dnevni bazi, ampak tam že itak vklopiš avtopilota, da pa treba vsakič tudi tukaj to gonit, pa je resen problem.

konkretno je to pohištvo v članku na trgu že mnogo let in stokrat je bilo že opisano, da ni teh problemov, ki jih nonstop stresajo v komentarjih, ampak spet bodo rinili in pljuvali na pamet.
bilzerian
# 08.04.2017 ob 11:34
to ne spada na vrt.
vsaj na mojem nima prostora
naš človek
# 08.04.2017 ob 16:30
TheSpicyOne očitno še nikoli ni poleti na soncu sedel na kakšnem betonskem ali kamnitem zidu. Kovinske klopi so veliko bolj problematične, v senci mrzle, na soncu ti pa jajca skuha.
drevo1
# 08.04.2017 ob 14:30
Jao, kaj pa ima za vas dušo? Plastična garnitura iz Merkurja?
por
# 08.04.2017 ob 12:25
To je čisto brez duše.
(LOL :D )
sivi gandalf
# 08.04.2017 ob 13:09
za zapor bi blo
TheSpicyOne
# 08.04.2017 ob 13:58
Sedeti na betonu. Ne vem no, tudi v toplih dneh ni fajn da te zebe v ta zadnjo. :D
1970b
# 08.04.2017 ob 12:11
Sem hotel naročiti (Esal.si), a me je cena odvrnila.
Kazalo