Zabava
false
Vlaknocementu se namesto armature dodajo vlakna, ki prevzamejo vlogo armature, zato ga je mogoče oblikovati. Foto: Klemen Razinger
       Preden se vlaknocement strdi, ga je mogoče z lahkoto oblikovati. Ko pa se posuši, postane zelo stabilen in odporen proti vremenskim razmeram.       
Izdelki iz vlaknocementa so tudi lažji, zato jih lahko poljubno razporejamo po površini. Foto: Klemen Razinger
Tri v enem: vaza s pokrovom, cvetlični lonček ali odlagalna površina - element, ki mu je arhitektka dodala "zlato prevleko". Foto: Minibig
       Kupci moje kolekcije so ljudje s posebnim odnosom do estetike in materiala. To ni širok krog ljudi, kar tudi nikoli ni bil moj cilj.       
Tina Rugelj
Tina Rugelj dela v svojem arhitekturnem biroju, v katerem se večinoma ukvarja z oblikovanjem interierjev ter prenovami stanovanj in hiš. Foto: Mimi Antolovič
Pasja uta se poleti ne segreje tako kot klasični beton. Foto: Klemen Razinger

Dodaj v

Foto: Arhitektka, ki je betonu vdihnila eleganco in svet opozorila nase

Kolekcija Moj betonski vrt je za izbrane kupce
7. avgust 2015 ob 07:09
Ljubljana - MMC RTV SLO

Lahkotnost in trdnost kolekcije vrtnega pohištva iz vlaknocementa slovenske arhitektke Tine Rugelj sta odkrili mehkejšo plat betona in navdušili svetovno oblikovalsko srenjo.

Kolekcijo My Concrete Garden (Moj betonski vrt) je slovenska arhitektka Tina Rugelj prvič predstavila javnosti na svetovno najpomembnejšem pohištvenem sejmu v Milanu Salone Satellite (2012), na katerem se javnosti predstavijo mladi oblikovalci z vsega sveta. Vrtna miza, klop, umivalnik, pasja uta, modularna stena in lonec za rože, narejeni iz vlaknocementa, gradbenega materiala za pročelja in valovite strešne kritine, so bili pred tremi leti na trgu prava osvežitev. "Ko sem oblikovala svoje prve kose, še ni bilo veliko betonskih pohištvenih kosov in dodatkov. Danes jih srečamo prav povsod, najdemo vse, od luči do raznovrstnih vaz, betonskih tlakov in drugih oblog," razlaga sogovornica, ki je po diplomi na ljubljanski fakulteti za arhitekturo študij nadaljevala na barcelonski EINI. V Španiji je opravila tudi pripravništvo.

V rubriki Lepota bivanja vam predstavljamo zanimive projekte in ustvarjalce iz sveta urbane kulture, oblikovanja in arhitekture. Poudarek je na slovenskih oblikovalcih in zanimivih interierjih, ki jim je namenjena rubrika Prostor in pol. Če v svojem kraju opazite zanimiv projekt, dogodek ali ustvarjalca, nam pišite na lepota.bivanja@rtvslo.si ali katja.stok@rtvslo.si.

Pred kratkim je bilo delo slovenske arhitektke opisano tudi v prilogi ameriškega časopisa Financial Times How To Spend It. V CNN-ovi rubriki Style, ki je gostila deset trenutno najbolj znanih oblikovalcev - med njimi Toma Dixon, Oki Sato, Yvesa Beharja in Patricio Urquiolo -, pa jo je ustanovitelj blagovne znamke FOXCAT izbral kot eno izmed postavljavk smernic, ki s svojim konceptom, obliko in materialom predstavlja prihodnost oblikovanja. "Izbora sem zelo vesela, saj pomeni, da so bile moje odločitve v toku oblikovanja in razvoju produkta pravilne," pravi sogovornica. "Čeprav se bo morda slišalo nenavadno, so me do zdaj novinarji poiskali sami. Menim, da se uspešen in zanimiv proizvod oglašuje sam. Je pa res, da je za doseg širše mreže morebitnih kupcev in distributerjev potrebnega več dela."

Izbrani kupci iz vse Evrope
Kot pravi Tina Rugelj, imajo kupci njene kolekcije, ti so predvsem iz Švedske, Nizozemske, Anglije, Belgije in Nemčije, "poseben odnos do estetike in materiala". "To ni širok krog ljudi, kar tudi ni bil moj cilj. Večinoma so to ljudje, med njimi je kar nekaj arhitektov in oblikovalcev, ki jim je estetika vidnega betona blizu."

Kolekcija betonskega vrtnega pohištva je sicer nastala kot odgovor "na potrebo po oblikovanju filigranskega pohištva z estetskimi lastnostmi betona". "Poleg tega predstavlja beton iz drugega zornega kota, saj kolekcija spreminja hladen material v elegantne oblike in tanke predmete v statično močne elemente. Grobemu materialu daje poetično razsežnost. Vlaknocement je zelo trpežen material, odporen proti vsem zunanjim vplivom: vodi, dežju, snegu, ledu, soncu. Od tod tudi izhodišče za oblikovanje vrtne kolekcije, ki je ni treba umikati ob slabem vremenu," pojasni arhitektka, ki jo navdušuje delo italijansko-brazilske modernistične arhitektke in oblikovalke Line Bo Bardi.

Namesto armature vlakna
Izbira betona kot materiala za oblikovanje je bila na neki način logična, saj se Tina z njim v arhitekturnem biroju srečuje vsakodnevno. "Kdor pozna lastnosti betona, ve, da je z njim težko doseči tankost. Tankost in beton sta kontradiktorna pojma," razlaga in pojasni, da je prav iz tega razloga izvedla obširno raziskavo materiala in tako prišla v stik s podjetjem Esal iz Anhovega, ki izdeluje valovito strešno kritino iz vlaknocementa.

Čisti beton brez armature namreč ni primeren za oblikovanje, saj doseže tankost pri približno najmanj šestih centimetrih. Če pa betonu dodamo vlakna (naravna ali sintetična, organska ali anorganska), dobimo material z izjemnimi lastnostmi. Vlakna namreč prevzamejo vlogo armature, zato jih je mogoče oblikovati. "Preden se vlaknocement strdi, ga je mogoče z lahkoto oblikovati. Ko pa se posuši, postane zelo stabilen in odporen proti vremenskim razmeram. Te lastnosti razvije v od treh do štirih tednih od oblikovanja ... Vlaknocement, ki sem ga uporabila pri svoji kolekciji, je patentiran švicarski material, ki poleg posebnih tekstilnih vlaken vsebuje tudi celulozo. To je tudi razlog, zakaj je od vseh vlaknocementov Esalov vlaknocement najlažji, in kar je najzanimiveje, celo mehek in topel na otip. Podobno kot surov les."

Prilagodljiv material
Debelina izdelkov iz vrtne kolekcije My Concrete Garden se giblje med 10 in 16 milimetri, njihova teža je primerljiva z masivnimi lesenimi izdelki, "le da ti ne morejo biti tako tanki niti jih ni mogoče upogibati". Če je recimo teža navadnih betonskih vrtnih umivalnikov nad sto kilogramov, je teža vrtnega umivalnika iz vlaknocementa (40 x 40 x 70 cm) zgolj deset kilogramov.

Vaza s pokrovom, ki ima lahko funkcijo cvetličnega korita, odlagalne površine ali zabojnika za shranjevanje, ima 16 kilogramov, miza s klopjo 56 kilogramov, pasja uta pa 42 kilogramov. "Pasja hišica je narejena iz vlaknocementa, ki se poleti ne segreje tako kot klasičen beton in pozimi prav tako ni tako mrzel. Hišica je uporabna, vendar predpostavlja, da bodo lastniki psov ravnali po zdravi pameti in jo pravilno umestili v vrt. Psa nihče ne bo prepričal, da je v njej, če sam ne bo tako hotel. Do zdaj so bili še vsi z njo zadovoljni."

Nadgradnja kolekcije z dodatkom zlate
Kolekcijo My Concrete Garden je lani nadgradila z modularno klopjo in zlatimi dodatki, s katerimi je prekrila pokrov cvetličnega korita. "Z zlatimi dodatki sem želela pokazati, da kolekcija daje še veliko možnosti za nadgradnjo. Zlata barva, ki večinoma predstavlja nekaj dragocenega, popolnega, sijočega, je bila izbrana namenoma, kot kontrast primarnemu videzu in naravni surovi obdelavi vlaknocementa."

Katja Štok
false
Prijavi napako
Komentarji
mihaj1
# 07.08.2015 ob 07:31
Zelo lepo. Včasih misliš da je pri nas vse še vedno iz 80ih ko greš v trgovine potem pa vidiš da obstajajo ljudje ki znajo in gredo naprej z časom. Pohvalno...
arhitektka
# 07.08.2015 ob 08:00
Zelo všečno in presenetljivo uporabno.
Morda pa se moti in vendarle dela tudi za širši krog uporabnikov?

Aja, cena ...
Slovenec11
# 07.08.2015 ob 07:25
Kupci moje kolekcije so ljudje s posebnim odnosom do estetike in materiala. To ni širok krog ljudi, kar tudi nikoli ni bil moj cilj.

Verjamem v to trditev
Ehec
# 07.08.2015 ob 07:42
Zelo zelo všečn! Brez težav bi nekaj kosov vključila na svojo teraso.
Lintver
# 07.08.2015 ob 12:33
Ubogi pes. In kletka se ne segreje kot običajen beton? Kje je že kdo videl betonsko kučo? Kaj pa zima? Sicer pa je to reklamno sporočilo, najbrž se ti izdelki ne prodajajo dobro, ker je to v proizvodni že vsaj 5 let.
Bivši uporabnik
# 07.08.2015 ob 11:34
Namesto armature vlakna

tehnično in sskj gledano, so tudi vlakna armatura. o dizajnerki pa sicer malo pozno, ti izdelki so po mojem na trgu že kakšno desetletje, ampak ok, boljš to kot nikoli..
naslednji pirstop:prozorni beton, tudi kakšnih 15 let za cajtom..
frozen pingvin 2
# 07.08.2015 ob 11:26
@armadillo

kako posploševanje!

prvič - beton ni samo siva trdna snov videza nadvozov pri avtocestah..!! in navsezadnje, tehnologija ki jo uporablja tale oblikovalka je zelo podobna kakemu fiberglasu...nevem zakaj ne rečeš, da je fiberglas kup plastike z nekaj vlakni in se ne more primerjat z zlato ogrlico, zato tudi ne štekaš zakaj je tako drag?!?!!

drugič - dizajn se pač plača..!!
Peroz
# 07.08.2015 ob 11:01
Prav luštna roba.
sagoza
# 08.08.2015 ob 13:05
kar se forme in estetike tiče nič novega, vse to je videno že iz časa bauhausa. kar se tehnologije tiče, nič novega, vlaknocement je že dolgo znana stvar, samo da se gradbinci niso kaj dosti ukvarjali z njim, posledično se tehnologija ni razvijala, posledično arhitekti niso imeli uporabnega materjala za svoje stvaritve.

podobno kot je stol Rex nastal zato ker so razvili tehnologijo stiskane vezan plošče, in je estetika forme sama po sebi nastala kot posledica prednosti in omejitev tehnologije ne pa kot posledica vrhunskega designa, je estetika vlaknocementnh produktov v tem primeru prav tako posledica tehnologije, bolj kot pa nekega izvirnega designa. pozornost strokovnjakov pa je pritegnilo dejstvo, da je potencial tehnologije in lastnost materjala zelo velik, še posebno, če se bodo izdelki printali, zato so tem izdelkom dali veljavo.

pasja hiška je pa estetska in funkcionala katastrofa (če izuzamem da je materjal res tako klimatsko ugoden za pasje bivanje), lahko bi vsaj zmodelirali posodo za vodo skupaj z hiško, bi bilo vsaj malo bolj izvirno.

ahitektki pa vsekakor pohvale za lep uspeh, in upam da bo dobro vnovčila prepoznavnost in da ji bo delo z vlaknocementom postala življenska okupacija, tako da bo z časom lahko nadgradila svoje produktke tako estetsko kot funkcionalno, saj prostora je v temu več kot za eno življenje. upam da se je dobro dogovorila z Esalom glede licenčnine in da bodo tudi oni dvignili nivo tehnologije, da skupaj pridejo do vrhunskega produkta. tako se to dela v kapitalzmu, v socializmu bi to pasjo uto gledali še nadaljnih 50 let ;)
REsnica
# 07.08.2015 ob 20:56
meni je tehnika sama zelo zanimiva. če ji je uspelo izpiliti postopke je res carica! oblikovanje pa.... no, pustimo času čas, verjamem, da ji bo uspelo kaj lepšega, kot je na teh fotografijah.
vatros
# 07.08.2015 ob 15:55
@petrainpika
Se ne spomnim na pamet, nekaj sto evrov, odvisno od kosa pohištva. Predlagam, da kar direktno kontaktiraš arhitektko preko njene spletne strani.
petrainpika
# 07.08.2015 ob 15:33
@vatros: Mogoče še veš koliko kaj stane?
vatros
# 07.08.2015 ob 15:21
Pred kakšnim letom sem imel priložnost v živo preizkusiti točno te izdelke razstavljene v Arboretumu Volčji Potok. Res so topli na otip in udobni. Tudi premika se jih zlahka. Cene so tudi sprejemljive glede na to, da gre za ročno izdelan slovenski produkt. Če FInancial Times in CNN pravita, da so to produkti in dizajn prihodnosti, jim verjamem. Sicer pa, a koga preseneča, da v tujini slovenske izdelke prej in bolj cenijo, kot doma ?
armadillo
# 07.08.2015 ob 11:10
@conscience

Točno tako, tega ljudje očitno ne vidijo več, se pa res sprašujem, kako da ne? Ne gre samo za estetiko, gre tudi za to, da beton pač ni nek žlahten material in kot tak ne more biti uporabljen - oz. lahko je, a edino pod pogojem, da ima potem izdelek toliko nižjo ceno.
To je tako, kot tisti umetniki, ki nakit izdelujejo iz kakšnih odpadnih materialov - mogoče komu celo uspe narediti kaj lepega, ampak ne more se pa to nikoli primerjat z npr. zlato ogrlico.
PONOS
# 07.08.2015 ob 09:33
Iz tega materijala delajo tlake...domiselno.Sem videl že take kuhinje..
petrainpika
# 07.08.2015 ob 12:42
Ve kdo za cene teh izdelkov?
petrainpika
# 07.08.2015 ob 16:07
Super, najlepša hvala!!
miss_theory
# 07.08.2015 ob 13:04
Super novica, to se bo lepo prodajalo. Prav vesela sem, da se je na MMC tokrat znašel produkt in ne kak hipsterski nateg.
conscience
# 07.08.2015 ob 09:39
Saj to so navadne valovitke, uporabljene v drugačen namen. Sem že mislil, da je kaj novega. Sama oblika pa se mi ne zdi ravno nekaj posebnega. Cene pa so verjetno res v nebo vpijoče, čeprav je tehnologija poceni. Kdo bi razumel?
Kazalo