Kuhinja je zaprta videti kot kredenca - po njej je tudi dobila ime -, ki pa se lahko raztegne v funkcionalno kuhinjo. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Kuhinja je zaprta videti kot kredenca - po njej je tudi dobila ime -, ki pa se lahko raztegne v funkcionalno kuhinjo. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
V shrambi je tudi sušilnica za suho sadje. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Sistem kuhinje je narejen po modelu sistema okovja na preprosti leseni šiviljski škatli s kaskadnim odpiranjem. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Idejo za zložljivo kuhinjo sta Aleš Potočnik ter arhitekt in oblikovalec Julijan Krapež, ki želi revolucionirati kuhinjo, dobila iz sistema okovja na preprosti leseni šiviljski škatli s kaskadnim odpiranjem. "Ideja o uporabi sistema odpiranja šiviljske škatle je Julijanova, ki jo je prinesel k nam. Sprva smo hoteli, da bi se tako odpirala miza, a smo potem škatlo obrnili za 90 stopinj in si rekli, morda bi pa lahko naredili takšno omaro ali kuhinjo. Sistem takšnega odpiranja je svetovna novost, saj ga nismo videli na nobenem sejmu. Morda je kdo kje na drugem koncu sveta razvil kaj podobnega, a mi tega ne vemo," pove Aleš Potočnik, katerega podjetje Pohištvo Potočnik je tudi razvilo sam konstrukcijski sistem.

Les in kamen
Ta odlična kombinacija obrtnika in vrhunskega oblikovalca je bila zadnja štiri leta za Pohištvo Potočnik dobitna srečka, s katero so na sejmu pometli s konkurenco in osvojili številne nagrade. Na lanskem pohištvenem sejmu Ambient Ljubljana na Gospodarskem razstavišču so recimo za kuhinjo Smreka in terazzo podrli celo svojevrsten rekord, saj so v 25 letih sejma kuhinjo soglasno nagradile različne komisije.
Letos Potočnikova kuhinja (presenetljivo) ni bila nagrajena, kar pa avtorjev ne vodi v razočaranje. "Ne, to je pravzaprav spodbuda za nadaljnji razvoj. Odzivi na sejmu so zelo dobri, obiskovalci so navdušeni, tudi strokovna javnost. S tem prototipom smo na sejem prišli predvsem zato, ker nas zanima odziv javnosti."
Posebnost kuhinje Kredenca je med drugim ta, da funkcionira tako v majhnih stanovanjih kot v večjih prostorih, saj je sestavljena iz dveh delov: kuhalno-pomivalnega in shranjevalno-hladilnega. Shranjevalni del ima možnost vgradne shrambe, ki da mestnemu življenju pridih ruralnosti. Poleg polic za shranjevanje doma kuhanih marmelad, kompotov in vložene zelenjave ter zabojčka domačih jabolk je v shrambi tudi mlinček za fino in grobo mletje žita ter minisilos za žita, pa palica za klobase in zavihki za sušenje zelišč. Poseben prostor je namenjen sušilniku za suho sadje, gobe in zelišča, "za nekoga, ki ima malo gurmanske žilice, je to prava stvar," doda Aleš Potočnik.
Sicer pa je Kredenca, ko je odprta, funkcionalna kuhinja, ki ima standardno kuhalno ploščo, pečico, korito, sortirnik za smeti in hladilnik višine 180 centimetrov.

V Pohištvu Potočnik so tudi letos stremeli h kombinaciji lesa in kamna. Kuhinja je izdelana iz brezove vezane plošče in furnirja iz dimljenega hrasta, v kombinaciji z marmorjem iz kamnoloma Lesno Brdo. "To je slovenski avtohtoni kamen, ki je zelo slikovit, njegovo nahajališče pa je že zelo izčrpano. Pri izdelavi naših izdelkov želimo uporabiti čim več avtohtonih materialov - tudi brezove plošče so včasih izdelovali v Sloveniji, a zdaj ni več nobenega proizvajalca."