Lepota bivanja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 35 glasov Ocenite to novico!
Vsaka brivnica mora imeti brivski stol in ogledalo. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
"Brivski stol je posebnost brivnice, saj se na njem lahko leži, česar frizerski saloni nimajo," pove Edis. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Vrtljivi znak (barber pole) pred vhodom v brivnico je včasih nakazoval, da so brivci izvajali tudi zobozdravstvene in manjše operacijske posege. Rdeča in črna barva simbolizirata kri, bela barva pa povoje. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Umivalniki v brivnicah so namenjeni umivanju rok in glave, stranka se na brivskem stolu le zasuka okoli. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Osnovni pribor brivca so brivsko rezilo (cut-throat) in čopič, pa škarjice, glavnik, brisače in najmanj štirje brivski aparati. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Navdih za interier gostinskega lokala je bila brivnica, ki je za črno zaveso. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Reciklirana svetila iz steklenic. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Dodaj v

Prostor in pol: Brivnica, ki je Novo mesto postavila na zemljevid bradačev

MMC po poteh zanimiv interierjev
25. avgust 2016 ob 06:17,
zadnji poseg: 25. avgust 2016 ob 07:44
Novo mesto - MMC RTV SLO

Morda brivci izumirajo, ljubitelji brad še zdaleč ne. To je razlog, da je brivec Edis v Novem mestu odprl brivnico z edinstvenim interierjem, ki jo obiskujejo bradači iz vse Slovenije.

"Barba non facit philosophum" - rek starih Rimljanov odkriva modrost, da brada pač ne naredi filozofa. A nekaj vendarle je na teh bradačih, ki so preplavili tudi slovenska mesta in bavarskim pivoljubcem dokazali, da se lahko kosajo tudi z najbolj zaraščenimi predstavniki te dlakaste vrste. In še nekaj; brada in brki so 'njihova zadeva’ - moška. Ali kot je o tej moški vrsti pred leti zapisala kolumnistka Urša Jerkič: "Sami sebi se ne zdijo prav nič pomehkuženi, ko jo kot fufice na brazilko vsakih nekaj tednov postrižejo v salonu, da ja ne bi ušla začrtani obliki." (Elle, 2014)


Preberite tudi:
Pri postojnskem brivcu


"Pravi brivec mora imeti znanje in hude mašince, tam, med štirimi in petimi. Prava brivnica pa mora imeti odnos, značaj," razlaga Edis Osmanović, ki je pri rosnih 22 letih z brivnico Barber Room by Edis dolenjsko prestolnico postavil na zemljevid ljubiteljev kosmatih bradatih 'fufic'. "Ko vanjo vstopi moški, mora imeti občutek, da je prišel v brivnico, in ne v frizerski salon," nadaljuje mladi novomeški brivec, ki ga urejanje ženskih pričesk ni nikoli "dovolj vzburilo", zato se je po frizerski šoli odpravil v London, kjer se je na London School of Barbering izučil za brivca, barberja.

Obuditev stare skoraj izumrle obrti
Tam je osvojil njemu tako ljube tehnike fade, lepo izpeljan prehod pristriženih las ob straneh, in sharp linij, ki dajejo moški pričeski ostrino. Njegove stranke so iz vse Slovenije, približno polovica iz Novega mesta, 30 odstotkov iz Ljubljane, redne stranke k njemu prihajajo tudi iz Kopra, Maribora in Slovenskih Konjic. Poleg hipsterjev, ki so kot falanga postrojeni na brivskih stolih, k njemu zaide tudi starejša klientela. "Brivnice so bile v Novem mestu še pred desetimi leti, do leta 2000 pa po vsej Sloveniji, a so tja hodili bolj starejši. Mi smo imeli Rudija, ki je umrl pred dvema letoma. Star je bil 81 let. Zdaj je njegova brivnica prazna." Priljubljenost brivcev je nekoliko usahnila med vojnama, poslednji udarec po jim je zadala revolucije britja s t. i. varno britvico, ki jo je 15. novembra 1904 patentiral King C. Gillette.

Beseda barba v latinščini pomeni brada, od tu tudi angleška različica besede barber. Izvorno so se brivci ukvarjali s striženjem in oblikovanjem le moških in deških pričesk ter z negovanjem brad in brkov. Ženskam je bil vstop v ta sveti hram moškosti strogo prepovedan, na kar so opozarjale tudi table na vhodu. Iti k brivcu je bil statusni simbol, brivnica pa prostor za druženje in socialno interakcijo, ki je bila za zaprtimi vrati prežeta z razpravami o politiki ter malo o tem in malo o onem.

Čeprav današnji brivci vihtijo bolj ali manj škarje in brivne aparate, so nekoč opravljali tudi zobozdravstvene storitve in operacijske posege. Zato so imeli pred vhodom tisti vrtljivi znak (barber pole) belo-rdeče oziroma modro-belo-rdeče barve v ZDA, kakršno ima tudi Edisova brivnica; modra naj bi simbolizirala kri, ki teče po veni, rdeča kri, ki teče po arteriji, bela pa povoje.

Ogledalo in brivski stol
Sicer pa je sam prostor brivnice Barber Room by Edis, tako kot osnovni pribor brivca (poleg škarjic, rezil (cut-throat), brivskega čopiča in aparatov ter glavnika in brisače), izjemno preprost in služi svojemu namenu: čedenju in druženju. "Vsaka brivnica mora imeti ogledalo in brivski stol ter del, kjer posediš in se družiš, da ne greš po britju takoj domov. Obisk brivnice mora biti dogodek, v katerem se morajo ljudje dobro počutiti," razlaga bradati Blaž Zrnec s fade in sharp line oblikovano pričesko, ki je z bratom Rokom (Drugačno pohištvo) zasnoval Edisovo brivnico po vzoru tradicionalnih barbershopov iz angleško govorečih delov sveta. Poseben kotiček z rjavo zofo Chesterfield, ki so jo od prvega uporabnika kupili v Londonu, je namenjena ravno druženju.

Ozek in podolgovat prostor je zelo organski in prijeten, pa čeprav so se ustvarjalci trudili ujeti hladen industrijski pridih. Temnosive in zelene stene krasijo fotografije starih brivnic (tudi znak brivca Janeza iz Škofje Loke), neuporabnih sušilcev za lase, jelenjih rogov, nagačena veverica v kremplju ujede, ki jo je prinesel Edisov oče, in dva niza črnih lesenih kinostolov, ki sta jih Blaž in Rok dobila iz druge roke.

Svojevrsten pečat so rjavi brivski stoli iz 70. in 60. let prejšnjega stoletja na črno-belih ploščicah, ki so bili popolnoma prenovljeni, tako kot rdeča industrijska svetila nad njimi. Ambient dopolnjujejo na novo izdelana ogledala z lesenim okvirjem, ki so ga v Drugačnem pohištvu le prebarvali z matlakom, da so ohranili avtentičnost, pa tudi lesen pult z belimi umivalniki in kavne mizice ob zofi.

BrivBARnica
Kot dodatek brivnici in razpoloženju druženja sta Edis in njegovo dekle Janja prostor podaljšala še z gostinskim lokalom BrivBARnica. "Tukaj smo vse naredili po meri, od točilnega pulta do omar, miz, klopi," pojasni Blaž Zrnec. Ves les, tudi v brivnici, je recikliran iz starih podrtih hiš, "ki ga ročno oblamo in krtačimo, da ohrani patino". Tako kot v brivnici so tudi v lokalu vse industrijske luči restavrirane iz nekdanjih slovenskih industrijskih obratov.

Zanimivi so skriti detajli; na zadnjem delu točilnega pulta so svetila narejena iz treh zelenih steklenic, nosilci pulta pa so v obliki škarjic. Pod črnim stropom se vrtijo ventilatorji, "ki jih je zasnoval, izdelal in pobarval prijatelj Vanja," pojasni Blaž. Ventilatorji imajo pogon na jermene, tako da se lahko na en motor priklopi več ventilatorjev.

Tapeto po celotni desni steni je oblikoval Jure Šuln (Artisan, Vizualne komunikacije), ki je črpal navdih v slogu Steampunk. "Ker se že v definiciji steampunka prepletajo futuristični elementi s starimi, se je ideja tapete v prostor odlično vključila. Na njej je nekaj elementov, ki se navezujejo na brivnico, kot so brivski stol, pa pilot z brki, Zeppelin, ki namesto bomb odmetava britvice, in izumrla ptica dodo s cilindrom, ki ponazarja gospode in to že skoraj izumrlo dejavnost."

Fotografije: Katja Štok

instagram.com/katjastok, katja.stok@rtvslo.si


*Izbor prostorov v rubriki Prostor in pol je uredniški in ne gre za plačane oglase. Namen objave tovrstnih člankov je zavedanje, da imajo prostori, v katerih bivamo, premišljeno vsebino, ki lahko sloni na inovativni ideji, strasti do oblikovanja in arhitekture ali spoštovanju kulturne dediščine.

Katja Štok, Novo mesto
Prijavi napako
Komentarji
RenatoP
# 25.08.2016 ob 09:04
sam šimfat... pa dajte vi odpret plac pa da vas vidim kako stilsko bo... sploh pa tudi ostala mesta potrebujejo malo trendy zadev. In ne vem zakaj vas... VAS!!... skrbi kaj bo ko bo trend brad upadel. Važno da vtikate nos v tuje posle.
MaBoZe1x
# 25.08.2016 ob 08:00
V stilu, ni kaj!
5tane
# 25.08.2016 ob 07:58
Zelo lepo urejeno.
420
# 25.08.2016 ob 07:39
zgleda k scenografija za ameriški film
linus.si
# 25.08.2016 ob 08:31
Ko bom prvič v teh krajih, grem v živo pogledat. Respect!
TellingTheTruth
# 25.08.2016 ob 08:20
Bravo Gospod Edis!
Dobra ideja, vrhunska izvedba. Edino to me skrbi, kaj bo potem ko bo trend brad in hipsterjev upadel. Morda se motim, samo imam obcutek da je to tak trend kot so bile "bundes frizure" in "emo priceske".
Sicer pa srecno
lidu
# 25.08.2016 ob 07:30
Sem na hitro mislila, da je govora o gospodu iz Postojne, ki je imel frizerstvo še izpred vojnih časov. Pozdrav temu gospodu....Drugače pa tudi ta brivnica zgleda top
Lupin
# 25.08.2016 ob 07:27
Fantje obvladajo, ni kej. Kar tako naprej.
fuko
# 25.08.2016 ob 09:16
Pa koj k**** koga briga, kako bo modelu posel cvetel. Človek - Edis je predan delu, dragi moji in z delom, ki veseli, vztrajnostjo je rezultat neizbežen, zagotovljen. Super, gotovo pridem vsaj na pivo ;)
SkodaOctavia
# 25.08.2016 ob 09:37
Sem bil že 3x tukaj na urejanju brade! Zelo zadovoljen! Brivci obvladajo svoj posel!
Prismuknjen
# 25.08.2016 ob 08:57
Ameriški stil in koncept, pa Tito na steni. Spet eden, ki bi imel vse v enem prostoru. A burgerji so?
Mare1984
# 25.08.2016 ob 08:08
Ja tale oprema je pa res izjemna, upam, da bo posel cvetel :)
m4j3r
# 25.08.2016 ob 09:31
Hipsterji navalite :) Drgač pa ja... pohvale za izvirnost.
sportivko
# 25.08.2016 ob 08:37
Dobra ideja!
Hafis
# 25.08.2016 ob 16:37
Brivnica ni enako frizer za brade. Prevdsem beseda britje pomeni da si eno zadevo odstraniš z žiletko in nehajte hipsterje enačit z brivnico. Nekateri nimajo brade pa grejo z veseljem k brivcu se obrit tako da nehajte s temi glupi trendi strašit. Eni smo mel brade in fade frizure preden so se današnji hipsterji sploh rodili..
mrblack
# 25.08.2016 ob 07:12
Prostor je toliko avtentičen, kot brade njihovih strank.

Zanimivo sicer, da ljudje vlagajo toliko časa, denarja in energije v neke hitro minljive trende, namesto da bi ustvarili nekaj zares pristnega in resničnega.
IzgubljenaDuša
# 25.08.2016 ob 11:32
prisegam na brado vendar nego raje prepustim strokovnjaku! brivska obrt res izumira vendar je na jugu še kako živa. pa še na balin te s tistim razorjem pobrije in to mi je všeč ne pa da se vse konča z nekaj mm dolgimi lasmi.
am shagar
# 25.08.2016 ob 09:25
Če laufa zakaj pa ne? Sedaj je itak moderna "brada" v stilu angleške trave. Vse pokošeno na določeno dolžino. Skratka bi se reklo urbana verzija bedanca, ki izgleda prav bedno, če mene vprašate. Sploh, ker gledaš same "brade". Moram priporočiti kolegu, ki je očitno zagnal projekt urbani bedanec, ko sem ga zadnjič videl po parih mesecih.
u qratz
# 25.08.2016 ob 08:21
bravo naši...stranka se le zasuka...:)))
ti-ne
# 27.08.2016 ob 11:01
"Talne obloge so keramične ploščice, ki so dobra imitacija lesa."
Pri hipsterjih ne gre za nostalgijo ampak za imitacijo nostalgije.
Zelo stereotipno nekonvencionalno.
Pogrešam še pojočo ribo in goat mug.
Velik, velik minus za nagačene živali!
420
# 25.08.2016 ob 14:35
m4j3r

Hipsterji navalite :) Drgač pa ja... pohvale za izvirnost.

daj napiši barbershop v google
hedonist
# 25.08.2016 ob 13:50
Kul :)
stuklet
# 27.08.2016 ob 12:17
Sam prostor je lepo urejen.
Strigel in urejal brado sem si samo 1x in nikoli več.
Cene so malo preveč zasoljene. Pa tudi odnos lastnika do strank mi ni najbolj všeč.
Kljub naročeni uri čakaš kot bebec. Mene je strigel in urejal brado Špohtl. Mali res obvlada.
Drgač mu biznis dobro laufa,pa naj mu še naprej laufa.
Le odnos do strank mora spremeniti.
evaevi
# 27.08.2016 ob 11:40
dopade se mi, da kdo sploh kaj pogrunta
in tile zagotovo so!
Avtoriteta
# 26.08.2016 ob 20:22
Koliko stane objava takšne reklame?
smr3k4
# 26.08.2016 ob 14:19
Krasno.
Drugače pa je v Nm še kakšen brivec in pazi ti to, da so se izšolali v Ljubljani.
pelicango
# 25.08.2016 ob 15:57
Kakšne so pa kaj cene ?
BeCo.01
# 25.08.2016 ob 10:58
top top mojster Edis, Šphtel in Kičo, vsi obvladajo zadevo....

pri fantih se fejdam že nekaj časa in definitivni priporočam....

Fantje samo tako naprej..
endrug
# 25.08.2016 ob 08:39
V stilu? Kakšnem? Skupna točka je le: staro.
COP
# 25.08.2016 ob 08:24
Preveč skup nametano. Tiste ameriške slike in posterji so odveč, po nepotrebnem polnijo prostor. Da nagačene veverice in sliko Tita ne omenjam.
Prostor in pol
link
Panorama Stara pošta - urbana džungla nad strehami Kranja
15
10. avgust 2017 ob 17:05 Ena najzanimivejših zgradb v Kranju, ki jo je večkrat obiskal tudi France Prešeren, piše novo zgodbo z lokalom Panorama Stara pošta, ki je na samem vrhu štirinadstropne stavbe.
Več novic ...
Kazalo