Lepota bivanja
Osnovni namen večfunkcionalne interaktivne stene je predvsem akustičen. V nadgradnji se njena tridimenzionalna oblika navezuje na zgodbo svetlobnega valovanja, za vratci omaric pa so skrite družabne igre, LCD-televizor in še kaj. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
false
Prostor je tlorisno razdeljen na pritlični in medetažni del, na katerem so lahko tudi poslovni sestanki. Foto: Samo Rovan, biro Delavnica
 - Leto nastanka: 2015
- Projektanti: arhitekturni biro Delavnica d. o. o.
(Uroš Jereb, Damijan Gašparič, Maj Juvanec, Aleša Mrak, Barbara Zakrajšek)
- Avtorja zunanje ureditve: Marjan Kocjan, u. d. i. a. (D.C. Studio) in Robert Novak, u. d. i. a. (Ampak)
- Avtor grafične podobe: Marjan Kocjan (D.C. Studio)
- Komunikacijski načrt in aktivnosti: DDB Futura
- Avtor notranje likovne opreme: Kostja Gatnik (izbor: Marjan Kocjan)
false
Generator svetlobe z uporabno zgornjo površino. V notranjosti je votel in ima vpete svetlobne konstrukcije. Vgrajen ima tudi poseben napetostni gumb, s katerim lahko uravnavamo jakost svetlobe, ki je napeljana iz njega po prostoru. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Reinterpretacija vezja tvori na stropu svojevrstno likovno podobo. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Prostor kavarne Čuk je svetel in prostoren. Žive barve in topli materiali pa vpeljujejo koncept udobja. Foto: Samo Rovan
Celostna grafična podoba kavarne Čuk črpa svoje vzore v grafični podobi državnih institucij. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Dodaj v

Prostor in pol: Centralna obveščevalna kavarna Čuk

MMC po poteh zanimivih interierjev
31. marec 2016 ob 06:11
Ljubljana - MMC RTV SLO


Kavarna Čuk v Stegnah v Ljubljani se ne sklicuje le na obveščevalno službo Sova, ki je v isti zgradbi, s svojim barvitim interierjem in izborom materialov želi 'udomačiti' poslovni svet, v katerem preživimo vse več časa.

A ideja opreme lokala z izbranim imenom Čuk – centralna obveščevalna kavarna, tiči popolnoma drugje. V isti zgradbi je namreč Iskra zaščite, podjetje, ki izdeluje prenapetnostne zaščite električnih naprav. Arhitekt Uroš Jereb je na podlagi dejavnosti omenjenega podjetja zasnoval domiseln interier, katerega vodilna nit je reinterpretacija elektronskih vezij, umeščenih v udoben in prijeten prostor, ki bi lahko bil "preneseni pomen dnevne sobe," pojasni.

Besedna zveza "dneva soba" postaja nekakšna mantra notranjega oblikovanja javnih prostorov. A dejstvo je, da lokal, v katerega skočimo na kavo ali hiter poobedek, nikoli ne bo nadomestil intime in udobja domačega naslanjača, pa če nas še toliko prepričujejo. Še kako resnična pa je misel sogovornika, da zaradi preobilice dela "nimamo več časa za sedenje doma, zato potrebujemo v poslovnem okolju malo te bližine". Arhitekti so tako oblikovati "svet, v katerem se bo prijetno počutil tipičen poslovnež, ki bo v svojem okolju iskal toplino."

PROSTOR IN POL
Zavedanje, da ima prostor, v katerem bivamo, vsebino in da pripoveduje zgodbo, čeprav se je morda sploh ne zavedamo ali pa si jo interpretiramo na svoj način, je bilo vodilo za rubriko Prostor in pol, v kateri predstavljamo zanimive interierje. Predloge pošljite na katja.stok@rtvslo.si ali lepota.bivanja@rtvslo.si


Če ne drugega, je končno nekdo posegel po ideji odprtega prostora t. i. open-space z izborom sedišč z visokimi naslonjali, ki med sogovorniki ustvarijo mikroprostor in so odlični akustični mediator med okoliškim šundrom.

Rumeni generator svetlobe
Da pa bi razumeli zasnovo tokratnega izbora Prostor in pol, moramo začeti pri srcu prostora - izvoru energije oziroma generatorju svetlobe - rumenem svetlobnem boksu iz keroka sredi prostora, iz katerega se v obliki vezja v vse smeri razteza tridimenzionalno čipovje; v osrednji del lokala, v medetažo in v območje točilnega pulta, ki ga potiska v ozadje. Poleg estetskega videza imajo ti črni paličasti elementi, ki na stropu tvorijo svojevrstno likovno podobo, tudi dejansko svetlobno funkcijo in se jih lahko poljubno predstavlja glede na potrebe.

Element vezja, nekakšen homage Iskri zaščite, se v reinterpretaciji pojavi tudi kot potisk na steklenih površinah, na osrednji interaktivni steni in kot stensko držalo za stopnišče, ki ga na spodnjem delu osvetljujejo LED-svetila. "Ko govorimo o vizualnem učinku, so bila svetila eden izmed vitalnih sogovornikov pri podobi interierja. Ena od idej je bila, da delamo s svetlobo in ne z lučmi," nadaljuje arhitekt Uroš Jereb.

Interaktivna stena, polna presenečenj
Industrijsko neživljenjskost (dejstvo, da je lokal v industrijski coni Stegne in del poslovne stavbe) so arhitekti 'udomačili' z izbiro na otip prijetnih in toplih materialov, okrasnih blazin in barvno študijo. Osnovne sive tone so niti ne toliko razbili kot dopolnili z enakim zamolklim tonom barvite rumene, oranžne, rdeče, zelene in celo barve limete. Kolažno sedišče z vzorčastimi okrasnimi blazinami ob stekleni steni pa je le eden izmed detajlov, ki tvorijo celoto.

Monument osrednjega prostora je zagotovo interaktivna stena iz sivega akustičnega filca, ki za zaprtimi vratci z okroglim rdečim držalom skriva LCD-televizor, družabne igre, piši-briši tablo in tudi držalo za revije. "Prvotno je bila ta tridimenzionalna stena namenjena akustiki, ki lahko v prostoru z velikimi steklenimi površinami povzroči težavo. Sicer pa oblikovno sledi ideji lokala; gibanje in valovanje simbolno ponazarja energijo, ki preveva v prostoru. Tudi sami koti so izrabljeni za absorpcijo zvoka."

Celovita grafična podoba
Arhitekt doda, da zasnova kavarne omogoča nadgraditev, "da postane obveščevalna kavarna, kar je dozorelo pozneje, in se prepleta s čipovjem in tehnološkim delom. To sicer ni toliko vidno v samem interierju kot v celostni grafični podobi." Oglaševalska agencija Futura je dodala tisti čarobni dotik dodani vrednosti, ki se prepleta okoli zgodbe lokala (začenši s samim imenom, strežba je oblečena v črne uniforme agentov, gostje pa dobijo posebne VIP-kartice agent, agentka). V izdelavi je tudi likovna oprema ilustracij 'obveščevalskega' stripa Kostje Gatnika Janez Blont, ki je pred mnogimi leti izhajal v Zvitorepcu (izbor Marjan Kocjan, u. d. i. a.).

"Celostna grafična podoba kavarne Čuk črpa svoje vzore v grafični podobi državnih institucij," pa pojasni arhitekt Marjan Kocjan (Studio), ki je skupaj z Robertom Novakom (Ampak) zasnoval zunanjo ureditev vrta. "Ta projekt kaže, kako lahko na njem delajo različni avtorji ali avtorske skupine ob medsebojnem spoštovanju avtorskega dela," nadaljuje Kocjan. Tako kot pri notranji zasnovi so osnovni materiali zunanje ureditve naravni: les, kamen in steklo, pa tudi pločevina corten, ki ima samozaščito pred propadom z rjavenjem.

Poslovna stavba, v kateri je kavarna, je projektirana po načelu klasične palače (arhitekt dr. Matjaž Durjava), in je v neuresničenem načrtu projekta za nadstrešek predvidevala tekstilno ponjavo, ki je odmaknjeno od stavbe. "Tej ideji sva s kolegom pri zasnovi zunanje ureditve oziroma nadstreška sledila." Lesena ograja iz odpornega eksotičnega lesa pred zgradbo, ki jo sogovornik vljudno popravi v "paravan, pajčolan oziroma zaveso" ločuje teraso "od zelo industrijskega okolja in daje obiskovalcu intimno zavetje na terasi. Vertikale pajčolana se 'igrajo' z vertikalami stavbe, razigranost v vzdolžni smeri pa daje celoti mehkobo." Na rastlinsko strukturo nosilnih stebrov nadstreška se navezujejo celo Vitrini stoli Vegetal.

Detajl nadstreška se skriva v rjavkastem vzorcu, namenjenem zmanjšanju prepustnosti žarkov, "marsikoga pa lahko spomni na vzorce, kot jih je poznal arabski svet, morda pa bo imel kdo drug, drugačne asociacije".

Fotografije: Katja Štok, Samo Rovan (1, 2, 8, 9)

*Izbor prostorov v rubriki Prostor in pol je uredniški in ne gre za plačane oglase. Namen objave tovrstnih člankov je zavedanje, da imajo prostori, v katerih bivamo, premišljeno vsebino, ki lahko sloni na inovativni ideji, strasti do oblikovanja in arhitekture ali spoštovanju kulturne dediščine.

Katja Štok
false
false
Prijavi napako
Komentarji
seven7
# 31.03.2016 ob 07:35
Nekateri gostinski lokali, sploh takšni za katere se že na oko vidi, da se vložek ne bo nikoli povrnil, so prve pralnice denarja.
dunbar
# 31.03.2016 ob 07:51
Sploh taki, ki so nonstop prazni in še leta po odprtju obratujejo....
zamudnik
# 31.03.2016 ob 08:21
Prostor kavarne Čuk je svetel in prostoren. Žive barve in topli materiali pa vpeljujejo koncept udobja.

LOL
pullach
# 31.03.2016 ob 08:38
Topshit ambient! Večina doma nima takole. Hudo!
annova
# 31.03.2016 ob 09:39
Po naključju sem lokal obiskala. Prijeten ambient, prijazna natakarica, zanimiva ponudba in normalne cene. Moje izkušnje pač.
josh k.
# 31.03.2016 ob 08:46
...to je za tipične poslovneže, ki v svojem okolju iščejo toplino...še eno varuško in skodelico čokolinota pa bo...
REsnica
# 31.03.2016 ob 09:21
meni je interier zanimiv. Ne vem, če mi je všeč, ker še nisem stopil vanj. Po navadi se ne počutim najbolje v takih "inovacijah".
Podpiram pa ideje in drznost. Če ima nekdo dovolj denarja in poguma da lokal opremi v takem stilu je to z mojega stališča samo pozitivno.
Nekaj časa bo lokal mala atrakcija, ampak dvomim, da bo takl interier na dolgi rok "zdržal" kapitalsko logiko.
kroksi
# 31.03.2016 ob 10:55
Zabaven koncept, veliko novih idej. Čestitamo.
Alchemist
# 31.03.2016 ob 10:30
Vse nove zgradbe/notranji prostori so tako grdi, čisti odraz razvoja civilizacije. Če samo pogledaš zgradbe ki so jih gradili 100 - 300 let nazaj in primerjaš z modernimi skropucali takoj vidiš, kam gremo kot družba.

No no, tudi dandanes se kdo potrudi pa vsaketolko nastane kaj lepega.
juk
# 31.03.2016 ob 09:33
Zna kdo povedat kakšne so cene?
castor
# 31.03.2016 ob 09:02
Ob taki reklami bi človek pomislil, da lokal odpira kakšen od vaših notranjih informatorjev Sove, ki se je naveličal službe in se podal v gostinstvo. Enostavno mi ne gre v glavo, da resen javni servis kot je MMC reklamira vsak bife, ki se odpre na novo.
miha_lj
# 31.03.2016 ob 08:35
Koliko so plačati tile obveščevalci za reklamo? Sledi izbris?
tanja87
# 31.03.2016 ob 14:17
Izgleda odlično, sploh te inkripcije, ki zgledajo kot računalniški disk, vse v slogu.. lepo je videti dodano vrednost, bo treba obiskat
Alchemist
# 31.03.2016 ob 10:28
Po slikah sodeč, je zadeva prijetna in izvirna. Na žalost so Stegne precej oddaljene od centra, tako da dvomim, da bo imel možnost obiskat.
milanche
# 31.03.2016 ob 10:28
Ne vem, ali je problem v meni, ker sem ostal skromen in oldschool, ali pa ta new age hipsteraj že res presega vse meje.
Perunova sekira
# 31.03.2016 ob 08:46
Vse nove zgradbe/notranji prostori so tako grdi, čisti odraz razvoja civilizacije. Če samo pogledaš zgradbe ki so jih gradili 100 - 300 let nazaj in primerjaš z modernimi skropucali takoj vidiš, kam gremo kot družba.
Bivši uporabnik
# 31.03.2016 ob 15:24
notranji dizajn izgleda, kot pohištveni katalog iz 60ih, 70ih let.

sej v tem je verjetno point. inform biro dizajn press
Bivši uporabnik
# 31.03.2016 ob 15:24
zakaj imam občutek, da bo tukaj lep del sds-a na kavici. z udbami ipd imajo verjetno največ izkšenj v sloveniji..
cene vols
# 31.03.2016 ob 09:29
"črpa svoje vzore v grafični podobi državnih institucij" Ok, bi mogu videt v živo kako to izgleda ampak me prav zanima kdo si želi pit kavo v takem ambientu.
Se mi zdi, da gre spet za eno izmed "izvirnih" idej arhitektov, ki pa ostane samo pri tem- izvirnosti.
ŠarliBebo
# 31.03.2016 ob 08:31
Kdo pri zdravi pameti pa bo sploh stopil tja?
Perunova sekira
# 31.03.2016 ob 12:49
No no, tudi dandanes se kdo potrudi pa vsaketolko nastane kaj lepega.

Vsake toliko. ;) Če izgleda podobno klasičnim stavbam avstro-ogrskega sloga ali pa da paše v okolico. Sicer je vse po vrsti grdo, od modernih vodnjakov, pročelij, stadionov, hiš, notranji dizajn je pa namesto funkcionalnosti omejen na lep izgled ...
Državljan št.1
# 31.03.2016 ob 11:20
Eh, to je tako dezajnirano, da se počutiš kot doma (višji sloj) in posledično se pogosto vračaš, in jasno, puščaš evrčke. Sicer spajanje tipične dnevne sobe in elektronskega vezja je precejšnja brca v temo.

Ne bi nič reku, če bi ta kavarna kaj predstavljala, ampak tako je še en poskus molzenja potrošnikov
sifra123
# 31.03.2016 ob 11:16
v redu izgleda, ni pa nek presežek...
notranji dizajn izgleda, kot pohištveni katalog iz 60ih, 70ih let.
kiliboy
# 31.03.2016 ob 09:32
Številne, s stropa viseče luči so moteče. Mogoče je v živo bolje. Naj poskusijo drugi.
Matija Gubec
# 31.03.2016 ob 10:41
na prvi fotki zgleda kot menza...
Prostor in pol
link
Panorama Stara pošta - urbana džungla nad strehami Kranja
15
10. avgust 2017 ob 17:05 Ena najzanimivejših zgradb v Kranju, ki jo je večkrat obiskal tudi France Prešeren, piše novo zgodbo z lokalom Panorama Stara pošta, ki je na samem vrhu štirinadstropne stavbe.
Več novic ...
Kazalo