Z uživanjem vode ob alkoholu lahko preprečite, da bi opojne substance zaužili preveč. Foto: Promocijsko gradivo
Z uživanjem vode ob alkoholu lahko preprečite, da bi opojne substance zaužili preveč. Foto: Promocijsko gradivo
En koktajl, en kozarec vode. Foto: Promocijsko gradivo

Študenta akademije za dizajn v Eindhovnu Florence Louisy in Léo Schlumberger sta si zamislila kolekcijo kozarcev Alliance, ki naj bi pivce "pretentali", da bi uživali zadostne količine vode ob alkoholnih pijačah.

Ročno pihani kozarci so na voljo v parih, ki posnemajo obliko ustaljenih vinskih kozarcev in kozarcev za koktajle, a brez pecljev. Manjši kozarec je nameščen na rob večjega, postrežena naj bi bila skupaj: eden z alkoholno pijačo, drugi z vodo. Tako naj bi se uporabniki izognili uživanju prevelikih količin alkohola in posledično mačku po dolgi noči.

Kot je Louisy povedala za Dezeen, si veliko držav z zakoni trudi omejiti uporabo alkohola med mladimi, a njej se zdi, da je učinkovitejše od zakonov stvari rešiti na najbolj naraven način: s kombinacijo dveh kozarcev je alkohol vedno povezan z vodo. "Kozarca drug brez drugega nista nič. Z dvema v roki pa je naravno, da oba izprazniš do dna."

Oblikovalca sta v ta namen prvič delala s pihalcem stekla, in to kar v Eindhovnu, kjer študirata. Povedala sta, da gre za obrt, ki zahteva izjemne veščine in znanje. Popolnih dimenzij in razmerij ne moreš doseči s stroji, sta prepričana in dodajata, da je bila to lepa izkušnja.