Lepota bivanja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 12 glasov Ocenite to novico!
Lucija Vodopivc je v času študija stolčke skicirala in oblikovala za svoje lastno veselje, zabavo in sprostitev, torej popolnoma neobremenjeno, lahkotno. S sodelavcema so jim vdihnili resnično življenje. Foto: Promocijsko gradivo
Kolekcija Frrrniture je primerna za otroške sobe in javne ustanove, kot so bolnišnice, šole, vrtci. Skratka vse površine, ki so namenjene otroški igri in razvoju. Trenutno sodelujejo s Centrom za socialno delo Maribor, kjer bodo skupaj opremili prostore, namenjene otrokom. Foto: Promocijsko gradivo
V ljudeh, ki se odločijo za nakup stolčkov Frrrniture, ne vidijo zgolj porabnika, temveč uporabnika, ki se zaveda pomembnosti izdelkov, narejenih iz lokalnih in naravnih materialov. Foto: Promocijsko gradivo
Kot je mogoče sklepati že po imenu znamke (gre za stilizirano zapisan angleški izraz za pohištvo), po uspešni predstavitvi na domačem sejmu Ambienti merijo tudi na tujino. Foto: Promocijsko gradivo

Dodaj v

Stolčki Frrrniture: ne le za sedenje, tudi za učenje

Izdelki mlade oblikovalke s trajnostnim sporočilom
16. februar 2017 ob 06:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Dotik z iskrenim materialom, kot je les, je dragocen v svetu, v katerem prevladujejo izdelki iz plastike," se glasi odlomek iz vizije Frrrniture.

Zgodba te slovenske znamke otroškega pohištva, ki jo prežema sporočilo trajnosti, se je začela v zadnjem letniku dodiplomskega študija industrijskega oblikovanja Lucije Vodopivc na ALUO-ju, kjer trenutno končuje magisterij. Kolekcijo je skicirala in oblikovala zgolj za svoje lastno veselje in sprostitev ob študiju.

Igrive risbe dobile materialno obliko
"Spomnim se občutka, ki je bil enak tistemu kot včasih, ko sem se kot otrok izgubila v svojih risbah in samo risala, kar mi je domišljija narekovala, tako so nastajali igrivi liki. Seveda sem zdaj, ko imam oblikovalsko znanje, svoje risbe in skice lahko pretvorila tudi v materialno obliko. Tudi pozneje skozi proces nastajanja izdelkov sem želela ohraniti to igrivo, otroško noto. Takrat nisem niti pomislila, da se bodo moje igrive skice prelevile v prikupne in živahne stolčke, kot jih vidimo danes," se spominja oblikovalka, ki je po naključju prek nekdanje sostanovalke spoznala Ernesta Drameta.

Že pri prvem srečanju je ob njenih skicah igrivih živalic in 3D-modelov pokazal navdušenje in dal pobudo za njihovo realizacijo. Drame iz studia Andaluzia je z Mizarstvom Florjančič sodeloval že v preteklosti in na podlagi dobrih izkušenj s korektnostjo, kakovostjo in odprtostjo do novih idej je nastala nova naveza, iz nje pa prijetno sodelovanje, pove sogovornica in doda: "Od skice do končnega izdelka je dolga in mučna pot. Brez Ernesta, mizarstva in skupnega sodelovanja ter zaupanja v idejo bi skica ostala le na papirju. To zaupanje in sodelovanje mi je na splošno zelo pomembno pri nastajanju izdelka."

Liki in barve spodbudijo otroško domišljijo
Stolčke so za preizkus njihove didaktične vrednosti predstavili v vrtcu v Domžalah, kjer so bili po pripovedovanju Vodopivčeve odzivi tako otrok kot vzgojiteljic zelo pozitivni: "Otroci vidijo v stolčkih ne samo pripomoček za sedenje, ampak tudi za igro. Prav tako so vzgojiteljicam v pomoč pri umirjanju otrok in pridobivanju njihove pozornosti. Ravno živahne barve in preproste oblike privlačnih motivov otrokom dopuščajo prostor za lastno dojemanje likov in samega prostora. V predšolski vzgoji pomagajo spodbujati otrokovo domišljijo, saj skozi igrivo podobo postanejo del otrokovega dogajanja, pozneje pa so staršem v pomoč pri hranjenju in različnim opravilom za mizo (pisanje domačih nalog, ustvarjanje, risanje ...). To je še posebej pomembno v otrokovem razvojnem obdobju ob prehodu iz vrtca v osnovno šolo."

Visoka kakovost za trajno uporabo
Odlika izdelkov Frrrniture je poleg prikupnosti in vloge pripomočka za igro in učenje tudi njihova trajnostna naravnanost ... Pri znamki namreč poudarjajo pomembnost uporabe materialov slovenskega izvora, predvsem lesa. "Osebno vidim v lesu veliko vrednost, je del naše tradicije, okolja in ne nazadnje je prvinski material, ki daje občutek toplote in domačnosti. To želim poudariti skozi svoje izdelke. Že v začetni fazi razvoja nam je bil skupni cilj izdelati izdelek s trajno vrednostjo, torej visoke kakovosti. Takšen pristop mi je pomemben predvsem zato, ker živimo v svetu, ki je naravnan na čim krajši rok uporabe in je (pre)poln umetnih in neiskrenih materialov, brez zavedanja o vseh negativnih posledicah za okolje. Pri oblikovanju in izbiri barv – te so prijazne do zdravja otrok, op. a. – sem izhajala iz občutka domačnosti, igrivosti," pojasnjuje oblikovalka.

Kateri člen v Ikeini verigi smo?
Za konec smo jo poprosili še, naj nas prepriča, zakaj kupiti stolček pri Frrrniture in ne morda cenovno dostopnejšega v Ikei, denimo. "Če se odločite za nakup stolčka Frrrniture, boste s tem podprli mlado industrijsko oblikovalko, lokalno proizvodnjo in naravni material, les. Slovencem manjka občutek 'našega', izgubili smo zavest, kaj je naše, zato smo se odločili, da bomo celotno proizvodnjo ohranili v Sloveniji in delali z iskrenimi materiali. Prav tako pa verjamemo, da se bodo za nakup kolekcije Frrrniture odločili uporabniki, ki cenijo in podpirajo domačo proizvodnjo in v tem duhu vzgajajo tudi najmlajše člane družbe. Zavedamo se, da bodo ljudje še naprej kupovali v Ikei. Prav tako se zavedamo, da v tej svetovni trgovski verigi vsekakor najdemo mnogo podobnih kosov pohištva, ki so cenejši in morda zaradi tega dostopnejši. Pomembno pa se je ob takšnih nakupih vprašati, kakšno ceno za takšen nakup plača okolje in kateri po vrsti v celotni verigi je uporabnik."

Alenka Klun
Prijavi napako
Komentarji
as19
# 16.02.2017 ob 07:50
kakšna dvoličnost. pri kupcu vzbujati narodno zavest z vzpodbujanjem oz podpiranjem "vsega našega", potem pa svojo kolekcijo poimenuješ Frrrniture :/ Draga gospodična kje je vaš "patriotizem"?
tesnilo
# 16.02.2017 ob 08:18
spet se ena "oblikovalka". naredila je lesene stole. ne se zafrkavat no...

"ne le za sedenje tudi za ucenje"...

sorry rad bi da nasim rata, res. sam ne z nekimi "cesar je nag" idejami. gospodicna je izumila lesene stole. lepo vas prosim
dmay
# 16.02.2017 ob 16:29
Super produkt! Oblikovalka se očitno zaveda, da je na trgu vse večja zahteva po visoko kvalitenih izdelkih, ljudje ki cenijo kvaliteto so zanjo tudi pripravljeni plačati. Kdor pa želi v Ikeo po poceni pohištvo, ki razpade po dveh letih, pa naj gre, mu bodo z veseljem prodali razmajani stol.

Drugače pa.... zelo lahko je kritizirat doma iz kavča tiste, ki dejansko gredo ven, prevzamejo riziko in udejanjijo svoje potenciale. Zato pa bodo tisti na kavču čez deset let še vedno na istem... V Sloveniji rabimo sonarodnjake spodbujati k razvoju in inovativnosti, je veliko lepše se veseliti uspeha kot pa zelenet od zavisti.

Čestitke vsem mladim podjetnikom iz Slovenije, ki je trudijo uspet na trgu, domačem ali tujem!
uciteljica60
# 16.02.2017 ob 18:31
Kolekcija je zelo prikupna! Vidi se, da je oblikovana z občutkom! Čestitke mladim za pogum stopiti naprej, in slediti sebi pri ustvarjanju. Veliko uspeha se naprej!
Daniel21
# 17.02.2017 ob 15:07
Zelo lepo oblikovani stoli, ki so prava paša za oči. Dejstvo pa da vsakemu prostoru dodajo še tisti posebni otroški čar je le še pika na i. Želel bi si, da bi bilo v Sloveniji več takih ljudi, ki se zavedajo da je slovenska kvaliteta zelo pomembna!
pppp103
# 16.02.2017 ob 20:00
Presneti slovenclji! Sedaj se pa obregate ob ime! Od vsega je najlažje sedeti in kritizirati ČISTO VSE in VSAKEGA, ki mu dejansko uspe narediti nekaj, o čemur je sanjal.

Vse čestitke mladi in nadarjeni oblikovalki, stolčki posamično in kot komplet so več kot simpatični. BRAVO in samo tako naprej!
Lucky7
# 16.02.2017 ob 17:10
Stoli so kvalitetni in otroku prijazni, kar je tudi najbolj pomembno. Dejstvo pa je, da so proizvedeni v Sloveniji od lesa do barve in je prav, da se to tudi povdari, saj je Slovenskih v celoti izdelanih izdelkov zmeraj manj. Pohištveni trg pri nas je premajhen za garantiran uspeh mladega podjetja zato je edino logično izbrati ime, ki bo zlahka odmevalo po mednarodnem trgu. Podpirajmo domače podjetnike, ki se trudijo ustvarjati po načelu vrednosti in ne cene.
Čestitke za pogum in trdo delo!
olimpija80
# 16.02.2017 ob 09:22
Glede na to kdo dela stole, so gotovo zelo kvalitetno narejeni.
luckyss
# 16.02.2017 ob 08:03
Trg je trg, domač ali tuj..
Če je tvoj proizvod dober, boš uspešen, drugače pač ne..
Vse ostalo je bla, bla, bla in na nek način beračenje, ki z zdravim podjetništvom nima nič skupnega..
as19
# 16.02.2017 ob 08:42
luckyss:
se strinjam, samo na tujem trgu pač ne boš prepričal kupca naj kupi tvoj stol ker je slovenski in ne cenejše ponudbe iz IKEE.
da pa slovenskemu kupcu ponujaš "slovenski proizvod" z imenom Furrnitur je pa tud .....
tocco
# 16.02.2017 ob 09:54
Cestitam da je nekaj malega prinas
Gravesen
# 23.02.2017 ob 10:55
Ampak res! Pa od kje vam Frrrniture!?
Se ni dalo nič slovenskega spomnit!? Če že tolko naše zagovarjate...
bjn
# 17.02.2017 ob 16:18
Plastik-fantastik
V Slovenij že 26 let prodajajo samo plastiko:
plastične čevlje, plastično orodje, plastična ženske
in plastične spolne pripomočke.
Slovenčkov pa ni več.
Uvažajo bosančke in jih filajo po blokih kakor paprike
veza
# 16.02.2017 ob 19:38
Lepi izdelki, res, a če stol nima pravega oprijema s podlago, bo vedno nekoliko nestabilen!
celtic1888
# 16.02.2017 ob 08:54
Lepo, nimam pripomb.

Vse pa se konča pri blagovni znamki. Toliko o slovenskem duhu. Imamo enega izmed najlepših jezikov, samo kaj ko ga ne znamo uporabljati. Kaj hočemo, v modi so tujke ala IN, TOP,...Poglejte si samo zadnjo reklamo od Lidla, pač ljudje "palijo" na to. Žalostno.
si-koda
# 16.02.2017 ob 15:36
Nič posebnega. Pa zelo izvirno ime res....
libby
# 16.02.2017 ob 11:56
FURRRniture.
A med stiliziranimi stolčki je le zajček, ki ustreza krznu/kožuhu v imenu.
Žabci, čbele, pingvini in pikapolonice ter mušnice pač nimajo kosmatine.

Poimenovanje je sicer simaptično, a vsebinsko šepajoče.
dr.john
# 16.02.2017 ob 11:12
Sedenje je novo kajenje. Otrokoci bi morali čim dlje časa preživeti samo na tleh.
Kazalo