Carine Roitfeld (na fotografiji v družbi Laetitite Caste in Karla Lagerfelda) je odraščala v premožni meščanski družini, ki je prebivala v prestižnem pariškem 16. okrožju. 'Nismo se kopali v diamantih, smo pa imeli zelo zelo udobno življenje,' pove. Foto: EPA
Carine Roitfeld (na fotografiji v družbi Laetitite Caste in Karla Lagerfelda) je odraščala v premožni meščanski družini, ki je prebivala v prestižnem pariškem 16. okrožju. 'Nismo se kopali v diamantih, smo pa imeli zelo zelo udobno življenje,' pove. Foto: EPA
Vrhunce svoje kariere stilistke in modne urednice je leta 2011 zbrala v monografiji Irreverent. Foto: EPA

Produkcijska hiša, ki je pred nekaj leti ustvarila The September Issue, filmski portret razvpite urednice ameriškega Voguea Anne Wintour, si je za naslednji projekt omislila dokumentarec o njeni pariški kolegici Carine Roitfeld.

Na spletu se je zdaj znašel prvi napovednik za Mademoiselle C, dokumentarec v režiji Fabiena Constanta, ki bo ponudil vpogled v življenje in delo nekdanje urednice pariške izdaje modne biblije Vogue, ki ima zdaj svoj projekt CR Fashion Book.

Tako kot se je The September Issue osredotočil na pripravo najpomembnejše številke ameriškega Vogua v letu, septembrske, gre pri Mademoiselle C za priprave na izid prve številke omenjene publikacije Roitfeldove. V tem stresnem času so kamere spremljale urednico na relaciji Pariz-New York.

Seveda v filmu ne manjka slavnih obrazov iz sveta mode: v njem se pojavijo Carinini prijatelji in sodelavci Tom Ford, Riccardo Tisci, Donatella Versace, Karl Lagerfeld, Jean Paul Gaultier, Alber Elbaz. "Carine je moja idealna ženska. Postala je legenda svojega časa," ji popiha na dušo Ford, Elbaz pa jo je označil za "pravo sanjačico".

A celo v vrhu modnega sveta se ne cedita vedno med in mleko, film dokumentira tudi težje trenutke za Carine, ki so ji med postavljanjem projekta CR na noge sive lase povzročale predvsem konkurenčne klavzule fotografov s Conde Nastom, založniško hišo, za katero je delala kot urednica pri Vogue Parisu.

Čeprav o svojem zasebnem življenju ne govori veliko, je za Constantovo ekipo Roitfeldova odprla tudi vrata svojega razkošnega pariškega doma, ki si ga deli s partnerjem Christianom Restoinom, snovalcem še ene modne zgodbe o uspehu, znamke Equipment. "Živim zelo mirno življenje: po 30 letih sem še vedno z istim moškim. Tako da sem svoje fantazije uresničevala v modni fotografiji," je povedala mati Vladimirja in Julie. Slednja je hčerko rodila prav v času nastajanja CR-ja. Prav mala Romy je bila navdih za Juliino modno obarvano spletno stran, posvečeno materinstvu, Romy and the Bunnies.

Na koncu napovednika Carine Donatelli Versace pove, da je postala babica, in doda: "Ali lahko verjameš?" Donatella odvrne: "Ne!" Priznati je treba, da Carine, ki je odraščala v premožni pariški družini, kariero pa začela kot model, pri 58 nikakor ni videti kot "tipična" babica.

Film bo premiero doživel 11. septembra po koncu tedna mode v New Yorku.