Dolce in Gabbana sta ves čas trdila, da sta nedolžna, lani pa sta bila zaradi domnevnih dolgov primorana zapreti svoje butike v Milanu, bar in restavracijo. Foto: EPA
Dolce in Gabbana sta ves čas trdila, da sta nedolžna, lani pa sta bila zaradi domnevnih dolgov primorana zapreti svoje butike v Milanu, bar in restavracijo. Foto: EPA

Rimsko vrhovno sodišče (natančneje skupina petih sodnikov) je odločilo, da dvojec na čelu znamke Dolce & Gabbana ter nekaj njunih sodelavcev le niso goljufali pri prikazu zaslužkov med letoma 2004 in 2006, zatorej jima ni treba v zapor. S tem so zavrnili odločitev milanskega sodišča, ki je oblikovalca obsodilo na 20-mesečno zaporno kazen.

Sumljiva selitev v Luksemburg
Modna velikana, ki sta bila dve desetletji tudi zasebno partnerja, sta imela težave z davkarijo vse od leta 2008, na sodiščih pa se dejavno pojavljata zadnja tri leta.

V jedru raziskave je bilo vprašanje, ali je bila selitev podjetja Dolce & Gabbana iz Italije v Luksemburg, znano davčno oazo, pred desetletjem izvedena nezakonito in z namenom izogibanja plačilu davkov v domovini dvojca.

Krpanje proračunske luknje
V času gospodarske krize se je italijanska davkarija "spravila" na mnoge italijanske modne hiše, na ta način so želeli zapolniti vsaj del proračunske luknje. Kot poroča Telegraph, po Milanu krožijo govorice o stotinah milijonih evrov, ki so jih določene hiše plačale, da se ne bi znašle pod javnim drobnogledom.

Dolce in Gabbana - njuna znamka, ki navdih črpa iz italijanske, pogosto sicilijanske (s tega otoka prihaja Dolce) tradicije in na katero prisegajo tudi zvezdnice Madonninega kova, bo naslednje leto praznovala 30 let - pa sta se pogumno postavila na tnalo, saj sta trdila, da njuno početje nikoli ni bilo nezakonito. In zdaj jima je očitno to uspelo dokazati.

Kmalu po novi odločitvi je Stefano Gabbana (tisti brez las) tvitnil: "Vedela sva! Poštena človeka sva!"