Pletenine so bile rdeča nit prve sredine modne revije drugega Philips Fashion Weeka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pletenine so bile rdeča nit prve sredine modne revije drugega Philips Fashion Weeka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Za Tanjo Zorn je bil inspiracija origami, za sestro in brata Draž je obleka zgodba z odprtim koncem, za jesen 2012 pa sta izhajala iz tartana in tvida in iskala načine, kako klasične, tradicionalne tehnike ujeti v zanke, barve, kroje, oblike in podobe.

Vtise z drugega dne Fashion Weeka najdete tukaj, ogledali pa smo si tudi otvoritveno revijo, na kateri so se predstavili mladi oblikovalski talenti.

Tinka Domjan in Mateja Krofl, ki ustvarjata pod znamko Farandula, sta navdih črpali iz zgodbe aleksandrink, slovenskih žensk, ki so na prelomu iz 19. v 20. stoletje iz ruralnega kmečkega okolja slovenske Istre in Krasa kot varuške, dojilje in gospodinjske pomočnice odhajale v Egipt. Zgodba se jima zdi danes, ko številni Slovenci odhajajo "s trebuhom za kruhom" v tujino, še posebej aktualna.

Kolekcijo Almire Sadar za jesen in zimo 2012 sestavlja kolaž različnih materialov, tekstur in večtekstilnih tehnik. Kolekcija je zasnovana v temni, zasivljeni barvni lestvici s poudarki na močni modri barvi. Čutiti je tudi pridih poznih dvajsetih let prejšnjega stoletja, dobe džeza in charlestona.

Niti Niti, znamka, pod katero pletenina ustvarja arhitektka Simona Muc, se je spet igrala s svetlobo, prosojnostjo, strukturo in teksturo. "Ko mamut sreča pajka, se stresejo niti," je bilo njeno vodilo.

Fotografije z modne revije si oglejte v galeriji.