Teden mode se je končal v velikem slogu. Foto: Jani Ugrin
Teden mode se je končal v velikem slogu. Foto: Jani Ugrin
Na okrogli mizi Kick-Ass-Thetics so govorili o neminljivi lepoti v dizajnu - pogovarjali so se Vesna Milek, Polona Juh, Saša Hess, Tomaž Pandur in Aljoša Bagola. Foto: Jani Ugrin

Postavitev prvega Mercedes-Benz Fashion Weeka v hram slovenske kulture se je izkazala za zadetek v polno, saj je teden mode dobil dramatično noto.

Obiskovalci so že ob samem prihodu dobili "modni" list, na katerem je vsak dobil svojo oznako, hostese pa so posamezno skupino ljudi pospremile v zaodrje Gallusove dvorane, kjer je prizorišče spominjalo na kakšno izmed predstav priznanega gledališkega režiserja Tomaža Pandurja.

Modno revijo uveljavljenih modnih ustvarjalcev je odprla Akultura, za katero stoji slovenska modna oblikovalka Alenka Globočnik. Predstavila je kolekcijo z minimalističnimi oblikami, a hkrati z močnimi detajli.

Oblikovalka Anja Dragan se je pri ustvarjanju kolekcije ukvarjala z identiteto ženske, kjer je veliko žensk v eni, a osredotočena le na eno izmed njenih številnih osebnosti; Petjo Zorec so v kolekciji za moške navdihnili utrinki iz življenja njenega dedka; Nataša Hrupič je svojo kolekcijo označila za omejeno z neomejenim.

Kolekcijo znamke Dioralop so navdihnile androgenost, subkultura in moč; Verena Schepperheyn je predstavila moško kolekcijo Juxtaposing Lines, kjer kot navdih črpa čiste in jasne linije Oskarja Schlemmerja (Bauhaus) in delo sodobnega umetnika Navida Nuura; znamka Madame Demode, pod katero ustvarjata oblikovalki Viktoria Vrzhesnevska in Sanja Čirjak, pa sta predstavili kolekcijo, poimenovano Chitrine (Chitra v hindujščini pomeni: jasen, žareč, pameten, to so ženske iz indijske mitologije …).

Kolekcija znamka MÊHLÊ, pod katero se podpisujeta slovenska modna oblikovalka Maja Mehle in vizualni umetnik Miha Fabio Kalan, ima pridih vesolja in futurizma, Dajana Ljubičić je predstavila kolekcijo East meets West, teden mode pa je končala kolekcija Petra Movrina, ki predstavlja vez njegovega otroštva s tradicijo.

Po zaključku revij je občinstvo vse oblikovalce nagradilo z več kot zasluženimi ovacijami, kot so napovedali organizatorji, pa se Mercedes-Benz Fashion Week vrača naslednjo pomlad.

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate vse omenjene kolekcije - kakšne so modne smernice za pomlad/poletje 2016?