Rokavica, posuta s kristalčki. Samo na eni roki. V beli ali kakšni drugi barvi. To je bil Michael Jackson v začetku 90. let. Foto:
Rokavica, posuta s kristalčki. Samo na eni roki. V beli ali kakšni drugi barvi. To je bil Michael Jackson v začetku 90. let. Foto:

Jackson ni imel le ogromnega vpliva na glasbenem področju, ampak so se po njegovi zaslugi korenito "prevetrile" tudi modne smernice. V svoji karieri je zamenjal neskočno slogov, od oprijetih usnjenih kostumov, "zlate dobe", pa vse do elegantnih metuljčkov in suknjičev snežno bele barve. Njegov slog so zaznamovale tudi tesne hlače s (pre)kratkimi hlačnicami, ki so se nadaljevale v v nebo kričeče bele nogavice in zloščene čevlje. Hlačnice so bile prekratke zato, da so bolj prišli do izraza njegovi hitri in spretni plesni gibi.

Pa to še sploh ni vse. V nekem obdobju je bil njegov zaščitni znak bleščeča rokavica, modna muha, ki se je v hipu razširila kot modni dodatek med njegovimi oboževalci - in celo tistimi, ki ga niso imeli preveč radi. Videz je še dopolnjeval klobuk, izpod katerega so kukali dolgi skodrani lasje.

Pozneje se je njegov slog iz sijočih kostumov, narejenih čisto po njegovem telesu, s suknjiči na zadrgo in neskončnimi dodatki, spremenil v veliko bolj umirjenega.

Živo rdeča usnjena jakna z zadrgo, v kateri je Michael poplesaval v pesmi Thriller, je v hipu postala kos, ki ga je moral imeti vsak pravi moški.
V Billie Jean se ni ločil od usnja, nadel pa si je rožnato srajco in rdeč metuljček. In znova so mu sledile množice.
Z bleščečo rokavico se je prvič pojavil na podelitvi grammyjev leta 1984. Videz je kombiniral z vojaško jakno in zlatim pasom. Tisto noč ni le osupnil modnih strokovnjakov, ampak domov odnesel tudi osem nagrad (fotografija je sicer novejšega datuma).
Premik k bolj temačnemu. Za album Bad, izdan leta 1987, se je 'ovil' v črnino, oprijeti usnjeni jakni in še bolj obtisnjenim hlačam pa dodal tudi močno obrobo oči.
In spet sprememba. Mnogo bolj uglajen, v hlačah na rob, naramnicah in elegantni srajci je zaplesal v videospotu za pesem Smooth Crimininal. Novost: eleganten klobuk.
Nato je sledilo obdobje vseh mogočih zakovic, trakov in pasov, ki so spominjali na 'sado-mazo' videz. Jackson se ni bal preizkušati.
Podelitev MTV-jevih nagrad leta 1995. Michael s spremljevalnim osebjem se je pojavil v črni obleki, ozki kravati in trakom okoli nadlahti, ki je dvignil marsikateri pogled.
Bela od glave do pet je bila njegova izbira med sojenjem leta 2004, ko se je moral braniti obtožb o spolnem nadlegovanju.
V zadnjem času ga je bilo najpogosteje videti v zlatih kombinacijah srajce in suknjiča. Foto: Reuters