Carey Mulligan kot Daisy Buchanan - v Pradi in Tiffanyju. Foto: Youtube
Carey Mulligan kot Daisy Buchanan - v Pradi in Tiffanyju. Foto: Youtube
Leonardo DiCaprio je po Romeo + Juliji ponovno združil moči z Luhrmanom. Foto: Youtube
Plesa tudi tokrat ne bo manjkalo. Foto: Youtube

Luhrman nikdar ni slovel po minimalizmu, pa naj je šlo za njegovo izvirno interpretacijo Romea in Julije, muzikal Moulin Rouge ali pa neslavno propadel ep Avstralija.
Avstralski filmski vizionar svoje filme že tradicionalno opremlja s široko in nepričakovano glasbeno podlago, razkošno scenografijo, plesnimi vložki in ekstravagantnimi kostumi.

Pri Velikem Gatsbyju, ki bi ga morali predvajati že za božič, a se je zapletlo, je ostal zvest svojemu slogu. Robert Redford in Mia Farrow sta bila v tisti najslavnejši filmski različici slovitega romana F. Scotta Fitzgeralda leta 1974 poosebljena eleganca. Leonardo DiCaprio in Carey Mulligan, nova Jay Gatsby in Dasey Buchanan, bosta šla očitno še korak dlje.
Že stara znanca
Miuccia Prada
je predelala 40 modnih stvaritev iz arhivov modnih hiš Prada in Miu Miu, da bi ustvarila kostume za film. Prestižna italijanska oblikovalka je pri tem sodelovala z direktorico kostumografije Catherine Martin, sicer Luhrmanovo soprogo, in skupaj sta izdelali čudovite "flapper" oblekice, tako značilne za 20. leta prejšnjega stoletja, obdobje, v katero je postavljena zgodba Velikega Gatsbyja.

"Po navadi skušam ne dobesedno povzemati preteklih obdobij v svojem delu, ker to ni moj način razmišljanja," je povedala Prada za ameriški Vogue. "A ko sem delala na kostumih, sem se zavedla, koliko mojih kosov bi z malo popravki in drugim zornim kotom postalo tipična moda 20. let."

To ni prvič, da se je Luhrman povezal s Prado: skupaj sta delala že leta 1996 pri njegovi uspešnici Romeo + Julija, ko je ona oblikovala obleko, ki jo je v filmu nosil Leonardo DiCaprio, ki 16 let pozneje igra tudi v Gtasbyju.
Poleg tega je Lurhmann posnel tudi vrsto kratkih filmov za nedavno razstavo Prade in Else Schiaparelli v newyorškem Metropolitanskem muzeju.

Namesto džeza Jay-Z in Jack White
Bo pa v novem Gatsbyju igral pomembno vlogo tudi pregrešno drag nakit - zanj bo v celoti poskrbela draguljarska hiša Tiffany & Co, o čemer smo na naših straneh že pisali.

In ko že omenjamo nepričakovano izbiro glasbe: kot v Romeo + Juliji tudi v novem Gatsbyju ne pričakujte glasbe, ki bi stvarno odražala zgodovinsko obdobje, v katero je postavljen film. Namesto džeza iz 20. let lahko v tokratnem Gatsbyju slišite med drugim rapovske ritme Jay Z-ja in Kanyeta Westa ter rockerske napeve Jacka Whita.

Čeprav bo na film treba čakati še skoraj leto dni (zavleklo se je prav zaradi glasbe), pa prvi vpogled v Velikega Gatsbyja lahko že dobite s spodnjim filmskim napovednikom.