Razstava združuje 80 razstavnih predmetov. Foto: V&A
Razstava združuje 80 razstavnih predmetov. Foto: V&A

Razstava, ki združuje 80 razstavnih predmetov, bo na ogled vse do 15. marca naslednje leto, kustosinja Edwina Ehrmann pa je odprtje razstave pospremila z besedami, da je poročna obleka vedno tudi odraz dobe, v kateri je bila nošena.

Glavna sporočilnost razstave je, da se je prek treh stoletij ohranila tradicija, da je samo najlepša obleka primerna za nošenje na najpomembnejši dan v življenju ženske, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V 18. stoletju so bili materiali za poročne obleke predstavnikov najvišjega družbenega razreda pretkani z zlatimi in srebrnimi nitmi. Prelomnico je pomenila poroka kraljice Viktorija leta 1840, ki se je odločila za obleko iz belega satena.

Spremenjenim pogledom na poroko v družbi so se, kot piše dpa, morali prilagoditi tudi izdelovalci poročnih oblek. Vedno večja uporaba tekstila iz Kitajske pa je omogočila večjo dostopnost poročnih oblek tudi manj premožnim.

Zvezdniške poročne obleke
Na razstavi je med drugim na ogled obleka, ki jo je nosila Gwen Stefani leta 2002, ko se je poročila z glasbenikom Gavinom Rossdalejem. Videti je mogoče obleko, ki jo je zasnovala Viviene Westwood in jo je nosila plesalka Dita von Teese, ko se je leta 2005 poročila z Marilynom Mansonom. Eden od osrednjih razstavnih predmetov pa je kreacija Anne Valentine, ki jo je nosila Camilla, vojvodinja Cornwallska, ko se je leta 2005 poročila s princem Charlesom.