Želeli so opozoriti na trpljenje živali, ki jih vzrejajo za krzno. Foto: EPA
Želeli so opozoriti na trpljenje živali, ki jih vzrejajo za krzno. Foto: EPA

Člani Fundacije Brigitte Bardot, nevladne organizacije, ki jo je nekdanja filmska diva ustanovila za pomoč živalim, so se zbrali na protestu proti modni reviji italijanske modne hiše Fendi, ki je znana po tem, da v svoje kolekcije redno vključuje tudi pravo krzno.

Glavna tarča protestnikov je bil kreativni direktor modne hiše Fendi, slavni Karl Lagerfeld (tudi kreativni direktor pri Chanelu), pa tudi modne urednice Carine Roitfeld, Anna Dello Russo in Miroslava Duma, ki so znane po tem, da se rade zavijejo v krzno. Lagerfeld je pred časom izjavil, da bi bili zaščitniki živali lahko zadovoljni, saj je cena krzna že tako visoka, da lahko za manj denarja dobiš hišo kot pa krznen plašč. "Zame je krzno kot vsi drugi materiali - žamet ali krzno, zame je to ista stvar. Gre le za drugo tehniko, je drugačno, tako kot je drugačen tvid," je razložil svoje razumevanje krzna.

V znak protesta so se nekateri protestniki polili z umetno krvjo, ena izmed protestnic pa je nazorno pokazala, kaj je "skrito" pod krznom. Pod umeten krznen plašč si je oblekla pajac, ki je ponazarjal odrto človeško telo. Protest je sicer trajal le nekaj minut, saj so varnostniki hitro poskrbeli za to, da so zbrane razgnali, nekaj pa so jih do konca modne revije pridržali v priporu.

Predstavnik fundacije Christophe Marie je ob protestu podal izjavo: "Krzno ni razkošje, je industrija smrti in trpljenja. Na milijone živali zaradi tega živi v kletkah ali v baterijski reji, nato pa jih ubijejo s plinom ali elektriko." Dejal je, da so se v Parizu zbrali, ker želijo opozoriti na krutost modne industrije in oboževanega Lagerfelda, ki se ne zmeni za mučenje živali.