Trijntje Oosterhuis je po Evroviziji prejela neslavno nagrado, ki so jo poimenovali po belgijski predstavnici iz leta 1993, ki si je obleko sešila kar sama. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Trijntje Oosterhuis je po Evroviziji prejela neslavno nagrado, ki so jo poimenovali po belgijski predstavnici iz leta 1993, ki si je obleko sešila kar sama. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya
Maraaya sta po koncu glasovanja od 4.163 prejela 71 glasov. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Nizozemska predstavnica Trijntje Oosterhuis, ki je izpadla s tekmovanja za letošnjo pesem Evrovizije že v prvem polfinalu, je prejemnica neslavne nagrade Barbara Dex.

Neuradna evrovizijska nagrada gre vsako leto "v roke" najslabše oblečeni izvajalki. In to je letos postala prav Nizozemka. Oosterhuisova je s svojo črno obleko dvigovala prah že med vajami, saj se je evrovizijska javnost zgražala nad preveč razgaljenim dekoltejem. A sama se je takrat branila, da je obleka drugotnega pomena in da ne razume, zakaj sproža toliko komentarjev. Za sam finale je nato zamenjala obleko, toda njena izbira očitno ni bila nič boljša.

Oz. kot so odločili podeljevalci nagrade: slabša od drugouvrščene - srbske predstavnice Bojane Stamenov. Nizozemka je zbrala 1.324 glasov, Srbkinja 605 glasov, na tretjem mestu pa sta končala svetlikajoča se člana britanskega dueta Electro Velvet s 397 glasovi. Slovenska predstavnika Maraaya sta na 12. mestu, tik za letošnjim zmagovalcem Evrovizije Månsom Zelmerlöwom.

Med prvo trojico in slovenskima predstavnikoma so se zvrstili še predstavnica Albanije Elhaida Dani, predstavnik Moldavije Eduard Romanyuta, predstavnica Gruzije Nina Sublatti, predstavnica Islandije Maria Olafs, predstavnica Latvije Aminata, predstavniki Finske Pertti Kurikan Nimipäivät in predstavniki Armenije Genealogy.

Pretekla leta je šla nagrada v roke litovski predstavnici Viliji Matačiūnaitė, srbskim predstavnicam Moje 3, albanski predstavnici Roni Nishliu itd. Med bolj zvenečimi imeni najdemo med dobitniki nagrade tudi srbskega predstavnika Milana Stankovića, nepozabnega ukrajinskega umetnika Verka Serduchka in Rusinje t.A.T.u.