Fantazijski mejkap vizažistom dopušča popolno svobodo Foto: Jure Perušič
Fantazijski mejkap vizažistom dopušča popolno svobodo Foto: Jure Perušič

Zame so najpomembnejše obrvi, na katere pogosto pozabimo. Obrvi so okvir obraza.

Billy velja za ikono ekstravagantnega ličenja. Foto: Jure Perišić

Če želimo ohraniti obstojnost ličil več ur, samo tekoča podlaga ni dovolj.

Ivana s slovenskimi modnimi blogerkami. Foto: Jure Perišić
Pri vsakodnevnem ličenju sta najpomembnejši dobra podlaga in prava izbira barve pudra. Foto: Jure Perišić

Ljudje se morajo sprostiti. Če se naličimo in nam ni všeč, lahko ličila preprosto odstranimo in gremo še enkrat od začetka.

Vizažistka rada 'slika' tako po obrazih kot po pravem slikarskem platnu. Foto: BoBo

Hrvaška vizažistka je v svetu profesionalnega ličenja prisotna že 17 let in velja
za vodilno vizažistko mlajše generacije. Ustvarja mejkap za naslovnice revij, videospote, televizijske oddaje, filme in gledališča, najbolj pa jo veseli fantazijsko ličenje, saj "obraz postane slikarsko platno". "In tako kot slikar izraža sebe na platnu, tako mi vizažisti izražamo sebe na obrazu," pravi umetnica ličenja.

Ivana se je za ličenje in modo resneje začela zanimati pri 15 letih. Po osnovni šoli se je vpisala na šolo za uporabno umetnost in postala oblikovalka oblačil in tekstilij. "Že v srednji šoli smo pripravljali avtorske revije, na katerih sem jaz vedno skrbela za mejkap. Kmalu sem prek poznanstev začela delati tudi gledališke in filmske maske, vendar sem sčasoma ugotovila, da me bolj privlačita modno in lepotno ličenje, v tem sem se našla," je za MMC povedala Bilandžija.

Več o Billy in o tem, kako izbrati pravi puder ter šminko, pa lahko izveste v spodnjem intervjuju.

Izšolali ste se za oblikovalko oblačil. Kako ste se odločili za ličenje?
Ličenje obožujem in živim za to službo, tako da je bila to logična posledica. Modo sem pustila na stranskem tiru, čeprav še vedno občasno ustvarjam kostumografijo za gledališke predstave in stajlinge za revije. Moja prva, edina in največja ljubezen pa je ličenje. Vedno sem govorila, da če si dovolj dober in če imaš res rad svoje delo, živiš za svoje delo, potem bo delo samo našlo tebe. Če si pošten in profesionalen, bo šlo tako naprej. In tako se je zgodilo pri meni. Projekti so nekako sami 'prišli' do mene, nikoli mi ni bilo treba iskati dela.

Vam najljubši je fantazijski mejkap. Za kaj gre?
Fantazijski mejkap je mejkap, ki ni klasičen. Spogleduje se s poslikavo teles (ang. body painting), vendar ne gre za isto stvar. Dopušča popolno svobodo, saj lahko kršimo zakonitosti klasičnega mejkapa. Obstajajo neke osnovne tehnike, ki jih uporabljamo, vse ostalo pa je igra. Fantazijski mejkap so na primer uporabljali v filmu Avatar, primer so tudi gejše.

Kaj pa so najpomembnejši koraki pri vsakdanjem (lepotnem, ang. beauty) ličenju?
Pri lepotnem mejkapu je najpomembnejša polt, pri tem pa je najpomembnejša izbira barve pudra.

Kako pa izberemo pravo barvno podlago?
Najbolje je za nasvet vprašati strokovnjake, saj sebe veliko ljudi vidi drugače, kot jih vidijo drugi. Obstajajo številni toni in podtoni barve kože, nekdo ima več rožnatega pigmenta, nekdo več rumenega, olivnega … Moramo se naučiti gledati in preizkušati različne pudre. Se pa puder vedno preizkusi na obrazu, nikoli na roki, saj je ten tam drugačne barve kot na obrazu. Ko se barva vratu in obraza izenačita, smo izbrali pravo barvo pudra.

Česa poleg pudra še ne smemo pozabiti?
Treba je imeti dober 'preimer', tekočo podlago in puder v kamnu ali prahu. Pogosto ženske nočejo uporabljati dveh ali treh proizvodov na obrazu, saj mislijo, da bo puder preveč opazen, da jim zapira pore … Vendar pa se morajo zavedati, da je tehnologija zelo napredovala, saj podlage ne vsebujejo več silikonov, vsebujejo pa zaščitne faktorje pred soncem in hranilne snovi, ki jih koža potrebuje. Če želimo ohraniti obstojnost ličil več ur, samo tekoča podlaga ni dovolj. Zato še pred uporabo te nanesemo 'preimer', ki ustvari zaščitno plast med kožo in pudrom ter s tem prepreči, da bi tekoča podlaga prodrla globoko v pore. Koži še vedno pusti dihati, puder na njej pa bo obstojen mnogo dlje. Podoben je puder v prahu ali kamnu, saj ta deluje kot zunanji filter. Če izberemo dober 'preimer', tekočo podlago in puder v prahu, lahko mejkap zdrži tudi deset ur, in tako nam ni treba vsakih pet minut v toaleto, da bi si napudrali T-predel. Poleg tega sta pomembna še kakovostna maskara in dolgo obstojno rdečilo za ustnice.

Seveda je od človeka do človeka drugače, saj ima vsak svoj osebni pristop k ličenju. Zame so najpomembnejše obrvi, na katere pogosto pozabimo. Obrvi so okvir obraza. Tako morajo biti lepo oblikovane, saj lahko spremenijo videz celotnega obraza. Nekateri gremo pri tem tudi v skrajnosti; jaz imam rada klasične 'pin-up' obrvi, ki so zelo poudarjene. Se pa v zadnjih letih obrvem posveča vse več pozornosti. Zadnji modni trend so 'ombre' obrvi, pri čemer je začetek obrvi svetel in nežen, na koncu pa so močno definirane.

Kakšne pa so smernice za prihajajočo zimo?
Kot vsako leto so barve nekoliko bolj umirjene, večinoma v rjavih odtenkih. Še vedno pa je tu obvezna rdeča šminka, ki je prisotna tako pri 'pin-up' kot pri starem hollywoodskem slogu ličenja, ki je tudi najbolj priljubljen med ženskami. Gre za klasičen lepotni mejkap. To zimo so 'in' šminke v barvi rdečega vina in višnje. Pri senčilih za oči pa izstopajo vijolične in zelene barve ter klasična rjava paleta, od bež, barve šampanjca do čokoladno rjave in črne.

Kako pa lahko izberemo pravo šminko zase?
K meni velikokrat pridejo stranke in pravijo, da obožujejo rdečo šminko, vendar jim ne pristaja. To ni res. Vsaka ženska lahko nosi katero koli rdečilo, vendar mora najti pravi odtenek. Obstajajo hladni in topli tipi ljudi, kar nam pokaže naša polt, rdeče šminke pa obstajajo v temnih ali svetlih, rožnatih, rjavih, oranžnih odtenkih, tako da lahko vsaka najde popolno zase. Vsaka ženska ima svojo rdečo šminko, s katero je videti fantastično.

Kakšen mejkap je všeč vam? Bi lahko izpostavili kakšnega slovenskega estradnika, ki uporablja ta mejkap?
Poleg tega, da imam rada klasičen lepotni mejkap, imam rada tudi nekoliko ekstravagantnejše ljudi, ki si drznejo več. V Sloveniji nisem opazila nikogar, ki bi nosil ekstravaganten mejkap. Vendar smo si pri tem precej podobni. Tako estradnice na Hrvaškem kot v Sloveniji imajo najraje dobri stari hollywoodski mejkap in 'pin-up' mejkap, se pravi črtalo za oči, umetne trepalnice, nežno definirane obrvi in rdeče šminke. Jaz pri ljudeh, s katerimi sodelujem, želim nekoliko premakniti meje.

Pogosto menjamo obliko in barvo pričeske ter slog oblačenja, pri ličenju pa svojih navad ne spreminjamo. Dovolite si poskusiti kaj novega. Ko dam strankam kakšen namig ali jim pokažem kak trik, so običajno vse pozitivno presenečene, kaj vse lahko z ličili ustvarijo. Želela bi, da ženske - tako kot menjajo barvo nohtov in oblačila - menjajo tudi način ličenja. Ljudje se bojijo barv, ker ne vedo, da so lahko krasne. Vzemimo na primer klasično tehniko 'smoky eyes' – zakaj bi moral biti v črni ali rjavi barvi, lahko je tudi v rdeči ali zeleni. Ljudje se morajo sprostiti. Če se naličimo in nam ni všeč, lahko ličila preprosto odstranimo in gremo še enkrat od začetka.

Pa se vam zdi, da smo res tako zadržani?
Stvari se nekoliko premikajo. Predvsem mladi ljudje so bolj odprti za nove zadeve. Pojavilo se je veliko blogeric, ki pišejo o lepotnem ličenju, lažje je dobiti informacije, na voljo so znamke ličil, ki nam omogočajo, da spremenimo način ličenja …

Zame so najpomembnejše obrvi, na katere pogosto pozabimo. Obrvi so okvir obraza.

Če želimo ohraniti obstojnost ličil več ur, samo tekoča podlaga ni dovolj.

Ljudje se morajo sprostiti. Če se naličimo in nam ni všeč, lahko ličila preprosto odstranimo in gremo še enkrat od začetka.