Muslimansko plavalno oblačilo imenujejo tudi burkini. Foto: EPA
Muslimansko plavalno oblačilo imenujejo tudi burkini. Foto: EPA

Avstralsko-libanonska oblikovalka burkinijev Aheda Zanetti trdi, da je izraz burkini (gre za izpeljanko iz besed burka in bikini) skovala prav ona, prve primerke teh kopalnih oblačil za muslimanke pa je izdelala pred več kot desetletjem. Po kontroverznosti, ki jo je sprožila prepoved burkinijev na francoskih plažah, oblikovalka opaža precejšen porast zanimanja.

"Vse skupaj je hektično," je povedala. "Prek spleta smo v nedeljo prejeli 60 naročil - vsa od nemuslimank," je dejala 48-letnica, ki običajno ob nedeljah dobi od 10 do 12 naročil.

S prodajnimi številkami za druge dni ni postregla, je pa dodala, da je od prepovedi v Franciji prejela številna sporočila podpore in le eno elektronsko pošto z neprijetno vsebino. Med drugim so ji pisale ženske, ki so prebolele raka, in druge ženske, ki lahka in hitro sušeča se dvodelna kopalna oblačila uporabljajo kot zaščito pred soncem.

"Podpora, ki jo prejemam, se na neki način giblje okoli opolnomočenja žensk (...) čutim, kot da sem svetovalka," je še dejala Zanettijeva. "Ženske pri tem stojimo skupaj. Rasa in religija pri tem ne igrata vloge."

Za prepoved nošenja burkinija so se, kot je znano, zadnji odločili v francoskem mestu Nica, pred tem pa so jih prepovedali tudi v nekaterih drugih mestih. Prvi so se za to 28. julija odločili v Cannesu.

Modna rubrika: burkini
Modna rubrika: burkini