Burkini, izpeljanka iz besed burka in bikini, je kopalna oprava za muslimanke, ki pokriva malodane celotno telo. Foto: Reuters
Burkini, izpeljanka iz besed burka in bikini, je kopalna oprava za muslimanke, ki pokriva malodane celotno telo. Foto: Reuters
Župan Cannesa meni, da gre pri burkiniju za simbol islamskega ekstremizma. Foto: EPA
Plavalke v burkiniju bodo v Cannesu najprej opozorili, naj se preoblečejo, v nasprotnem primeru pa bodo morale plačati globo. Foto: EPA
Zaradi izrednih razmer po napadih so francoske plaže to poletje videti takole. Fotografija je iz Marseilla. Foto: Reuters
Po uvedbi prepovedi v Cannesu z burkinijem še niso ujeli nobene kopalke. Foto: Reuters

Burkini, izpeljanka iz besed burka in bikini, so kopalke, zasnovane za muslimanke. Omogočajo jim namreč, da tudi v vodi pokrijejo skoraj celotno telo; izjema so le obraz, dlani in stopala.

Odlok je župan David Lisnard podpisal 28. julija, prepoved pa bo veljala do konca avgusta. Prepovedano je tudi nošenje oblačil med kopanjem, kršilcem oz. kršilkam prepovedi pa grozi kazen 38 evrov.

Lisnard, ki je burkini označil za "simbol islamskega ekstremizma", se je za prepoved odločil zaradi terorističnih napadov, ki so pretresli Francijo v zadnjem času, predvsem tistega v bližnji Nici 14. julija.

Kot je pojasnil Lisnard v intervjuju za časnik Nice-Matin, je odločitev sprejel po vsesplošnem zgražanju nad predlogom, da bi za en dan plažo rezervirali izključno za ženske, oblečene v muslimanska kopalna oblačila. Predlog, ki mu je že sledila tudi določitev, kateri dan bi to bil, so nato preklicali.

Kako ločiti burkini od kombinezona?
Je pa Lisnardova prepoved naletela tudi na kritike. Lokalni predsednik francoske lige za človekove pravice Herve Lavisse jo je označil za zlorabo zakonodaje in napoveduje izpodbijanje odloka na sodišču. "Čas je, da politiki v tej regiji umirijo svojo diskriminatorno vročico in začnejo braniti duh Republike," je dejal Lavisse. Nekateri kritiki tudi opozarjajo, da bodo varuhi reda imeli precej dela, ko bodo morali ločiti med burkiniji in potapljači v skafandrih.

Lisnard, ki odloka ni javno napovedal, se je na očitke branil z besedami, da ni imel ne želje ne časa za ustvarjanje polemike. "Ko sem se odločil za prepoved hoje po ulicah Cannesa zgoraj brez, ni bil nihče razburjen. Ta ukaz želi zaščititi javnost brez diskriminacije," je poudaril. "Z oblačili za plažo, ki tako očitno izkazuje versko pripadnost, v času, ko so Francija in cerkve tarča terorističnih napadov, tvegamo nevarnost kaljenja javnega miru."

Ob tem je izpostavil, da je nošenje muslimanske naglavne rute, judovske čepice in krščanskega križa dovoljeno. "Preprosto prepovedujem obleko, ki simbolizira islamski ekstremizem. Živimo v skupnem javnem prostoru, kjer obstajajo pravila, ki se jih je treba držati," je pribil. V Cannesu so nedavno prepovedali tudi nošenje velikih torb na plažo, prav tako zaradi strahu pred morebitnimi terorističnimi napadi.

V Marseillu odpovedali zabavo v burkinijih
Prepoved prihaja v istem času, ko je bil zasebni vodni park v bližini Marseilla, enega večjih središč francoskih muslimanov, po valu kritik primoran odpovedati dan, namenjen zgolj kopalkam v burkinijih. Kontroverzno zabavo na bazenu v burkinijih je organizirala francoska muslimanska skupina Smile 13, ki se opisuje kot športno-družabna skupina za ženske in otroke. Vodna zabava, načrtovana za sredino septembra, je bila namenjena zgolj ženskam, dekletom in dečkom, mlajšim od deset let, burkiniji pa naj bi bili potrebni zaradi prisotnosti moških paznikov.

Organizatorji pravijo, da so bili po napovedi dogodka deležni groženj s smrtjo, ena oseba pa je po pošti celo prejela krogle. Odločitev o odpovedi so sprejeli po posvetovanju z županom kraja Pennes-Mirabeau Michelom Amielom. "Upravnik bazena ni upošteval čustvenih reakcij, ki bi jih tovrstni dogodek lahko sprožil med ljudmi. Na družbenih omrežjih smo videli odzive, ki so bili popolnoma nezaslišani, islamofobni, ksenofobni in rasistični, kar strogo obsojam, a glede na okoliščine moramo stvari umiriti," je za časnik France Bleu pojasnil Amiel.

Amiel je pred tem za časnik Le Parisien zamisel za zabavo v burkinijih označil za provokacijo, nad katero je "šokiran" in "jezen".

"Zmaga za naše vrednote"
Skupina Smile 13 je odpoved potrdila na svoji strani na Facebooku, kjer je zapisala, da so se za to odločili, ko so osupli videli, koliko prahu je načrtovana zabava dvignila. "Položaj je postal nadrealen, od žaljivk in neprekinjenih novinarskih vprašanj do groženj s smrtjo članom naše ekipe," so pojasnili.

Po navedbah skupine je bil dogodek odprt in strpen do vseh, "vključno do žensk drugega rodu, ne glede na njihove verske in garderobne izbire". "Zabava, zamišljena kot "čas za sprostitev", je nenadoma postala problematična, ko jo je kritiziralo "toliko ozkogledih polemikov in politikov", so še dodali.

Poslanka Valerie Boyer iz vrst desnosredinske stranke UPM, ki je pred tem javno izražala ogorčenje nad dogodkom, je odločitev o odpovedi sprejela z veseljem. "To je zmaga naših vrednot. Nikdar ne smemo popustiti," je zapisala na Twitterju.

Francija je sicer leta 2011 postala prva evropska država, ki je prepovedala tako burko, ki pokriva žensko telo od glave do pet, kot tudi naglavno tančico nikab.