V 85 odstotkih primerov okužba s HPV-jem  v osmih do dvanajstih mesecih izzveni in ne pusti trajnih posledic. Foto: EPA
V 85 odstotkih primerov okužba s HPV-jem v osmih do dvanajstih mesecih izzveni in ne pusti trajnih posledic. Foto: EPA

V meni vlada prava panika in ne vem, kje sem to staknila. Zanima me tudi inkubacijska doba virusa.


Test PAP je bris materničnega vratu, s katerim odkrivamo predrakave spremembe epitelijskih celic materničnega vratu. Z odvzemom brisa postrgamo celice z materničnega vratu in materničnega kanala. Odvzamemo predvsem luščeče se celice - tako nekako kot pri pilingu. S takšnim postopkom dobimo predvsem odmrle celice. Ključni del pregleda je pregled postrganih celic pod mikroskopom in ocenitev odvzetih celic glede na predrakave in rakave spremembe.

Ugotovitve o spremembah celic v materničnem brisu smo do nedavnega razvrščali v pet razredov: PAP I, II, III, IV in V. Zdaj smo prejšnjo razdelitev v pet razredov PAP zaradi lažje odločitve glede zdravljenja posodobili. Spremembe v brisu, ki jih ugotovijo v laboratoriju, se po novem razvrščajo v dva razreda:

1. Prvi razred - negativen izvid brisa materničnega vratu. Pri več kot 85 % žensk, ki hodijo na redne preglede brisov, je izvid testa PAP negativen. Izvid preiskave je ocenjen kot A - NORMALEN. Prav tako je izvid brisa negativen, če so v njem samo vnetne spremembe. Tak bris dobi po novem oznako B - REAKTIVNE SPREMEMBE.

2. Drugi razred - patološki izvid brisa materničnega vratu. Če so celice spremenjene, je izvid označen kot C - PATOLOŠKI. V to skupino sodijo vsi brisi, pri katerih ugotovijo blage celične spremembe ali zmerne oziroma hujše celične spremembe. Ker je skupina patoloških brisov obsežna (10 razredov: C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, C10), povprašajte ginekologa, za kakšne celične spremembe gre v vašem brisu, saj to vpliva na nadaljnji postopek obravnave.

Glede na vaše pismo sklepam, da gre pri vas najverjetneje za izvid PAP C4. V takšnem primeru vam svetujem, da obiščete vašega ginekologa, ki vam bo ponovno pregledal vaš maternični vrat, tokrat s posebnim mikroskopom, ki se imenuje kolposkop. S takim pregledom lahko natančneje vidimo in opredelimo spremenjene celice ter jih po potrebi tudi biopsiramo (torej odščipnemo). S takšno histološko preiskavo tako lahko pregledamo tudi tiste spodnje sloje celic, torej žive celice, in vam na podlagi takšnega izvida svetujemo najbolj ustrezno terapijo. Lahko pa se zgodi, da vas izbrani ginekolog na takšno preiskavo pošlje k ustreznemu subspecialistu.

Če pa ste opravili HPV-test in je ta pozitiven, to pomeni, da ste bili med testiranjem okuženi z enim izmed 13 visokorizičnih HPV-jev, ki jih s testom odkrivamo.Če je izvid brisa PAP pri vas C, to še ne pomeni, da ste zagotovo okuženi s HPV-virusi, le celice v brisu materničnega vratu so bolezensko spremenjene (lahko tudi zaradi okužbe s HPV-jem).

Okužba s HPV-jem je spolno prenosljiva. S HPV-jem je okuženih kar od 30 do 60 odstotkov žensk, mlajših od trideset let. V 85 odstotkih primerov okužba s HPV-jem v osmih do dvanajstih mesecih izzveni in ne pusti trajnih posledic - pri 9 od 10 žensk, okuženih s HPV-jem, okužba spontano izzveni že po letu dni. V približno 15 odstotkih, ko imunskemu sistemu ne uspe premagati okužbe, se razvije perzistentna ali latentna okužba s HPV-jem, ki lahko traja več let. Najbolj ogrožene pa so ženske, ki pogosteje menjajo spolne partnerje, saj so tako tudi pogosteje izpostavljene različnim sevom HPV-jev in je njihov imunski sistem preobremenjen s (pre)številnimi okužbami, zato nekega virusa ne uniči in pride do prodora tega v osnovno plast celic, iz katerih se sluznica obnavlja, in tako persistentne (stalne) okužbe, ki sčasoma povzroči raka na materničnem vratu.

HPV- virusi ne povzročajo le raka na materničnem vratu, ampak tudi genitalne bradavice in nekatere vrste papilomov (bradavic) na glasilkah pri obeh spolih, skoraj 70 % vseh vrst raka na prostati ...

Glede na vse zgoraj napisano je predvsem pomembna ustrezna izobrazba najstnikov o varnem spolnem življenju s spolnoprenosnimi okužbami vred (ki pa niso le HIV). Zato je predvsem v ZDA zelo aktualna kampanja ABC: A kot abstinenca, B kot "be faithfull" - bodi zvest, C kot condom - kondom.

Predvsem pa je zelo smiselno cepljenje najstnikov proti HPV-ju pred začetkom spolnega življenja, ne samo deklic, ampak tudi dečkov. Raziskave o učinkovitosti cepljenja za deklice so že obširno objavljena, raziskave pri dečkih pa še potekajo.