Abbott je pred leti kot prostovoljec delal z aborigini. Foto: EPA
Abbott je pred leti kot prostovoljec delal z aborigini. Foto: EPA
Aborigini
Aborigini predstavljajo dva odstotka prebivalstva Avstralije, med njimi pa so razširjeni alkoholizem, jemanje drog in brezposelnost. Foto: EPA

Abbott se je ob nastopu premierske funkcije pred letom dni zavezal, da bo vsako leto teden dni preživel na odročni lokaciji z avstralskimi staroselci. Kot je takrat poudaril Abbott, ki je pred prevzemom oblasti kot prostovoljec delal z aborigini, si želi biti "premier za zadeve aboriginov".

Sredi ničesar, v avstralskem "outbacku"
Z današnjim dnem je začel to obljubo izpolnjevati, saj je svoj kabinet preselil v šotorsko naselje na obrobju odročnega kraja Nhulunbuy na severu Avstralije, ki leži okoli tisoč kilometrov vzhodno od Darwina. Kljub odročnosti kraja je premier obljubil, da bo ves čas v tesnem stiku z dogajanjem v prestolnici Canberra in da bo ohranil dostop do posebej zaščitenih komunikacijskih kanalov. "Če bodo izbruhnili novi dramatični dogodki, se seveda po potrebi lahko tudi preselim," je še zatrdil.

Abbott ima trenutno polne roke dela. Zaradi džihadistov, ki se vračajo domov iz bojev na Bližnjem vzhodu, so v Avstraliji pred dnevi dvignili stopnjo teroristične nevarnosti s "srednje" na "visoko". V nedeljo je Abbott poleg tega sporočil, da v mednarodno koalicijo proti skrajnežem Islamske države v Iraku in Siriji pošilja 600 avstralskih vojakov.

Okoli pol milijona aboriginov
Aborigini so najbolj zapostavljena skupina prebivalstva v 23-milijonski Avstraliji. Konec 18. stoletja, ko so tja prišli britanski naseljenci, naj bi jih bilo še kakšen milijon, danes jih je manj kot pol milijona. So najrevnejša skupina prebivalstva, pri njihovih otrocih obstaja dvakrat večja verjetnost, da bodo umrli pred petim rojstnim dnevom, kot pri drugih, aboriginski moški pa v povprečju umirajo dobrih 11 let prej kot drugi moški.

Kultura aboriginov je ena najstarejših še živih kultur na svetu. So potomci prvih ljudi, ki so pred 75.000 leti zapustili Afriko.

Spodnji dom avstralskega parlamenta je lani priznal aborigine kot prvotne prebivalce Avstralije. Ta odločitev je tlakovala pot priznanju avstralskih staroselcev v ustavi, o čemer pa morajo zdaj izvesti še referendum. Pet let pred tem se je tedanji premier Kevin Rudd v zgodovinskem govoru opravičil aboriginom za več kot 200 let diskriminacije in zlorab.