Bosch bo s tehnologijami za avtomatizacijo, elektromobilnost in povezljivost v prihodnje  imel še večjo vlogo v avtomobilski industriji. Foto: Bosch
Bosch bo s tehnologijami za avtomatizacijo, elektromobilnost in povezljivost v prihodnje imel še večjo vlogo v avtomobilski industriji. Foto: Bosch

Nemški velikan, ki s svojimi proizvodi in storitvami oskrbuje praktično celotno avtomobilsko industrijo in širše, bo imel v prihodnje na tehnološkem področju še pomembnejšo vlogo. Program Bosch Mobility Solutions temelji na avtomatizaciji, elektrifikaciji in povezljivosti, ki predstavljajo prihodnost mobilnosti. Na avtomobilskem salonu v Frankfurtu je predstavil nekaj svojih inovacij na področju asistenčnih sistemov, elektromobilnosti in posodobitev avtomobilov na daljavo.

Avtonomna vožnja
Za zdaj je tudi najnaprednejši sistem za pomoč vozniku le podpora vozniku, ki ne omogoča prave avtonomne vožnje. Toda podjetja, kot je Bosch, delajo prav v smeri popolne samostojnosti odločanja elektronike. V ta namen bo nemški velikan v sodelovanju z Daimlerjem na začetku prihodnjega desetletja uvedel flote avtomatiziranih vozil za deljeno uporabo. Projekt bo sprva potekal v urbanih okoljih in bo namenjen testiranju tehnologije, ki omogoča izboljšanje prometnih tokov in posledično izboljšanje varnosti. Nekateri sistemi so že pripravljeni za preizkušanje. Od začetka prihodnjega leta bodo avtomobili v Mercedesovem muzeju v Stuttgatu sami iskali prosto mesto in ga zasedli popolnoma samostojno, brez voznika. Vse to je mogoče ne le po zaslugi sistemov, ki so vgrajeni v avtomobilih, temveč tudi v infrastrukturi (v tem primeru “pametno parkirišče”), kar omogoča medsebojno komunikacijo in s tem varno delovanje.

Kot pri pametnih telefonih
Danes ima že veliko avtomobilov (okoli 1,5 milijona vozil) povezavo za pomoč v primeru nesreč ali okvar. Kmalu se bo po zaslugi Boschevih storitev “Over The Air” to razširilo na samodejno, digitalno določanje obiskov servisov. Gre za programsko opremo, ki posodablja podatke o avtomobilu na varen in zanesljiv način, pri čemer za to uporablja enake protokole kot pri pametnih telefonih. V prihodnje bo ta platforma ponujala tudi številne druge storitve, denimo iskanje parkirnih mest in upravljanje nastavitev avtomobila.