Zabava
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 11 glasov Ocenite to novico!
Aklih
Izdelki, narejeni s 3D-tiskalnikom: svetili Cup in Kikla (desno zgoraj), ojačevalnik zvoka za mobilni telefon, odcejalnik za dežnike in ptičja hišica (skrajno levo). Foto: Tomaž Mežan
false
Urbana oprema Moment je projekt, s katerim želijo Aklihi slediti najnovejšim smernicam urbanih elementov, zato jo stalno nadgrajujejo. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Dodaj v

Foto: Aklihi oblikujejo s potencialom 3D-tiskalnika

Skupina Aklih razvija nove izdelke s 3D-tiskalnikom
15. avgust 2015 ob 07:26,
zadnji poseg: 15. avgust 2015 ob 08:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Skupina oblikovalcev z Mirne na Dolenjskem Aklih si utira pot s paleto proizvodov, narejenih s 3D-tiskalnikom, vse od ojačevalnika zvoka za telefon do odcejalnika za dežnike.

"Imamo potrebno znanje za razvoj proizvoda, narejenega s 3D-tiskalnikom, in za zdaj to dobro izkoriščamo," pojasni industrijski oblikovalec Domen Gregorič. Skupaj z Janom Ravberjem in Gregorjem Logarjem so se pod imenom Aklih slovenski javnosti prvič predstavili na pohištvenem sejmu Ambient Ljubljana 2014.

Že takrat je entuziastična skupina fantov nakazala dve smernici svojega razvoja: razvoj tehnološko dovršene urbane opreme Moment in izdelava predmetov, narejenih s 3D-tiskalnikom.


V rubriki Lepota bivanja vam predstavljamo zanimive projekte in ustvarjalce iz sveta urbane kulture, oblikovanja in arhitekture. Poudarek je na slovenskih oblikovalcih in zanimivih interierjih, ki jim je namenjena rubrika Prostor in pol. Če v svojem kraju opazite zanimiv projekt, dogodek ali ustvarjalca, nam pišite na lepota.bivanja@rtvslo.si ali katja.stok@rtvslo.si


"Moment je projekt, s katerim želimo slediti najnovejšim smernicam urbanih elementov, zato jo stalno nadgrajujemo. Konstrukcija elementov tako ostaja enaka, nadgradili smo le elektronske komponente. Ena med njimi je brezžična polnilnica mobilnih telefonov v klopi, ki je verjetno do zdaj prva tovrstna polnilnica na svetu," razlaga Domen. Omenjena pametna klop ima tudi možnost povezave z Wi-Fi-jem, sistem na dotik in rotacijo barv. Prvi testni element iz kolekcije Moment, ki zajema še ulične stebričke, so na začetku avgusta namestili v Sevnici.

Sicer pa Aklihi vedno več energije usmerjajo v razvoj in oblikovanje izdelkov, narejenih s 3D-tisklanikom. "Vedno strmimo k izboljšavam, zato se tudi na področju 3D-tiska stalno izobražujemo. Če je bilo pred petimi leti na svetu samo nekaj proizvajalcev tiskalnikov, je zdaj že ogromno kopij in lastnih domačih izdelav tiskalnikov. Priljubljene so mešanice plastike in ostalih snovi, kot so les, baker, bron, ogljikova vlakna," še pojasni Domen. Vsi proizvodi so izdelani s 3D-tiskalnikom iz mešanice različnih vrst lesa bora in vlaken ter kokosa, ki mu je dodana biorazgradljiva plastika. Izdelki, med katerimi sta svetili Kikla in Cup, ojačevalec zvoka za mobilne telefone Megafon, ptičja hišica in odcejalnik za dežnike, so zato na otip, videz in vonj zelo podobni pravemu lesu.

Fotografije: Matevž Kocjan

K. Št.
false
Ojačevalec zvoka MEGAFON: Ojačevalnik zvoka za mobilne telefone Megafon: Aklihi pravijo, da so hoteli narediti svoj ojačevalnik zvoka za mobilne telefone, "ki pa definitivno ni kopija ostalih, saj bi bili potem tudi vsi stoli, ki omogočajo funkcijo sedenja od 14. stoletja naprej ponaredki. Obliko megafona smo izbrali zato, ker nam predstavlja prvo asociacijo na ojačevalnik zvoka. Njegovo historično obliko smo dopolnili z moderno tehnologijo." Foto: Aklih
Svetilo KIKLA: Elegantna svetilka iz biorazgradljive plastike in lesa. Izdelana je s 3D-tiskalnikom. Lahko jo postavimo na mizo ali pa preprostno obesimo na steno. Zaradi razpršilnega stekla, se svetloba enakomerno porazdeli po prostoru. Ime Klikla izhaja iz asociacije svetilke na žensko krilo. Foto: Aklih
false
PTIČJA KRMILNICA: Tudi ptičja krmilnica je narejena s 3D-tiskalnikom. Njena uporaba je možna na dva načina: ali jo obesimo z vrvico, tako da visi, ali pa jo položimo na okensko polico. Hišica je odporna na vremenske razmere. Foto: Aklih
Svetilo SUP se lahko uporabi za štiri različne položaje osvetljevanja: gor, dol, levo in desno. Foto: Aklih
Stojalo za dežnike je narejene za enojni dežnik ali za tri. Spodnji del je narejen iz betona, ki s svojo težo preprečuje prevračanje, zgornji del pa je natisnjen s 3D-tiskalnikom. Njegova funkcija je, da zadržuje vodo, ki kaplja iz dežnika, in tako poskrbi, da tla ostanejo suha. Foto: Aklih
Prijavi napako
Komentarji
Clipper
# 15.08.2015 ob 08:43
Vsa čast iznajdljivim ljudem in podpiram inovativnost, ki je prisotna pri Slovencih že dolgo časa. Bravo fantje.
izo
# 15.08.2015 ob 11:21
še bolje in lažje je če prodaš milijon ljudem načrt in si stvar sami sprintajo (mislim da bo šlo v tej smeri)

ceneje sigurno ne ;) in folk pač v večini primerov gleda danes samo na ceno. žal, čeprav v tem primeru print na 3d ni nujno boljši kot velika serije z brizganjem ipd. ampak tudi to mlajše ganeracije ne ločijo več najbolje.
namesto, da se gredo tega gverilskega biznisa, kjer v najboljšem primeru pač veliak firma odkupi patent ali dizajn, bi se morale za te ljudi tepst naše firme, ki še mogoče imajo kaj lastnega razvoja ipd.
ampak dejmo se drobit..
Tadejstein
# 15.08.2015 ob 12:41
PONOS

veš, delam trenutno s 3d prineterji in sicer modeliram nekje 35 objektov, ki jih bomo tudi natisnili. tudi navsezdanje je moje delo raznorazno oblikovanje, risanje, projektiranje, modeliranje, izdelovanje modelov, maket, itd itd. tako da vse poznam iz prve roke.

seveda bodo vedno bolj zmogljivi. ampak folk si še robov lista za navadni tiskalnik ne zna naštimat, ti pa misliš da si bodo doma kar printali 3D objekte?!?! in tudi misliš, da bo folk dal po nekaj tisoč eur za nek tiskalnik, ki mu bo več ali manj vseskozi stal doma, ker ga ne bo rabil?! da o cenah kakih kartuš raje nebi. že pri navadnem tiskalniku so kartuše včasih vredne več kot je vreden sam tiskalnik. 3d priner je pač trenutno neka modna muha...ampak brez uporabnih vrednosti za širšo množico.

razna navdušenost, da si sprintaš avto, hišo, itd pa je bolj eksperiment. to je ubistvu neke vrste modelarno sestavljanje, ki obstaja že desetletja. pa dlje od kisokov ali pa kopalniških enot za kake križarke zadeva nikoli ni prišla.

vidim pa tudi pri nas na faxu, kako so nekateri navdušeni nad 3d printom - dokler dejansko ne delajo z njim. vse je super fajn, zdi se enostavno, hitro, natančno, itd... a ko na koncu za nek izdelek vložiš nekajkrat več denarja in sploh nekajkrat več časa, kot za nek klasično narejen izdelek. in študente 3d printer hitro mine.

so pa ti printerji fajn edino za oblikovalce. ker jih ne omejuje z nobeno strukturno ali obdelovalno lastnostjo materiala, jih ne omejuje nobena oblika, itd. hkrati pa stvari, ki si jih že tako ali tako zmodeliral na računalniku lahko sprintaš kar v pisarni. lep primer vsega tega so zgornje slike.

ampak, navsezadnje, nek ojačevalnik zvoka, ko ti ga neko podjetje lepo izdela v množični proizvodnji iz plastike v nekaj sekundah...je pač bistveno cenejši, kot izdelek iz 3d printa. kaj je pa med potrošniki vedno bilo glavno merilo pa veš.
LjudjeSoOvce
# 15.08.2015 ob 13:21
Večji 3D printerji bodo tudi natiskali hiše...

Veliko 3D printerji že tiskajo hiše.
PONOS
# 15.08.2015 ob 12:19
frozen pingvin 2
Popolnoma napačno 3d printerje bodo vedno bolj zmogljivi in jih bo imel vsak dom.
Natiskal si boš lahko vse kar boš potreboval od rezervnih delov do izdelkov.
Zaradi tega in ostalega potrebujemo novo paradigmo in sistem.
Večji 3D printerji bodo tudi natiskali hiše...
Ernesto
# 15.08.2015 ob 11:58
Hmmm, a si bom lahko naprintal Jennifer Aniston v najboljših letih?
izo
# 16.08.2015 ob 09:42
so pa ti printerji fajn edino za oblikovalce.

bo še kaj zraven, napreimer razvojni inženirji, kjer recimo potrebuješ en kos za kakšen prototip, in ga enostavne narediš na novo. z 3d priinterjem nobem problem. potem imaš recimo dentalni inženiring, kjer ti naredijo model zoba v 3d tiskalniku (vem, da so to recimo ma veliko uporablja v zda, vse bolj pa tuddi pri nas verjeto), ki je anatomsko 100% ujet z čeljustjo ipd.
je kr ekaj takšnih niš, samo res pa mediji tolčejo samo tistega kitajce, ki je zažel brizgat zložljivo hišo, pa najstnike, ki si doma printajo pištole.
kakor vsaka stavr, se po začetnem nadvušenju stvari posedejo na svoje mesto.
bilzerian
# 15.08.2015 ob 19:32
en dva tri
bilzerian
# 15.08.2015 ob 12:18
@ pingvin

z nekaj znanja strojništva in krmilne tehnike si 3d printer lahko narediš sam. tri osi, krmilnik, pogonski motorji, glava pa ga imaš. enega sva s kolegom naredila, pa mu še kar dela.

pa nasploh je tehnologija vedno cenejša, tako, da bo čez nekaj let dosegljivo širši množici ljudi.
frozen pingvin 2
# 15.08.2015 ob 11:31
3D printer sicer je neka prihodnost...ampak bo namenjen ozkemu krogu ljudi...je več dejavnikov. cena printerja, cena 'kartuš' samo modeliranje ki je kompleksna zadeva, čas, ki ga moraš vložiti v en izdelek, itd itd itd.

3D printer je odličen za oblikovalce, kot je recimo tale ekipica, ki je podprta z znanjem, zna modelirat, itd, za navadnega smrtnika, ali pa da bi 3d printer kar izpodrinil en kup obrtnikov, to pa se enostavno ne bo zgodilo.
JVK
# 15.08.2015 ob 10:50
@nikoli
še bolje in lažje je če prodaš milijon ljudem načrt in si stvar sami sprintajo (mislim da bo šlo v tej smeri)
nikoli
# 15.08.2015 ob 08:49
Še vedno je bolje, če lahko po klasičnih metodah narediš milijon izdelkov in jih dobro prodaš.
Kazalo