Uspešna Slovenija

Poudarki

  • Urbana oprema Moment ter luč in svetila Wave narejena s 3D-tiskalnikom so na pohištvenem sejmu Ambient Ljubljana osvojili nagrado TOP FIVE in TOP IDEJA
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 22 glasov Ocenite to novico!
Urbana oprema Moment je bila na sejmu Ambient Ljubljana 2014 nagrajena z nagrado TOP FIVE, nagrado, ki so jo enakovredno podelili petim najboljšim razstavljavcem na ravni vseh razstavljavcev. Foto: Matevž Kocjan
       Urbana oprema je segment, za katerega vemo, da ima potencial.       
 Domen Gregorič, Aklih
Prva postavitev urbane opreme skupine Aklih v Trebnjem leta 2012. Foto: Arhiv Aklih
       Ena od idej je bila, da bi imel po mestu polnilnice za telefone, poleg katerih se lahko usedeš. Polnilnik je v sami klopi in je brezžičen, zato prenosni telefon potrebuje le nastavek za brezžično polnjenje ali pa se enostavno povežemo na USB-priklop s polnilnim kablom telefona.       
Skupina Aklih (z leve proti desni): Jan Ravbar, Grega Logar, Domen Gregorič. Foto: Arhiv Aklih
3D-tiskalnik izdeluje zvočnik Wave. Foto: Arhiv Aklih
Ptičja krmilnica izdelana s 3D-tiskalnikom, ki se jo lahko postavi na okensko polico ali obesi na drevo. Foto: Arhiv Aklih
       Tako ne vidiš le dreves, ampak ves gozd. In s tem mislim na svet ali Evropo       
 Domen o tem, zakaj so se iz Ljubljane preselili na Mirno na Dolenjskem, kjer delajo in živijo.
3D-tiskalnik potrebuje za izdelavo ene luči okoli deset ur. Foto: Matevž Kocjan
V ospredju luči in zvočniki Wave, ki so na sejmu Ambient prejeli nagrado TOP IDEJA (ta je bila enkovredno podeljena še trem drugim razstavljavcem), v ozadju urbana oprema Moment. Foto: Matevž Kocjan

Dodaj v

Aklihi želijo spremeniti način življenja v mestih

"Zgledujemo se po vseh poštenih podjetjih, ki dobro delajo"
17. november 2014 ob 06:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pametna klop z možnostjo polnjenja telefona, Wi-Fi-jem, sistemom na dotik in rotacijo barv je le začetek večje ideje, ki nastaja v glavah treh fantov z Mirne na Dolenjskem.

Urbana oprema Moment je na sejmu pohištva Ambient Ljubljana, kjer so se v borzi oblikovanja - Top ideja s svežimi idejami predstavljali mladi oblikovalci in arhitekti, izstopala. In to zelo, saj jo je mednarodna komisija s še štirimi najboljšimi razstavljavci na ravni celotnega sejma nagradila z enakovredno nagrado TOP FIVE.


Uspešna Slovenija je projekt za optimizem in spodbudo. V MMC-ju želimo z njim predstaviti posameznike, podjetja in ustanove, ki so za odličnost na svojem področju pred kratkim prejeli priznanje ali nagrado. Uspešni učenci, inovatorji, podjetniki, kmetje, zdravniki, umetniki, znanstveniki, športniki ... Njihovi dosežki vzbujajo upanje, da se bo Slovenija s svojo ustvarjalno močjo vendarle prebila med vitalne družbe. Svoje predloge pošljite na naslov uspesna.slovenija@rtvslo.si.


Ulične klopi, količki, svetila in korita niso le oblikovno, temveč tudi tehnološko dovršen izdelek. Poleg čistih in preprostih linij imajo dodan element; energije, saj lahko na klopeh polnimo prenosne telefone; brezžične internetne povezave (Wi-Fi); dotika, vsa oprema ima vgrajene luči, tako da lahko uporabnik s približevanjem roke spreminja jakost in barvo, ter povezave, saj so svetilni sistemi med seboj povezani v interaktivno mrežo.

Natačni in izbirčni
Rdeča nit, ki je združila industrijska oblikovalca Domna Gregoriča (24), Jana Ravberja (25) in skorajšnjega doktorja elektrotehnike Gregorja Logarja (26) je bilo razvijanje tehnološko inovativnih in oblikovno izpopolnjenih izdelkov. Ker so fantje izredno "natančni in izbirčni", kot pravijo sami, so si nadeli ime Aklih. Z imenom so se javnosti prvič predstavili ravno na pohištvenem sejmu Ambient, kjer so poleg nagrade TOP FIVE za luči in zvočnike Wave, narejene s 3D-tiskalnikom, osvojili tudi nagrado TOP IDEJA.

Raziskovanje terena
"Urbana oprema je segment, za katerega vemo, da ima potencial," razlaga Domen, ki pove, da so klopi skupine Aklih v osnovni različici že del urbane opreme v Trebnjem, Mokronogu in na Mirni. "Ena od idej je bila, da bi imel po mestu polnilnice za telefone, poleg katerih se lahko usedeš. Polnilnik je v sami klopi in je brezžičen, zato prenosni telefon potrebuje le nastavek za brezžično polnjenje ali pa se enostavno povežemo na USB-priklop s polnilnim kablom telefona."

Zasnova za urbano opremo Moment je nastajala pred slabima dvema letoma, fantje z Mirne na Dolenjskem pa so k projektu pristopili z vso resnostjo. Odpravili so se v države Beneluksa, kjer so si ogledali tamkajšnjo urbano opremo.

"Najeli smo kolesa in se vozili skozi središča v Amsterdamu, Eidhovnu, Bruslju, Kortrijkuju in Brugesu. Ljudje so nas čudno gledali, ko smo merili klopi in si jih ogledovali z vseh smeri, kar je verjetno normalno, saj nikogar ne zanima, na čem sedi," se v smehu spominja Jan. Poleg tega, da imajo Skandinavci in prebivalci držav Beneluksa modernejšo urbano opremo kot v Sloveniji, so opazili še nekaj. "Stari del mesta se ne spreminja dosti bolj, tako kot pri nas. Spremembe so občutne predvsem na obrobju, kjer gradijo nove četrti s tehnološko modernejšo opremo. Razlike med nadstandardnimi in navadnimi deli mesta so občutne. In k temu stremi trend," pojasni Domen.

Izboljšati način življenja v mestih
Cilj skupine Aklih je "s pametno in kakovostno urbano opremo izboljšati način življenja v mestu". Tako kot so to naredili v Stockholmu in Chicagu, "kjer so veliko sredstev vložili v parkirišča in smetnjake. Ko gre recimo smetar mimo koša za smeti, mu na zabojniku piše, katere smeti so polne in katere prazne. Ali pa, ko prideš z avtomobilom pred blok, ti ni treba iskati parkirnega mesta, saj ti že sam sistem v avtomobilu pove, ali je kakšno mesto prosto," z vnemo razlaga Domen, ki v isti sapi doda, "naš cilj je s pametnimi napravami spremeniti način življenja v mestu. A naprave, ki jih imamo v glavi, so še predrage."

Inovativnost
Z linijo urbane opreme Moment, ki je izdelana iz obstojnega sibirskega macesna in kovinskega ogrodja, so hoteli pristopiti naproti tudi arhitektom, da bi imeli le-ti pri opremljanju mesta ali parka lažji nabor opreme. "Arhitektom tako ni treba več posegati po desetih različnih proizvajalcih in oblikovno drugačnih elementih urbane opreme, kot so klopi, korita, smetnjaki, različne luči ali kolesarnice in ograje. Vsi elementi so lahko osnovni ali nadgrajeni. Eden od teh sistemov je recimo svetloba, ki jo z elementom na dotik lahko upravljaš individualno ali preko internetne mreže, kar pomeni, da lahko svetloba sledi uporabniku po parku, lahko pa je celoten park osvetljen z istim barvnim spektrom."

Pri zasnovi svetlobe, ki oddajajo modularna desetvatna led-svetila, so upoštevali zakonsko uredbo o mejni vrednosti razsvetljave. "Vsa stekla so ravna, zato ne onesnažujejo okolja. Ravno zato smo morali spremeniti optiko, in to je velika inovativnost, saj je težko osvetliti okolje iz višine 40 centimetrov izpod ravnega stekla."

Z nogami trdno na tleh
Odzivi na urbano opremo Moment so bili dobri. "Dobili smo že dve naročili v Sloveniji za zasebne naročnike, ki želijo imeti te izdelke doma. Zdaj jih bomo lahko testirali in videli, kako zadeva deluje," pove Domen, pri tem pa ne skriva zadrege, da so jih dogodki po sejmu Ambient prehiteli. "Trenutno še izdelujemo strategijo trženja."

Večino zagonskih sredstev v proizvodnjo bodo vložili sami, ob pomoči družine in prijateljev. "Ne bomo kupovali strojev za izdelavo, saj hočemo kot industrijski oblikovalci delati na projektih za različna podjetja. Poleg tega imamo svoje izdelke, kot so zvočnik, luči in ptičje krmilnice izdelane s 3D-tiskalnikom. Tu bo investicija nekoliko večja, saj 3D-tiskalnik omogoča manjše serije izdelkov, prav tako lahko sam izdelaš prototip," razlaga Domen. Trenutno imajo dva lesena tiskalnika. En tiskalnik za izdelavo luči ali zvočnika potrebujeta deset ur.

Prilagajanje trgu
Dober mesec po predstavitvi na pohištvenem sejmu izdelke že nadgrajujejo. "Videli smo, da ljudje niso pripravljeni odšteti 150 evrov za zvočnik in svetilo, so pa pripravljeni odšteti sto evrov za oboje, In ravno to je prednost 3D-tiska, da se lahko prilagajaš. Pri 3D-tisku se lahko lotimo estetike, ki nič ne stane," razlaga Domen, ki doda, da se skupina zgleduje po vseh poštenih podjetjih, ki dobro delajo in imajo vrhunske izdelke, "ne pa da samo štancajo".

Prednosti 3D-tiskanja
Jan, ki že dalj časa spremlja razvoj 3D-tiska pravi, da na Nizozemskem, ki v Evropi velja za zibelko te tehnologije, trenutno preizkušajo predvsem uporabo različnih materialov, kot je mešanica lesa, betona, kovine, brona, bakra. "Čedalje manj omejitev je, kaj vse se da natisniti, od tkiv, organov do avtomobilov," pravi. Poleg že omenjenih prednosti 3D-tiskanja izpostavi tudi to, da lahko ustvariš unikatne izdelke, pri čemer je cena za en kos vedno enaka. "Prav tako nimaš zalog, drugačna je distribucija, saj ni stroškov prevoza."

Zanimivo je tudi to, da so se Domen, Jan in Gregor po študiju v Ljubljani vrnili v domač kraj, kjer živijo in delajo. Kot pravi Domen, "tako ne vidiš le dreves, ampak ves gozd. In s tem mislim na svet ali Evropo".


Kateri so pogoji za uspešno Slovenijo?
To je verjetno najbolj pogosto vprašanje zadnjih let. Če odgovora ne najdejo tisti, ki se celodnevno ukvarjajo s tem vprašanjem, je vprašanje ali mi poznamo pravi odgovor. Mogoče pa imamo že dobre pogoje in razgledane ljudi a jih ne izkoristimo.

Katja Štok
Prijavi napako
Komentarji
Strummer
# 17.11.2014 ob 06:29
MIRNCAN?
Glas_razuma
# 17.11.2014 ob 06:53
Bravo MIRNCAN! Le tako naprej!
borimovski
# 17.11.2014 ob 07:43
polnilnice telefonov na vsakem koraku naj bi po njihovem izboljšale kvaliteto življenja, hmmm , ja seveda njihovega verjetno, saj je obsedencev z mobilnimi telefoni vedno več in posledično je to dober biznis! verjetno bi blagodejnejši učinek na življenje dosegli z napravo, ki bi onemogočila delovanje telefona na določenih mestih! npr. šole , gledališča in nasploh kraji kjer se odvijajo kulturne prireditve in še kje.
Nikec3
# 17.11.2014 ob 07:32
Čestitke kolega MIRNČAN.
zo-diacal
# 17.11.2014 ob 07:50
Neuporabno.
MIRNČAN
# 17.11.2014 ob 08:06
haha ni to Mirnčan premalo talenta za to. ČESTITAM fantje, na Mirni so 4 izjemni industrijski oblikovalci.
nostromo
# 17.11.2014 ob 07:55
Še več sevanja na krajih, namenjenih oddihu, točno to rabimo. In kičaste večbarvne led lučke, to je to.
zofija1
# 17.11.2014 ob 06:53
ČESTITKE, BRAVO FANTJE.
TeroTech
# 17.11.2014 ob 09:22
@olli

vsaka stvar ima svoje meje. 1-2 deci rdečga vina na dan; super. 1-2 litra rdečga vina na dan, hmm?
Kynetiks
# 17.11.2014 ob 10:33
@Mirnčan

"Kyentica potem pa izvoli. Najlažje pa je minimalizirat sposobnost nekoga drugega. Pri nas je itak vse najlažje. Domen je izjemen oblikovalec in za njega bomo še veliko slišali."

A nisi prebral mojega komentarja, ko pravim, da so ideje fantov dobre, pomisleke pa imam glede diletantskega obnašanja ljudi v mestnih središčih... Da je tvoj sovaščan odličen oblikovalec ne dvomim, in to je treba ceniti, podobno, kot je treba ceniti odličnega poeta ali pisatelja, ne pa postopka iztiska dela ali objekta na 2D- ali 3D-tiskalnik, ki je že dolgo rutinski postopek.
Zetes
# 17.11.2014 ob 10:12
Pri vseh pametnih telefonih, pametnih klopeh, pametnih očalih, pametnih avtih in pametnih spodnjih gatah, je človek še vedno neumen, egoističen, manipulativen, pokvarjen, distanciran in na splošno poguben do sočloveka.

Kako ironično.
gesan
# 17.11.2014 ob 08:56
Zahtevam, da bodo takšne klopi tudi ustrezno označene, da se bom ljudem, ki sedijo na njih na daleč izogibal kot se izogibam ljudi, ki v družbi bluzijo s telefonom v roki.
DE(j)MOKRA(s)T
# 17.11.2014 ob 08:23
Nikec3, saj to so pred dvajset leti tudi za računalnike rekli, sedaj imaš pa v mobilniku močnejši procesor kot včasih računalniška fakulteta.
Kynetiks
# 17.11.2014 ob 09:49
Mirnčan

"haha ni to Mirnčan premalo talenta za to. ČESTITAM fantje, na Mirni so 4 izjemni industrijski oblikovalci."

Za tiskanje objektov s 3D tiskalniki pa res ne potrebuješ nobenega talenta, podobno kot ga ne potrebuješ, da natisneš dokument iz programa Word.

Sicer pa so ideje fantov dobre, problem pa bo v tem, da so mestna središča prepolna diletantskega obnašanja, kjer bi sodobna urbana oprema delovala le kratek čas.
gesan
# 17.11.2014 ob 08:54
DE(j)MOKRA(s)T
# 17.11.2014 ob 08:23
Nikec3, saj to so pred dvajset leti tudi za računalnike rekli, sedaj imaš pa v mobilniku močnejši procesor kot včasih računalniška fakulteta.
...................................
To si dal slabo primerjavo.
Jaz se ukvarjam s temi zadevami in lahko povem, da je tako kot je nikec napisal.

Tebi se doma nikoli ne bo splačalo tiskat na veliko, ker bodo dražji printerji namenjeni večjim nakladam prav tako šli v korak s časom.

In bo enostavneje in cenej, da o kvaliteti ne govorim.

A ti misliš, da si profesionalni fotograf kupi vso tisto navleko, čeprav bi lahko za navadnim telefončkom naredil iste fotografije?

Bodi brez skrbi, da nihče od njih ni tako neumen.
Prav tako je z računalniki, printerji in vso ostalo digitalizacijo.
Eno bo profesionalna grafična raba, drugo bo pa pisarniška ali domača raba.
gesan
# 17.11.2014 ob 08:47
nostromo
# 17.11.2014 ob 07:55
Še več sevanja na krajih, namenjenih oddihu, točno to rabimo. In kičaste večbarvne led lučke, to je to.
.............................

Večina ljudi je čisti kič fičfirič.
In večjo bedarijo si izmisliš, bolj jo lahko tem kičfičfiričom prodajaš.

Kaj bolj pametnega in primernega za naravnega človeka si zagotovo ne bodo izmislili, ker je njemu vsaka takšna kičaritasta lenobnost odveč.
VinBencin
# 17.11.2014 ob 19:37
Pred 20 leti si sanjal, da si boš doma slike tiskal. Danes si jih lahko... vendar kaj ko dobiš slike boljše kvalitete in za nižjo ceno, če ti jih natisnejo podjetja, ki imajo profesionalne "tiskalnike".
Isto bo s temi 3d tiskalniki. Gotovo bodo čez čas domači boljši od današnji naprednih, ampak tudi profesionalni bodo takrat bistveno bolj naprej. Tako, da smo spet tam.
Pri teh 3D tiskalnikih bo pa zanimivo kako se bodo materiali razvijali. Zelo verjetno bodo profesionalne naprave vedno uporabljale bolj napredne materiale in stvar boljše realizirale.
gesan
# 17.11.2014 ob 11:03
olli
# 17.11.2014 ob 09:04
gesan
# 17.11.2014 ob 08:56

Če si proti tehnologiji in napretku, zakaj si potem cel čas za računalnikom oz. forumu...
.................................
Napredek česa je to, da si vedno bolj leno bitje?
Guliarth
# 17.11.2014 ob 09:11
Morali bi ustvariti senzor najbolj škodljivih okolij, hrane in vplivov na telo, to bi se prodajalo.
kenda
# 17.11.2014 ob 09:00
Čestitke. Najtežji del ji zdaj šele čaka, namreč spremeniti te ideje v dober produkt in zaslužek na tržišču. Pri tem jim želim veliko uspeha. Inovativni vsekakor so.
olli
# 17.11.2014 ob 09:04
gesan
# 17.11.2014 ob 08:56

Če si proti tehnologiji in napretku, zakaj si potem cel čas za računalnikom oz. forumu...
MIRNČAN
# 17.11.2014 ob 08:18
Pa zelo domiselno ime ki je narečna beseda. Upam da vam uspe čimveč, talenta vem da je na pretek.
DE(j)MOKRA(s)T
# 17.11.2014 ob 08:08
Bravo fantje. Me pa zanima ali v prihodnosti 3D tiskanje pomeni tudi zaton industrije, saj ne bo nihče več kupoval izdelkov, če si jih bo natisnil doma. Cvetela bo le panoga s surovinami. Načrte za razne izdelke bodo naložili na torrent strani in ljudje bodo izdelali vse od žlic do avtomobila in orožja.
Nikec3
# 17.11.2014 ob 08:15
Bravo fantje. Me pa zanima ali v prihodnosti 3D tiskanje pomeni tudi zaton industrije, saj ne bo nihče več kupoval izdelkov, če si jih bo natisnil doma. Cvetela bo le panoga s surovinami. Načrte za razne izdelke bodo naložili na torrent strani in ljudje bodo izdelali vse od žlic do avtomobila in orožja.

Domači tiskalniki ne bodo nikoki konkurirali industrijskim in se najverjetneje doma na veliko ne bo splačalo tiskati.
MIRNČAN
# 17.11.2014 ob 10:03
Kyentica potem pa izvoli. Najlažje pa je minimalizirat sposobnost nekoga drugega. Pri nas je itak vse najlažje. Domen je izjemen oblikovalec in za njega bomo še veliko slišali.
MIRNČAN
# 17.11.2014 ob 08:58
Telefoni so del življenja zato je smešno da se pljuva take ideje.
Kazalo