Svetila iz kartona Stripes. Foto: Cartonlight
Svetila iz kartona Stripes. Foto: Cartonlight
Clox
blikovalka Mia Marić je zagonska sredstva za čevlje znake Clox dobila na platformi za množično financiranje Indiegogo. Foto: Clox
Mizo, ki se sestavi kot puzle, je oblikovala Ana Armano Linta. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Lesena svetila Handging by a Thread (Maroon Creations), pri katerih lesena kocka z žarnico visi na kablu. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Nikola Kalevski, ki je oblikoval Glagoljaško klup, meni, da si glagolica zasluži več pozornosti in spoštovanja, saj je "edinstveni predstavnik izvorne hrvaške identitete".. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Slovenska oblikovalska trojica Aklihi je predstavila nove izdelke, natisnjene s 3D-tiskalnikom: ptičja krmilnica, dve svetili, stojala za dežnike in zvočnike. Seveda na razstavnem prostoru ni manjkala klop Moment. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

"Čevelj je ironija koraka, časa in moderne ženske, ki vsak dan teče za obveznostmi in si želi pet minut več zase," razlaga oblikovalka elegantnih ženskih čevljev Mia Marić, katerih posebnost je na sprednjem delu prišit pašček z uro. Ko pred mano na lično oblikovano okroglo škatlo, ki vzbudi skomino po sladkobnem presenečenju, položi črne lakaste čevlje z lično pentljo, na sredini katere je (seveda) ura, razlaga, da po njenih čevljih posegajo ženske, ki so pripravljene pokazati svojo ustvarjalnost, ki se želijo v življenju spoprijeti z izzivi in se bojevati s časom. "To so ženske, ki se oblačijo elegantno, morda celo klasično ali minimalistično in želijo s čevlji dodati le končni dotik svoji podobi," pravi kodrolasa rdečelaska, oblečena v preprosto belo majico in džins hlače. Z zanimanjem (in popolnoma diskretno) poškilim, kaj ima obuto, in ugotovim – superge!

Idejo čevljev, ki poskušajo premagati čas, si je zamislila pred tremi leti in se po zagonska sredstva odpravila na platformo za množično financiranje Indiegogo. Na zagrebškem Tjednu dizajna je predstavila novo kolekcijo Take Your Time (vzemi si čas), ki je oplemenitena z nizkimi balerinkami in salonarji. "Novi modeli salonarjev so izdelani v specializirani tovarni v Italiji, balerinke pa izdelujejo v tovarni v Zagrebu." Za 'cloxice', ki bojda že osvajajo ruski trg, je treba odšteti med 150 in 370 evri. Če ne drugega, boste pri urarju za zamenjavo baterije odšteli le nekaj evrov.

Največji oblikovalski dogodek na Hrvaškem
Mia Marić je le ena zmed 350 sodelujočih na tednu oblikovanja v Zagrebu, na katerem lahko med 8. in 16. majem izveste vse, kar vas zanima o hrvaškem oblikovanju. Čeprav Tjedan dizajna Zagreb (#tdzg) letos poteka šele drugič, je njegova vsebina dvakrat večja in širša, pravijo organizatorji. "Želeli smo postaviti platformo, v katero so vključeni nekatere že obstoječi dogodki, ki se zdaj odvijajo zgoščeno v enem tednu, zato da bi usmerili pozornost na oblikovanje in njegovo vrednost," pojasni direktorica prireditve Tina Marković.

Poleg 30 različnih programov, ki zajemajo delavnice, modne revije, konferenca o oblikovanju avtomobilov, pa Konferenca kreativne industrije (KIKI) in Dnevi družbenih inovacij (DIDI), ki povezujejo oblikovalce z izdelovalci in gospodarstveniki, so na ogled tudi oblikovni dosežki hrvaške pohištvene industrije. Kako pomemben dogodek je teden oblikovanja za Hrvaško, pove podatek, da je program nastal v sodelovanju s hrvaško gospodarsko zbornico. Direktor Daniel Tomičić je celo zapisal, da je "Tjedan dizajna že v prvem letu postal največje dogajanje namenjeno oblikovanju na Hrvaškem". Lani ga je obiskalo štiri tisoč ljudi, kar ga postavlja ob bok dunajskemu Vienna Design Weeku, pa tudi münchenskemu Münich Creative Buiness Week.

Vredno ogleda: Dizajn Expo
V hiši za ljudi in umetnost Lauba v zagrebški četrti Črnomerec so vse do sobote na ogled izdelki hrvaških pohištvenih podjetij in Društva za industrijsko oblikovanje. V hali poleg Laube, kjer je bila nekdaj tovarna Tekstilnega kombinata Zagreb (TKZ), pa so pod eno streho predstavljeni izdelki mladih oblikovalcev (Dizajn Expo), študentov oblikovanja (Student Expo) ter uspešnih projektov na platformah za množično financiranje (Crowdfunding Expo).
"Na Expu imamo mlade oblikovalce, studie, ki delujejo na področju oblikovanja, grafičnega oblikovanja, mode, ilustracije ... Stvari se obračajo na bolje. Proizvajalci so končno prepoznali, kakšno dodano vrednost njihovemu izdelku prispeva oblikovanje. Po več kot 20 letih se zdaj to spreminja," še pojasni Tina Marković. Med več kot stotimi razstavljavci iz Nizozemske, Velike Britanije, Bosne in Hercegovine ter Srbije so tudi slovenski izdelki, predvsem tisti, ki so uspeli na platformi za množično financiranje Kickstarter (nogavice Zulu Zion, zvočnik Trobla, skodelica v obliki roga Goat Mug, brezžično polnilo Switch, leseno kolo Tratar in leseno masažno jajce Zen Egg).

Klop po vzoru črke abecede
Med zanimivejšimi projekti na Dizajn Expo je prozorna 'puzzle mizica' (Ana Armano Linta), ki se sestavi. Pa petične lutke visoke mode Patricia Alejandra Agüera Marina 'Coutrite Dolls'. Tu je tudi parkovna klop 'Glagoljaška klup' (klop glagolice). Nikola Kalevski je hotel poudariti pomen hrvaške kulture in zgodovine kot osnovni element za krepitev nacionalne identitete. Pri oblikovanju betonske nosilne stranice klopi je izbral črke 'ć' oziroma njeno obliko v pisavi glagolice, ki se prebere kot 'šća'. Na sprednjem delu klopi je v glagolici zapisal: "Jaz, ki znam glagolico, vem, da je častno, tj. dostojno živeti na Zemlji!". Sedišče je izdelano hrastovih tramov, položenih na železne okvirje.
Skupina fantov, ki deluje pod imenom Maroon Creations, se kot zagonsko podjetje predstavlja z ekološkimi svetili iz lesa 'Hanging by a Thread' (viseti na nitki). "Kocka, ki visi na koncu kabla, je bila naša prva ideja, ki smo jo tudi udejanjili," pravi Stipan, ki ne skriva navdušenja, da želijo z izdelkom prodreti v tujino. Po ekološkem materialu je posegel tudi Davorin Kulaš. Svetila 'Carton light' so narejena iz kartona. "Material je dostopnejši in cenejši," pravi. Oblikovalec po duši, ki svetila oblikuje za svoj konjiček, porabi za en izdelek cel dan, saj izdeluje ročno. Na Tednu oblikovanja je predstavil novo kolekcijo svetil Tetra-E, katerih osnova je geometrijska oblika tetraedra, kot tudi svetila Stripes različnih barv.

"3D-tisk na Hrvaškem ni toliko vpet v oblikovanje, kot je v Sloveniji," opaža Domen Gregorič iz slovenske oblikovalske skupine Aklih, ki se je z zvočniki in svetili narejenimi s 3D-tiskalnikom javnosti prvič predstavila na lanskem pohištvenem sejmu Ambient Ljubljana. "Ker delujemo med Ljubljano in Zagrebom, je logično, da smo tukaj."
Več iz razstavnega programa Dizajn Expo si oglejte v fotogaleriji (foto: Katja Štok):