Širok nasmeh Evropi, potem ko mu je radodarno podelila več kot prepričljiv kupček točk. Foto: Reuters
Širok nasmeh Evropi, potem ko mu je radodarno podelila več kot prepričljiv kupček točk. Foto: Reuters
Alexander s ponosnima mamo in očetom. Foto: EPA

Fairytale je postala najprepričljivejša zmagovalka Evrovizije po zmagi finskih Lordov leta 2006, Alexandra Rybaka pa izstrelila med mednarodne zvezde. No, kolikor te pesem Evrovizije pač tja lahko izstreli.

In kdo mladenič pravzaprav je?

Rybak je, kljub temu da ni ne dolgonoga napol razgaljena misica ne pompozni, 'ven-metajoči-se' oponaševalec Rickyja Martina, že vse od začetka veljal za letošnjega favorita. Besedilo in glasbo za "Fairytale" je napisal sam, svoj 23-letni rojstni dan pa je praznoval prejšnjo sredo, le dan pred svojim prvim nastopom pred celotno Evropo.

Iz Belorusije na Norveško
Rybak se je rodil v Minsku (danes samostojni Belorusiji) 13. maja 1986, pri štirih letih pa se je s starši - z materjo, priznano pianistko Natalio Valentinovno Rybak, in očetom, znanim violinistom Alexandrovičem Rybakom - preselill na Norveško, kjer je tudi odraščal.

Z glasbo se je začel ukvarjati pri petih letih, ko je začel igrati klavir in violino. Leta 2004 so mu podelili izjemno spoštovano kulturno nagrado Anders Jahres, dve leti pozneje pa je zmagal na tekmovanju talentov, imenovanem Kjempesjansen, s pesmijo, ki je v celoti njegovo avtorsko delo. Sodeloval je tudi s takimi zvezdniki, kot je denimo Morten Harket, pevec priljubljene norveške skupine A-ha.

Preskakovanje med odri
Svoje sposobnosti preizkuša tudi na odrih (igral je denimo v gledališki predstavi Goslač na strehi), letos pa bo zaigral v filmu Yohan - Child Wanderer, ki bo javnosti prvič prikazan avgusta 2009. "Vedno rad zabavam in nekako čutim, da je to moje poslanstvo," pravi Alexander, ki živi v Nesoddenu, mestecu v okolici norveške prestolnice Oslo.

S svojim prepričljivim nastopom je Rybak Norveški pripel tretjo zmago na Evroviziji.

Posnetek zmagovalnega nastopa si lahko ogledate spodaj.

K. S.