Schumerjeva je edina v seriji fotografij, ki je odvrgla (skoraj) vse krpice. Foto: Instagram Amy Schumer
Schumerjeva je edina v seriji fotografij, ki je odvrgla (skoraj) vse krpice. Foto: Instagram Amy Schumer
Leibovitzeva s svojimi portretirankami na Pirellijevi novinarski konferenci ob razkritju koledarja. Foto: AP
Serena Williams za Pirelli. Foto: Pirelli/Annie Leibovitz

fotografska imena, ki jih rekrutira italijanski proizvajalec pnevmatik za svoje kultno, luksuzno novoletno darilo strankam.

Koledar, ki ga natisnejo v le nekaj tisočih izvodih, je prava zbirateljska poslastica, saj ga je izjemno težko dobiti. Prvič so ga natisnili leta 1964, ko je Pirelli dobil zamisel, da bi izdal promocijski koledar, ki ga bi krasile razgaljene lepotice, in ga nato ob koncu leta razposlali svojim strankam, poslovnim partnerjem in izbranim zvezdnikom. Koledar je kmalu postal prava uspešnica, zato jim ni težko k sodelovanju pritegniti ne slavnih fotografov ne svetovno znanih lepotic.

Med tistimi, ki so v preteklosti krasile strani Pirellija, tako najdemo Sienno Miller, Naomi Campbell, Gisele Bündchen, Kate Moss, Cindy Crawford, Lauren Bush, Laetitio Casta, Millo Jovovich, Doutzen Kroes, Heidi Klum, Sophio Loren, Penélope Cruz, Brittany Murphy, Amy Smart, Julio Stiles, Karolino Kurkovo, Adriano Lima, Alessandro Ambrosio, Bridget Moynahan, Shannyn Sossamon, Meno Suvari, Isabeli Fontano, Hilary Swank in Natasho Poly.

A letos so se pri Pirelliju - morda tudi po vzoru Playboya, ki bo z začetkom prihodnjega leta v tiskani izdaji ukinil vse fotografije golih žensk - odločili iti v povsem drugo smer. V smer, ko v ospredju ni več ženska golota, ampak ženska moč in nadarjenost.

Od ruske manekenke do iranske umetnice
V koledarju za leto 2016 sta tako od 13 žensk (delno) slečeni le dve - ameriška komičarka Amy Schumer in teniška zvezdnica Serena Williams. Preostalih 11 je polno oblečenih, za fotografskim objektivom pa je stala slovita Annie Leibovitz. Novi črno-beli koledar skuša prikazati ženske z vseh področij ter proslaviti njihovo moč, držo in dosežke.

Ob Schumerjevi in Williamsovi tako najdemo portrete avtoric Fran Lebowitz in Tavi Gevinson, glasbenic Yoko Ono in Patti Smith, režiserke Ave DuVernay, hollywoodske producentke Kathleen Kennedy, poslovnice Mellody Hobson, filantropinje Agnes Gund (z vnukinjo Sadie Rain Hope-Gund), ruske manekenke Natalie Vodianove, kitajske igralke Yao Chen ter iranske umetnice Shirin Neshat.

Še posebej zadovoljna je Leibovitzeva s fotografijo Serene, pri čemer je fotografinja pravzaprav poustvarila svojo aprilsko fotografijo teniške zvezdnice, takrat slikane v rdeči obleki Donne Karan za modno biblijo Vogue. "Slika Serene je prava telesna študija. Ima izjemno telo," je povedala Leibovitzeva na tiskovni konferenci.

"Grda, lepa, debela, suha, ženska"
A še najbolj razgaljena v tokratnem koledarju je Schumerjeva. "Če pogledate fotografije, se pri njej zdi, kot da ne bi dobila obvestila (da bo fotografiranje tokrat v obleki). Ampak če pogledate njo, je bil to pravi trenutek - dejansko je vzela v roke skodelico kave in jo začela piti. Tisto je bila njena kava in zdelo se mi je popolno!"

34-letna komičarka, ki se v svojih stand up nastopih pogosto norčuje iz svoje "nezvezdniške" postave, pa o snemanju takole: "Zdelo se mi je, da sem videti lepša, kot sem se počutila kdaj koli v svojem življenju, in zdi se mi, da sem končno videti kot - jaz."

Zvezdnica komedije Razuzdanka (Trainwreck), uspešnice letošnjega poletja, je fotografijo tudi objavila na svojih družbenih omrežjih. "Lepa, ogabna, močna, suha, debela, čedna, grda, seksi, gnusna, popolna, ženska. Hvala," je Schumerjeva podnaslovila črno-belo fotografijo, na kateri nosi samo pete in bele čipkaste spodnjice.