ManuElla je zmagovalka Eme 2016. Zmagala je s skladbo Blue and Red. Foto: Jani Ugrin
ManuElla je zmagovalka Eme 2016. Zmagala je s skladbo Blue and Red. Foto: Jani Ugrin
Ko sem ManuEllo pred samim nastopom vprašala, kako si mlajša generacija glasbenikov utira pot na sceno, saj ni več kanalov za pot do javnosti prek glasbenih revij ali glasbenih oddaj, odgovori: "Če bi to vedela, bi bila že zvezda. Verjamem pa, da se bom, ko bo enkrat moj album zunaj, trudila, da bom prišla do tja." "Torej, boste zvezda," jo izzovem. "Bom," odgovori. Foto: Jani Ugrin

Moram reči, da sta mi všeč obe skladbi, ki sta prišli v finale. Seveda je med njima razlika, saj sta iz različnih svetov. Ena je svetla, sončna pesem, druga je mistična, pravljična. Po eni strani sem vesela, ker je bila med njima majhna razlika. Pesem Raiven je zelo netipična za Evrovizijo, pa vendarle so tudi takšne pesmi na Evroviziji, ki so malo posebne in drugačne, ne toliko hitovsko pisane, in vesela sem bila, da so Slovenci vzljubili tudi to drugo plat. Lepo pa je, da gre na Evrovizijo ManuElla, saj je karizmatična pevka, vokalno stabilna, izjemna, ima krasen razpon in na odru prezenco, kar je zelo pomembno. Ima, kot rečemo grdo, vse v paketu. Kaj se tam zgodi, pa ne vemo nikoli.

Darja Švajger o superfinalistkah
Umetniško ime, ki si ga je nadela Sara Briški Cirman, pomeni krokar. Foto: Jani Ugrin
Raay, Darja Švajer in Marlenna
Tričlanska žirija Raay, Darja Švajer in Marlenna je komentirala nastop vsakega izmed tekmovalcev. Foto: Jani Ugrin

"V tej flaši se skriva resnica, zmagovalec nocojšnje Eme, ki nas bo zastopal v Stockholmu. Ali je to ManuElla ali je to Raiven. Dajte mi trenutek, da pogledam (pogleda v steklenico, op. p.). O. K., že vem. Samo 127 glasov razlike je. Ne vem, koliko točno je vseh glasov skupaj, a to vem. Smo pripravljeni? Seveda smo. Ajde za srečo," izusti Klemen Slakonja, voditelj glasbene prireditve Ema 2016, in v maniri balkanskega patosa sunkovito zamahne zeleno "steklenico resnice" ob tla, da se ta razbije in razleti na drobne koščke po tleh RTV-jevega televizijskega studia.

Zmagovalka Eme 2016 ManuElla bo jutri, 29. februarja, ob 10.00 gostja MMC-jeve spletne klepetalnice!

Obe finalistki, tako ManuElla (Manuelo Brečko) kot Raiven (Sara Briški Cirman), sta si zmage želeli. Zelo. In tega nista niti skrivali. Ko sem ManuEllo pred samim nastopom vprašala, kako si mlajša generacija glasbenikov utira pot na sceno, saj ni več kanalov za pot do javnosti prek glasbenih revij ali glasbenih oddaj, odgovori: "Če bi to vedela, bi bila že zvezda. Verjamem pa, da se bom, ko bo enkrat moj album zunaj, trudila, da bom prišla do tja." "Torej, boste zvezda," jo izzovem. "Bom," odgovori.

Pesmi iz različnih svetov
In bilo je tako, da je nekaj minut pozneje Klemen Slakonja z belega lističa kot zmagovalko Eme 2016 prebral njeno ime. Najbolj iskren komentar na finalni razplet tega sobotnega večera na zadnjo soboto prestopnega februarja je podala Darja Švajger, ena izmed treh članov strokovne komisije: "Moram reči, da sta mi všeč obe skladbi, ki sta prišli v finale. Seveda je med njima razlika, saj sta iz različnih svetov. Ena je svetla, sončna pesem, druga je mistična, pravljična. Po eni strani sem vesela, ker je bila med njima majhna razlika. Pesem Raiven je zelo netipična za Evrovizijo, pa vendarle so tudi takšne pesmi na Evroviziji, ki so malo posebne in drugačne, ne toliko hitovsko pisane, in vesela sem bila, da so Slovenci vzljubili tudi to drugo plat. Lepo pa je, da gre na Evrovizijo ManuElla, saj je karizmatična pevka, vokalno stabilna, izjemna, ima krasen razpon in na odru prezenco, kar je zelo pomembno. Ima, kot rečemo grdo, vse v paketu. Kaj se tam zgodi, pa ne vemo nikoli."

"Katera koli od teh dveh pesmi bi zmagala, bi bil zadovoljen, zakaj? ManuElla bo radijski hit. Če bi zmagala Raiven pa bi imeli neko drugačnost, ki je malo tvegana zgodba, ki pa lahko obrodi tudi zelo močne sadove," meni Raay (Aleš Vovk), ki je v tandemu Maraaya slovenske barve lani zastopal na Evroviziji na Dunaju. Tretja članica komisije Marlenna (Tomaž Mihelič) meni, da "zmagovalni komad pritegne, te popelje, ti da ritem v boke in to mora evrovizijska pesem dati."

Od talentov do talentov
Izvajalka, ki se je leta 2012 uvrstila v polfinalni izbor v oddaji Misija Evrovizija, leta 2005 pa v oddaji Bitka talentov (Spet doma), svoj glasbeni stil označi za countrypop. Energična Anja Kotar, ki se je na prireditvi v svoji mali srebrni oblekici svetila kot zvezda severnica, je Manuelo primerjala celo s Taylor Swift. "Od malega pojem na ta način, da preklapljam normalne lege z višjimi. Rada poslušam dobre pevke in zato je ta glasba name vedno pustila vtis, saj zahteva zahteven vokal," pravi 27 let stara zmagovalke Eme 2016, ki je odrske izkušnje nabirala tudi v Nemčiji v oddaji Das Supertalent, "ki je kot pri nas Slovenija ima talent, le da je tam 80 milijonov. Sprejeta sem bila med 100 najboljših talentov in to je velik uspeh."

Še večji pa je zmaga na letošnji Emi, ki je bila po besedah odgovornega urednika razvedrilnega programa RTV Slovenija Maria Galuniča "za naše razmere spektakel. Kar zmoremo narediti, smo naredili. Sproti sem malo gledal gledanost … in čeprav uradnih podatkov še ni, ti bodo znani v ponedeljek, je bila gledanost mnogo mnogo višja kot lani."

Pod celostno podobo ManuElle je podpisan 'mariborski skriti dragulj', kot bi lahko poimenovali Davida Hojnika (DH Fashion), oblikovalca, ki je na Emi oblekel kar štiri nastopajoče (Anja Baš, ManuElla, Žan Serčič, Sebastijan Lukovnjak), pred enim tednom pa tudi zmagovalko na Slovenski popevki Evo Boto. "Rekli so mi, da prinašam srečo … in oblačim zmagovalce," pove v smehu David, 24-letni študent medijske komunikacije, ki je svojo strast do mode iz hobija v zelo kratkem času postavil na vidnejšo raven.

Ideja obleke zmagovalke sovpada z vsebino in naslovom njene pesmi moder in rdeč (Blue and Red). Tragična zgodba o dekletu v besedilu, ki se zaljubi in podreja svojemu partnerju, je upodobljena v stilizirani vojaški uniformi z rdečimi in modrimi vrvicami. Osvoboditev dekleta je upodobljena kot "rdeče obleke z resicami, ki so trenutno zelo in", pravi ManuElla, ko k nama pristopi mož kratko pristriženih las, oblečen v rdeč pulover, in ji reče: "A veš, kdo je zmagal? Saj veš, kdo je zmagal. Tata" ter jo na odru, posutem z barvitimi konfeti, pod žarometi, ki so jih preznojeni tehniki počasi ugašali, objame. Ta mož je bil Leon Oblak, avtor besedila zmagovalne skladbe 'Blue and Red'. "Po pravici povedano, sem v trenutku, ko sem imela nastop, pela za atija, ki ga ni več in me je vedno podpiral," mi zaupa ManuElla v solzah.

Raiven je posebno dekle.
Pa ne le zato, ker izstopa vizualno – je visoka in sloka z dolgimi kričečimi rožnatimi lasmi, močne obrazne poteze pa ji dajejo svojevrstno fotogeničnost. Umetniško ime, ki si ga je nadela Sara Briški Cirman, pomeni krokar (ang. raven). Ob razlaganju izbire imena, z besedami rahlo obmolkne, se ustavi pri izbiri pravih besed in nadaljuje: "Doma vzrejamo sokole in sem z njimi zrasla gor. Vedno sem si želela imeti krokarja. Moj oče se ukvarja s tem, to je njegov poklic. Prodaja jih v Savdsko Arabijo, saj so tam sokoli svete živali in jih imajo za različne dirke, tudi za lov. S tem se ukvarja že od 16. leta." Tako ni nenavadno, da je njena hišna ljubljenka majhna okoli deset centimetrov visoka sovica (ki živi v zelo veliki kletki) po imenu Mici. "Ker je majhna," jasno.

Jasno pa je bilo tudi to, da se je Sara kot majhna deklica hotela učiti harfe, inštrumenta, ki ima 48 strun in sedem pedalov in ki ga v Sloveniji igra le nekaj več kot 20 ljudi. S prebodeno kožo pod ustnico in tetovažami, eden krasi tudi mesto med njenimi prsmi, je vse prej kot konvencionalna harfistka in operna pevka, smer, ki jo trenutno študira. Alenka Gotar, prav tako operna pevka in zmagovalka na Emi 2007 s pesmijo Cvet z juga, je bila med drugim njena učiteljica petja, ko je bila stara 14 let. "Od nje sem se naučila odrskega nastopa," pravi in priznava, da je od nekdaj velika oboževalka Eme in Evrovizije.

Belo in črno
Navdušena nad nastopom Maje Keuc in Loreen je skupaj s Tadejem Koširjem in Jernejem Kržičem napisala pesem le za Emo. Tako kot naslov ManuElline zmagovalne skladbe, je tudi njen odet v barve 'Črno belo'. "Če ne bi imela ambicij, se sploh ne bi prijavila. Seveda bi si želela zmage in nastopa na Evroviziji. To bi bilo uau," mi je razlagala v garderobi, sedeč na mizi, s katere so bingljale njene dolge noge, obute v srebrne koničaste salonarje. Temna obleka na njenem suhem životcu je dajala vtis odrske dramatičnosti in ki je bila po zamisli oblikovalke Lee Behek, v spodnjem delu bele barve in prekrit z bleščicami. Belo in črno.

Katja Štok

ManuElla po zmagi

Zmagovalna skladba Eme 2016: ManuElla - Blue and Red

Moram reči, da sta mi všeč obe skladbi, ki sta prišli v finale. Seveda je med njima razlika, saj sta iz različnih svetov. Ena je svetla, sončna pesem, druga je mistična, pravljična. Po eni strani sem vesela, ker je bila med njima majhna razlika. Pesem Raiven je zelo netipična za Evrovizijo, pa vendarle so tudi takšne pesmi na Evroviziji, ki so malo posebne in drugačne, ne toliko hitovsko pisane, in vesela sem bila, da so Slovenci vzljubili tudi to drugo plat. Lepo pa je, da gre na Evrovizijo ManuElla, saj je karizmatična pevka, vokalno stabilna, izjemna, ima krasen razpon in na odru prezenco, kar je zelo pomembno. Ima, kot rečemo grdo, vse v paketu. Kaj se tam zgodi, pa ne vemo nikoli.

Darja Švajger o superfinalistkah