Nika ima za sabo že dve plesni predstavi, katerih idejna vodja in glavna koreografinja je bila sama. Foto: Plesna zveza Slovenije
Nika ima za sabo že dve plesni predstavi, katerih idejna vodja in glavna koreografinja je bila sama. Foto: Plesna zveza Slovenije

Svoje življenje pa vidim predvsem v smislu mota 'go with the flow'.

Nika Mlakar
Show belly dance je disciplina, v kateri plesalec tehniko orienta poveže z drugimi plesnimi tehnikami. Foto: Plesna zveza Slovenije
Manca Pavli, ena najuspešnejših slovenskih trebušnih plesalk, meni, da se orientalskega plesa lahko nauči vsak, tudi tisti brez kakršnega koli predznanja. Foto: MMC RTV SLO
Trebušni ples plešejo tudi moški. Foto: EPA

19-letna Novogoričanka, ki je pred dnevi v Moskvi osvojila naslov svetovne prvakinje v disciplini show belly dance in v disciplini trebušni plesi zasedla 7. mesto, je priznala, da moraš tudi pri plesu trdo delati, če želiš postati najboljši. Pomembno pa je tudi, da plesalec ali plesalka zna kritično oceniti svoje delo in sprejme kritike drugih.

Dolgolaska sicer pleše že od malih nog, na svoji plesni poti pa osvaja znanja tako baleta, moderna, sodobnih plesnih tehnik, show dancea kot belly dancea in hip hopa. Njeno trdo delo je bilo že večkrat nagrajeno, nazadnje z zmago v Moskvi, po kateri je v izjavi dejala: "Izredno sem vesela zmage in osvojenega naslova svetovne prvakinje v članski oriental show kategoriji, veselje pa spremlja tudi rahla presenečenost, saj sem letos prvič tekmovala v tej najmočnejši članski kategoriji."

Mlada plesalka pa je prepoznavna tudi kot trenerka in koreografinja, saj so njeni varovanci že osvojili naslov evropskih prvakov. Za seboj ima tudi že prvo samostojno orientalsko plesno predstavo Layali Al Sharq. Več o Nini in trebušnem plesu pa lahko izveste v spodnjem intervjuju.

Kako bi se na kratko predstavili?
Sem 19-letno dekle, katere vsakdan je že od malega prežet z ljubeznijo do plesa. In tako kot sem se v plesu spoznavala z različnimi plesnimi tehnikami, imam tudi v življenju na splošno rada nove izzive. To namreč naredi moje življenje polnejše, seveda pa se poleg profesionalnega plesa zelo rada sprostim v družbi svojih prijateljev.

Kdaj ste se prvič srečali s trebušnim plesom in kaj vas je pri tem prevzelo?
S trebušnim plesom sem se srečala pri enajstih letih. Po resnici povedano, ne vem, kaj me je pri tem plesu tako prevzelo. Prvič sem se soočila z njim na poletni delavnici italijanske plesalke Simone Minisini. Isto leto je Simona začela voditi tečaje v Novi Gorici in me vprašala, ali bi plesala solo. Seveda sem bila nad tem navdušena in tako nekako sem se z leti začela vse bolj resno ukvarjati s trebušnim plesom.

Je to ples za vsakogar?
Ta ples je primeren za vsakogar, ki mu je všeč. Plešejo ga moški in ženske.

V disciplini show belly dance ste osvojili naslov svetovne prvakinje. Za kakšno disciplino gre in kako se razlikuje od discipline trebušni plesi?
Show belly dance je disciplina, v kateri plesalec lahko dejansko tehniko orienta poveže s tisto plesno tehniko, ki jo sam želi, na primer s sambo, tangom, hiphopom in drugimi. Sam se lahko odločiš, na primer, samo za tehniko orienta in ob tem sestaviš koreografijo na določeno temo. Tudi pri izbiri glasbe imaš bolj proste roke, ni treba, da je orientalska, ampak je izbira pri tem svobodna.

Koliko disciplin pa sicer obstaja?
V smislu tekmovanj se discipline največkrat delijo na klasični orientalski ples, oriental show in folklorni orientalski ples. Ponekod imaš tudi ločeno kategorijo drum solo (ples na orientalski boben). Med seboj se razlikujejo v tem, da v kategoriji klasičnega orientalskega plesa izbiraš glasbo, ki ustreza definiciji klasike in seveda temu primerno tudi odplešeš, v kategoriji oriental show je izbira glasbe svobodna, točka pa mora vsebovati toliko odstotkov tehnike orienta, kot je določeno v pravilniku, ostalo so lahko gibi drugih plesnih stilov. Folklorni orientalski ples pa je kategorija, kamor sodijo vsi stili folklornega orienta. Na splošno pa je stilov orientalskega plesa zelo veliko.

Ustvarili ste tudi že samostojno orientalsko plesno predstavo. Lahko poveste kaj več o tem?
Pred dvema letoma se mi je ponudila priložnost, da ustvarim enourno plesno predstavo. Ne da bi vedela, v kaj se podajam, sem ponudbo z veseljem sprejela. Na srečo sem imela veliko podpore v svoji družini - še posebej podporo sestre, ki je tudi plesala v predstavi, in mame, ki je poskrbela za kostume. Ne morem reči, da je bilo enostavno, saj moraš sproti popravljati napake, ki se jih prej sploh nisi zavedal. Zame je bila predstava kar velik zalogaj. To je bila tudi moja prva izkušnja pri vodenju skupine, ne nazadnje sem bila takrat še v srednji šoli. Ne glede na vse, sem se pri tem zelo veliko naučila, kar mi je pomagalo in mi lajšalo delo pri novi plesni predstavi. Pri zadnji sem si želela predvsem, da bi imela neko zgodbo ter da bi bila skupina sestavljena iz plesalcev več različnih stilov. Namreč - odkar sem se usmerila v orientalski ples - zelo pogrešam druge stile, ki sem jih tudi sama plesala. In tako imamo tokrat v skupini plesalce hiphopa, latinskoameriških plesov, moderna, baleta ter sodobnega in orientalskega plesnega stila. Kljub izkušnjam je bila druga predstava še težja naloga, predvsem v smislu usklajevanja plesalcev različnih stilov in usklajevanja urnika. Ker pa sem želela, da ima predstava tudi zgodbo, smo se vsi morali zelo prilagoditi in v predstavo poleg plesa vključiti tudi tehnike odrskega igranja. Zgodba namreč govori o sedmih smrtnih grehih in na odru smo jih morali tudi prikazati tako, da so plesalci vloge tudi karakterno odigrali. Kljub trdemu delu pa smo se tudi veliko zabavi in seveda presmejali.

Kakšni so vaši načrti, želje za prihodnost?
Poleg ustvarjanja plesne kariere sem se odločila tudi za študij družboslovne informatike, saj sem oseba, ki rada poskusi več različnih stvari. Svoje življenje pa vidim predvsem v smislu mota 'go with the flow'.

Svoje življenje pa vidim predvsem v smislu mota 'go with the flow'.