Krista poučuje mlado skupino deklet, kako se je treba gibati pri reggeatonu. Foto: MMC RTV SLO
Krista poučuje mlado skupino deklet, kako se je treba gibati pri reggeatonu. Foto: MMC RTV SLO

Sam ples se je razvil skupaj z glasbo reggaeton, ki izvira iz Paname in pozneje tudi Portorika. Začetek reggeatona kot glasbe sega v devetdeseta. Razvil ga je panamski umetnik El General. Zmes glasbe je mešanica španskega rapa in jamajškega reggaeja.

Pri plesu pa gre za kombinacijo trebušnih in afriških plesov, hiphopa in džeza. Reggaeton je energičen in zapeljiv tako kot glasba. Pleše se solo in je primeren za vse, ki bi želeli spoznati atraktivne in divje gibe z boki, rameni in preostalim telesom.

Kristo je ples navdušil
Mlada rdečelasa plesalka Krista pravi, da je reggaeton vse bolj poznan tudi v Sloveniji, posebej med mladimi. Občasno ga je mogoče slišati v nočnih klubih in na žurih salse. Sama je sicer začela z džezom in show dancom pri plesni skupini Mojce Horvat.

Krista se je z reggaetonom prvič srečala leta 2005 na kongresu salse v Parizu. Ples jo je navdušil in zato ga je tudi pripeljala domov. Svoje znanje pa širi naprej, saj ples tudi poučuje. Sicer nastopa tudi s skupino Meneo dance group, ki je edina plesna skupina reggaetona v Sloveniji.

Kristo smo obiskali na začetnem tečaju reggaetona. V spodnjem videu si lahko ogledate nastop skupine Meneo dance group in intervju s simpatično Kristo.