Foto:
Foto:
Novoizvoljeni evroparlamentarci bodo prvič  zasedli poslanske klopi.

Prodi je prepričan, da je širitev največji prispevek, ki ga je lahko EU naredil za stabilizacijo in razvoj celine v gospodarskem in kulturnem smislu.

Prodiju se zdi pomembna tudi reforma institucij, pa ne samo s sprejetjem ustave, ampak tudi z uveljavitvijo amsterdamske pogodbe in uspešnim končanjem pogajanj v Nici.

Poslanci so Prodiju očitali nerešeno vprašanje Cipra, popuščanje Washingtonu pri zagotavljanju podatkov o potnikih in nezagotavljanje izobrazbe in delovnih mest.

Na zasedanju se je oglasil tudi slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle, ki se je Prodiju zahvalil za podporo Sloveniji pri njenem približevanju EU-ju.

Ratifikacija ustave takoj na začetku na dnevnem redu
Poslanci bodo na prvem zasedanju, ki bo trajalo dva dni, razpravljali tudi o ratifikaciji ustavne pogodbe, ki bo podpisana 29. oktobra v Rimu. Parlamentarci naj bi države članice Unije pozvali, da naj uskladijo urnik za nacionalne ratifikacije ustave.

Parlamentarci naj bi se zavzeli še za oblikovanje komunikacijske strategije, s katero bi novo ustavo ob njeni ratifikaciji v posameznih državah članicah Unije približali državljanom.