Foto:
Foto:

ZDA skupaj s še 60 državami podpirajo predlog Kostarike, ki bi prepovedal vse oblike človeškega kloniranja. Na drugi strani je belgijski predlog, tega podpira tudi generalni sekretar Kofi Annan, ki odločitev o terapevtskem kloniranju prepušča posamezni državi.


Svoje mnenje o kloniranju lahko izrazite na forumu.


Slovenija za belgijski predlog

Belgiji je na svojo stran doslej uspelo privabiti le 21 držav, med njimi tudi Slovenijo. ZN se z vprašanjem resolucije, ki bo služila kot podlaga za sklic mednarodne konference, ukvarja že tri leta, najverjetnejši izid tokratne razprave pa bo ponovni odlog. Nekaj držav, med njimi Francija, zahteva takojšnjo prepoved kloniranja, z izvornimi celicami pa bi se ukvarjali naknadno.

Čeprav se vseh 191 članic strinja, da bi morali kloniranje človeka prepovedati, jih nekaj želi nadaljevati razvoj terapevtskega kloniranja, ki bi lahko odprlo novo poglavje v sodobni medicini.

Velika Britanija je leta 2001 prva prepovedala kloniranje človeka, letos pa znanstvenikom dovolila nadaljevanja razvoja terapevtskega kloniranja. Terapevtsko kloniranje je dovoljeno tudi v Južni Koreji, k temu pa se nagiba tudi Japonska.