Američanu naj bi kršili človekove pravice. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
Američanu naj bi kršili človekove pravice. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO

Američan, ki je bil v priporu zaradi vožnje pod vplivom alkohola, vožnje z ukradenim vozilom in drugih kaznivih dejanj, trdi, da je bil zaradi tega klinično depresiven.

"Ljudje so vsak dan hodili mimo mene in videli, da je moje stanje vsak dan slabše, a niso naredili nič, čisto nič, da bi mi pomagali," je po objavi sodbe dejal Slevin. Kot je dejal njegov odvetnik Matthew Coyte, je Slevin upravi zapora povedal, da potrebuje zdravljenje, vendar se za to niso zmenili, zato je padel v delirij.

Do maja 2007, ko so ga končno premestili v psihiatrično bolnišnico, je izgubil tretjino telesne teže, brada mu je segala do prsi, nohti so se mu ovijali okoli prstov na nogah, na koži so se mu pojavile glivice, njegovo telo pa je bilo polno preležanin. "To je najhujši primer samice v državi," je dejal Coyte.

Slevinovo stanje se je v bolnišnici izboljšalo, a so ga po dveh tednih vrnili v samico v okrožnem zaporu Dona Ana, kjer se je njegovo stanje znova poslabšalo.

25. junija 2007 je okrožni sodnik ugotovil, da se Slevin ni sposoben braniti, zato je vse obtožbe proti njemu zavrgel in ukazal, da ga izpustijo. Slevin je nato vložil tožbo proti zaporu, njegovemu direktorju Chrisu Bareli in nekdanjemu glavnemu zdravniku v zaporu Danielu Zemeku, ker naj bi kršili njegove človekove pravice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.