V glavnem mestu Majorke se množično zabava predvsem nemška mladina, ki pa je tudi med največjimi kršilci dostojnega vedenja na tamkajšnjih plažah. Foto: EPA
V glavnem mestu Majorke se množično zabava predvsem nemška mladina, ki pa je tudi med največjimi kršilci dostojnega vedenja na tamkajšnjih plažah. Foto: EPA
O prepovedi popivanja na prostem, zunaj gostinskih lokalov, so aprila razpravljali tudi ljubljanski mestni svetniki, a predlog zavrnili. Foto: MMC RTV SLO

Začelo se je že lani, ko so se odločili, da bodo začeli denarno kaznovati tiste, ki se med popivanjem na plaži nedostojno vedejo ali smetijo naokrog s steklenicami in cigaretnimi ogorki.

"Na Majorki niso samo mladi, pač pa tudi družine z otroki, ki si ne zaslužijo pogleda na kup smeti in sledove bruhanja na plaži," je že lani povedal mestni svetnik Guillermo Navarro, ko je pojasnil, da bodo ponavljajoče se kršilce kaznovali z globo tudi do 1.800 evrov.

Popiva naj se v barih, ne na plažah
Letos pa so šli še korak dlje in odredili popolno prepoved uživanja alkohola v nočnih urah na plaži Playa de Palma, kjer je v okolici znamenitega bara Ballermann priljubljena točka za zbiranje mladih, ki si tja prinesejo velike količine poceni alkohola, kupljenega v trgovini.

Prepoved velja od 22.00 do 1.00, uživanje alkohola naj bi tako preusmerili v gostinske lokale, kamor to tudi sodi, pravijo oblasti glavnega mesta španskega otoka, ki se tako odzivajo na številna poročila v medijih o popivanju na prostem in na pritožbe sosedov zaradi kaljenja miru, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bodo izginila tudi znamenita vedra?
A obljubljajo, da se tukaj še ne bodo ustavili, saj naslednje leto načrtujejo celo splošno prepoved uživanja alkoholnih pijač na ulicah, prav tako pa nameravajo prepovedati prodajo točenih pijač v znamenitih vedrih (t. i. bucket).

Svetnik Navarro je še dodal, da so med najhujšimi kršilci, povezanimi z alkoholom in nedostojnim vedenjem, predvsem Avstrijci, Nemci in Britanci. "Kdo bi rekel, ko pa doma veljajo za tako urejene in kulturne narode," je dodal s kančkom sarkazma.

Ljubljanske ulice brez prepovedi
O prepovedi popivanja na prostem, zunaj gostinskih lokalov, so sicer spomladi letos razpravljali tudi ljubljanski mestni svetniki.

Za prepoved uživanja alkoholnih pijač zunaj prostorov, ki so določeni za točenje alkoholnih pijač, so se zavzemali svetniki NSi-ja.

Da je pitje alkohola med mladimi velika težava, se je strinjal tudi ljubljanski župan Zoran Janković, pri čemer pa je dodal, da je sam načeloma proti kakršni koli prepovedi. "Bojim se, da bi ta prepoved še bolj stimulirala," je pojasnil in povedal še, da bi glede alkohola med mladimi rad videl javno razpravo v Sloveniji. V stranki NSi pa so menili, da mladina potrebuje prepovedi.

Svetniki so nazadnje predlog, ki je med drugim predvideval, da bi spoštovanje odloka preverjali občinski redarji, kršilce pa kaznovali z globo 100 evrov, zavrnili.