Zanimivosti
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 12 glasov Ocenite to novico!
Ustanovitelji "črtnih kod za brezdomce" poudarjajo, da bodo prostovoljne donacije (ki jih lahko mimoidoči nakažejo kar prek pametnih telefonov) nahranile marsikatera lačna usta (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Dodaj v

Britanci brezdomcem denar darujejo kar s pametnimi telefoni

Brezdomci s seboj nosijo posebne črtne kode
10. avgust 2018 ob 15:19
London - MMC RTV SLO

Britanci so se v želji po pomoči brezdomcem zatekli k nenavadnim ukrepom – brezdomci s seboj zdaj nosijo posebne črtne kode, s pomočjo katerih jim lahko dobrodelneži denar nakažejo kar prek pametnih telefonov.

Številni Britanci si ljudem, ki bivajo na ulicah, vsak dan želijo nameniti nekaj drobiža, ki bi jim pomagal preživeti v težkih razmerah. Zaradi velike priljubljenosti bančnih kartic in celo plačevanja z mobilnimi telefoni se pogosto znajdejo v položaju, ko so njihovi žepi popolnoma prazni.

Nenavaden izum študentov in profesorjev Univerze v Oxfordu bo takšne zadrege v prihodnje preprečil. S pomočjo posebnega bralnika črtnih kot, ki si ga bodo lahko dobrodelneži naložili na svoje pametne telefone, bodo Britanci denar darovali tudi z odčitavanjem črtnih kod, ki jih s seboj nosijo brezdomci, navaja BBC.

Donacija se bo najprej znašla na bančnem računu enega izmed ustanoviteljev črtnih kod za brezdomce, obljubljajo pa, da ga bodo pozneje v obliki bankovcev in kovancev podarili brezdomcem.

Alex McCollion, eden izmed ustanoviteljev "črtnih kot za višje dobro", je za BBC ob tem povedal: "Težava je v tem, da živimo v družbi, v kateri je denar redko v "tekoči obliki". Tudi če denar želimo darovati, ga pogosto nimamo pri sebi. Za to težavo sem s črtnimi kodami ustvaril rešitev."

Ustanovitelji so poudarili še, da bo v času, ko država težave brezdomnega prebivalstva vsakodnevno zanemarja, vsakršna donacija ubogim prišla še kako prav.

Število ljudi, ki v Veliki Britaniji spijo na ulicah, se namreč iz leta v leto zvišuje. Lansko jesen je na ulicah Anglije spalo 4.751 ljudi, sodobne raziskave pa kažejo, da je danes v Angliji brez doma že več kot 8.000 ljudi.

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
Repec
# 10.08.2018 ob 15:54
Tako bi moralo biti z nasimi umetniki in humanitarci (ponavadi so kar oboje v eni osebi).
Ne pa da dobivajo davkoplacevalski denar (enkrat za kulturo, drugic za humanitarsrvo)
vidim
# 11.08.2018 ob 13:01
Agenda brezgotovinske reklame spet znova v svojhem sijaju. Ljudje dokler je čas stran od kartic in vsega kar smrdi po ukinitvi gotovine v končni fazi.
DamnDyD
# 11.08.2018 ob 04:25
"Pocrkat vse brezdelne, brezdomne brezmoralce, neizobražene brezimence!", kenede, Slovenija moja ljubljena?!
rubin
# 10.08.2018 ob 23:35
Število ljudi, ki v Veliki Britaniji spijo na ulicah, se namreč iz leta v leto zvišuje... Čakajte, a ni rast? Kapitalizem deluje?
odprtizvezek
# 10.08.2018 ob 16:58
Se to ne, dajmo ukinit vse kar ima veze s kulturo, v Sloveniji je kultura itak spanska vas.
Kazalo