Zanimivosti
(5)
Ustanovitelji "črtnih kod za brezdomce" poudarjajo, da bodo prostovoljne donacije (ki jih lahko mimoidoči nakažejo kar prek pametnih telefonov) nahranile marsikatera lačna usta (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Dodaj v

Britanci brezdomcem denar darujejo kar s pametnimi telefoni

Brezdomci s seboj nosijo posebne črtne kode
10. avgust 2018 ob 15:19
London - MMC RTV SLO

Britanci so se v želji po pomoči brezdomcem zatekli k nenavadnim ukrepom – brezdomci s seboj zdaj nosijo posebne črtne kode, s pomočjo katerih jim lahko dobrodelneži denar nakažejo kar prek pametnih telefonov.

Številni Britanci si ljudem, ki bivajo na ulicah, vsak dan želijo nameniti nekaj drobiža, ki bi jim pomagal preživeti v težkih razmerah. Zaradi velike priljubljenosti bančnih kartic in celo plačevanja z mobilnimi telefoni se pogosto znajdejo v položaju, ko so njihovi žepi popolnoma prazni.

Nenavaden izum študentov in profesorjev Univerze v Oxfordu bo takšne zadrege v prihodnje preprečil. S pomočjo posebnega bralnika črtnih kot, ki si ga bodo lahko dobrodelneži naložili na svoje pametne telefone, bodo Britanci denar darovali tudi z odčitavanjem črtnih kod, ki jih s seboj nosijo brezdomci, navaja BBC.

Donacija se bo najprej znašla na bančnem računu enega izmed ustanoviteljev črtnih kod za brezdomce, obljubljajo pa, da ga bodo pozneje v obliki bankovcev in kovancev podarili brezdomcem.

Alex McCollion, eden izmed ustanoviteljev "črtnih kot za višje dobro", je za BBC ob tem povedal: "Težava je v tem, da živimo v družbi, v kateri je denar redko v "tekoči obliki". Tudi če denar želimo darovati, ga pogosto nimamo pri sebi. Za to težavo sem s črtnimi kodami ustvaril rešitev."

Ustanovitelji so poudarili še, da bo v času, ko država težave brezdomnega prebivalstva vsakodnevno zanemarja, vsakršna donacija ubogim prišla še kako prav.

Število ljudi, ki v Veliki Britaniji spijo na ulicah, se namreč iz leta v leto zvišuje. Lansko jesen je na ulicah Anglije spalo 4.751 ljudi, sodobne raziskave pa kažejo, da je danes v Angliji brez doma že več kot 8.000 ljudi.

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
Repec
# 10.08.2018 ob 15:54
Tako bi moralo biti z nasimi umetniki in humanitarci (ponavadi so kar oboje v eni osebi).
Ne pa da dobivajo davkoplacevalski denar (enkrat za kulturo, drugic za humanitarsrvo)
vidim
# 11.08.2018 ob 13:01
Agenda brezgotovinske reklame spet znova v svojhem sijaju. Ljudje dokler je čas stran od kartic in vsega kar smrdi po ukinitvi gotovine v končni fazi.
DamnDyD
# 11.08.2018 ob 04:25
"Pocrkat vse brezdelne, brezdomne brezmoralce, neizobražene brezimence!", kenede, Slovenija moja ljubljena?!
rubin
# 10.08.2018 ob 23:35
Število ljudi, ki v Veliki Britaniji spijo na ulicah, se namreč iz leta v leto zvišuje... Čakajte, a ni rast? Kapitalizem deluje?
odprtizvezek
# 10.08.2018 ob 16:58
Se to ne, dajmo ukinit vse kar ima veze s kulturo, v Sloveniji je kultura itak spanska vas.
Kazalo