V akvariju Postojnske jame je ena izmed človeških ribic konec tedna začela izlegati jajčeca. Foto: BoBo
V akvariju Postojnske jame je ena izmed človeških ribic konec tedna začela izlegati jajčeca. Foto: BoBo
Človeška ribica bo morda imela mlade

Prvič se je tako zgodilo, da so bili v turistični jami priča izleganju jajčec človeške ribice, ki velja za eno najbolj zapletenih in najskrivnostnejših bitij podzemlja. Da je človeška ribica v pričakovanju, so v Postojnski jami vedeli, prvi pa je izleganje jajčec v petek popoldne opazil eden izmed vodnikov.

Kot je pojasnil predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj, so morali takoj ukrepati, saj je obstajalo veliko nevarnosti.

Eno izmed teh predstavljajo druge človeške ribice, ki hočejo jajca pojesti, drugo nevarnost pa predstavljajo tudi gostje v jami, ki bi lahko ribico vznemirjali. Zato so ribico skušali čim bolj osamiti, spremenili so tudi režim obiskovanja akvarija, ki so ga zatemnili in zavarovali, da bi ribici omogočili mirno in nestresno okolje, znotraj akvarija pa je narejena tudi pregrada, ki jo fizično ločuje od drugih ribic.

"Edinstven dogodek v svetovnem merilu"
Jajčeca človeške ribice so kot majhni biserčki, ki so skupaj z ovojnico veliki nekaj milimetrov. Za zdaj so jih v Postojnski jami našteli 13, pričakujejo pa, da jih bo še več - teoretično se jih lahko izleže do 70. Če bodo razmere ugodne, se bodo čez tri mesece izlegle ličinke.

Dogajanje so v "jamski porodnišnici" tudi dokumentirali - posnel ga je Ciril Mlinar, ki ima kot edini tudi posnetke breje človeške ribice v naravnem okolju. Po Batageljevih besedah bodo v petek namestili tudi infrardečo kamero, ki bo vseskozi spremljala dogajanje. Kot še navajajo v Postojnski jami, je "čudež porajanja" povzročil razburjenje v strokovni javnosti, saj gre za "edinstven dogodek v svetovnem merilu".

Postojnsko jamo je sicer julija letos obiskal 35-milijonti obiskovalec, odkar jih od leta 1819 štejejo. Lani si je Postojnsko jamo ogledalo več kot pol milijona obiskovalcev, med njimi jih še vedno največ prihaja iz Italije.

Človeška ribica bo morda imela mlade