Osel je skromna žival. Foto: Reuters
Osel je skromna žival. Foto: Reuters

Mušje dirke so v Levpi prvič organizirali leta 1978, ko je bilo na tistem območju še veliko oslov, ki so jih domačini uporabljali kot vprežne in tovorne živali. V 80. letih prejšnjega stoletja pa je število oslov začelo upadati, saj so jih nadomestili stroji.

Kjer zaradi slabih gmotnih razmer niso mogli imeti konja ali vola, so kupili osla, je povedal predsednik Športno-kulturno-turističnega društva Levpa Aleksander Štrukelj. Uporabljali so ga za prenašanje drv, sena, mleka, prav tako jim je pomagal pri spravljanju kmetijskih pridelkov z njiv. "Osel je skromna žival, pojedel je tisto, kar so krave pustile v jaslih," je še dejal Štrukelj.

Idejo o obuditvi te tradicije so pri društvu Levpa dobili leta 2003, od takrat pa mušje dirke potekajo vsako leto drugo nedeljo v avgustu. In zakaj mušje? Oslu namreč v narečju rečejo muš. Izvor besede lahko iščemo v italijanski besedi muso, ki pomeni gobec, je povedal etnolog Borut Koloini iz Goriškega muzeja. "Na Slovenskem niso spraševali, koliko prašičev imaš, ampak koliko repov imaš. Če jih je zanimalo število krav, so vprašali, koliko grl imaš. Glede na to bi lahko verjetno sklepali, da pa je gobec pomenil osla," je dejal.

Po Koloinijevih besedah je v zahodnem delu Slovenije, kjer je bil osel zelo pogosta vprežna žival, še vedno živ rek, da delaš kot muš: "To pomeni, da delaš zelo trdo."