Slovenija ima še čas, da potrdi oz. zavrne sodelovanje na Evroviziji brez finančnih posledic do 7. januarja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija ima še čas, da potrdi oz. zavrne sodelovanje na Evroviziji brez finančnih posledic do 7. januarja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Emmelie de Forest
Evrovizija se po zaslugi slavja Only Teardrops, ki jo je zapela Danka Emellie de Forest, seli v Köbenhavn. Prvi polfinalni večer bo potekal 6. maja, drugi dva večera pozneje, 8. maja. Veliki finale bo potekal v soboto, 10. maja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija: Hannah - Straight Into Love
Hannah se letos ni uspelo uvrstiti v finale. Foto: EPA

RTV Slovenija bo tako svojo odločitev sprejela do novega postavljenega roka. Na začetku januarja pa bo znan tudi uradni seznam vseh držav udeleženk. Sicer je že znano, da se po dveh letih odmora na evrovizijski oder vrača Poljska, ki je prav tako kot Slovenija do zadnjega čakala, da sporoči svojo odločitev. A pozornost EBU-ja je v teh dneh posvečena državam, ki so odpovedale svoje sodelovanje na 59. izdaji Evrovizije, saj si prizadevajo, da jih znova privabijo na tekmovanje leta 2015 ob novi okrogli obletnici.

Ena izmed osrednjih tem pa je tudi Grčija. Na začetku letošnjega leta je namreč grška vlada razpustila svojo javno televizijo ERT. Nov javni servis pa še ni v stanju, da bi začel oddajanje. "Ena stvar je gotova: odločeni smo, da bo Grčija sodelovala na Evroviziji 2014," je dejal izvršni nadzornik Pesmi Evrovizije Jona Ola Sand.

Države v "nizkem štartu"
Druge države, ki so že predhodno naznanile svojo navzočnost v Köbenhavnu, kamor se seli Evrovizija po zaslugi slavja Danke Emellie de Forest s pesmijo Only Teardrops, so že začele predizbore in razkrivanje svojih tekmovalcev. Za San Marino se na Evrovizijo še tretjič zapored vrača Valentina Monetta. Črno goro bo zastopal Sergej Ćetković, Makedonijo bo zastopala Tijana Dapčević, Avstrijo do zdaj najbolj eksotična predstavnica Conchita Wurst, Nizozemsko pa duet Ilse & Waylon.

V polnem razmahu pa je tudi že nemški nacionalni izbor Unser Song für Dänemark, na katerem se bo med drugim za nastop na Danskem potegovala Oceana (pevka, ki je zakrivila himno za evropsko prvenstvo v nogometu lani). Poleg Nemčije bodo tabor t. i. velikih šest - države, ki prispevajo največ denarja za izvedbo Evrovizije, in država, iz katere prihaja aktualna zmagovalka -, zastopale še: Francija (ta se iz internega vrača k javnemu izboru), Italija, Španija (ki je zadnja od šesterice potrdila svoje sodelovanje), Velika Britanija in Danska.

Več o Evroviziji 2013 najdete na tej povezavi.

Poleg omenjenih držav prihajajo na Dansko še Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Belgija, Estonija, Finska, Gruzija, Madžarska, Irska, Islandija, Izrael, Latvija, Litva, Malta, Moldavija, Norveška, Rusija, Romunija, Švedska in Ukrajina. Na izbor se po enoletni odsotnosti vračata Bosna in Hercegovina ter Portugalska.

Začasno slovo nekaterih držav
Bolgarija in Srbija (zadnja zaradi finančnih razlogov) sta se odločili, da izpustita naslednji evrovizijski cikel. S tem sta se pridružili Hrvaški in Cipru, ki so se že pred časom odločili, da jih ne bo na Danskem. Prav tako pa bo Evrovizija prihodnje leto znova potekala brez predstavnikov Andore, Češke, Luksemburga, Monaka, Maroka, Slovaške in Turčije.