Elvisov duh je oživel na razstavi zvezdnikovih osebnih predmetov. Foto: Media Group
Elvisov duh je oživel na razstavi zvezdnikovih osebnih predmetov. Foto: Media Group
Med kultnimi predmeti, ki so na ogled, so tudi luksuzni kadilak s 14-karatnim zlatim ključem, kitara iz povratne turneje Comeback Tour 68, kitara Fender Stratocaster iz filma Viva Las Vegas, vojaška uniforma, obleka za karate, mikrofon iz studia Sun Records iz leta 1954, kjer je bila posneta prva pesem, plošča Mystery Train iz studia Sun Records iz leta 1955, policijska značka z 32 diamanti in rubini v vrednosti več kot 50.000 dolarjev, ekskluzivna fotorazstava njegovega posestva Graceland, vključno z zasebnim letalom, v celoti opremljenim v zlatu ... Foto: Media Group
Razstava Presleyjevih predmetov

Razstava njegovih osebnih predmetov Elvis Presley muzej bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču na ogled od danes do nedelje, vsak dan med 10. in 19. uro.

Ni vam treba čez lužo
Da bi doživeli delček Elvisove zgodovine, njegovega življenja, znamenite posesti Graceland v Memphisu, njegovega blišča, od prestižnih avtomobilov, kitar, pohištva, oblek, vinilnih plošč, nakita, lastnoročno napisanih pisem, vstopnic, plakatov, fotografij, filmov, dokumentarcev do glasbe in filma, vam ni treba v Ameriko, kajti razstava predmetov, ki so zaznamovali življenje Elvisa Presleyja in pišejo zgodovino, je prišla v Slovenijo.

Razstava je edina tovrstna na svetu. Do zdaj je bila na ogled v večjih mestih več evropskih držav, kjer je povzročila evforijo Elvisovih oboževalcev, ki so tudi po več ur čakali v vrsti za vstopnice. Zaradi velike denarne vrednosti razstave - zbirka dosega vrednost več milijonov dolarjev - je tudi število obiskovalcev omejeno, varnost pa je poostrena.

Razstava, ki zajema približno sto ekskluzivnih dragocenih predmetov, bo obiskovalcem predstavila Elvisovo življenje in ljudi okoli njega, vse od njegovih začetkov pri Sun Recordsu, dotaknila se bo prelomnih trenutkov, ki so vplivali na Elvisovo kariero, od vstopa v ameriško vojsko in policijo do spoznavanja karateja, in seveda njegove strasti do blišča in luksuza, od prestižnih avtomobilov, nakita, zlata do znamenite posesti Graceland.

Elvis - življenje in smrt legende
Elvis Presley, poznejša ikona rokenrola, se je rodil 8. januarja 1935 mami Gladys in očetu Vernonu v mestecu Tupelo, iz katerega se je v najstniških letih preselil v Memphis. Svojo kariero je začel kot voznik v podjetju Crown electric in v prostem času sanjal o tem, da bi postal pevska zvezda. Njegova glasbena kariera se je začela v legendarnem studiu Sun Records, kjer je leta 1954 posnel svojo prvo veliko uspešnico That's All Right Mama. Posvetil jo je svoji mami, ki jo je imel neizmerno rad in na katero je bil močno navezan.

Elvisova pot se je zatem strmo vzpenjala. Posnel je številne uspešnice, ki so dobesedno obnorele Ameriko in ves svet, njegova priljubljenost pa je iz dneva v dan naraščala. Kmalu so sledila številna povabila filmskih hiš in Elvis je zaplaval tudi v vode hollywoodskega filmskega sveta ter nastopil v kar 33 uspešnih filmih. Po nekajletnem premoru in odsotnosti z odrskih desk ter po poroki s Priscillo - rodila se jima je hčerka Lisa Marie Presley - se je leta 1968 vrnil v velikem slogu z legendarno turnejo Combeack Special in znova dobesedno obnorel Ameriko.

Tako velika priljubljenost in medijska slava pa sta načeli tudi Elvisa samega. Ob velikih naporih se je tolažil z alkoholom in omamnimi substancami, kar se je stopnjevalo vse do njegove smrti 16. avgusta 1977, po kateri se je Elvis za vedno zapisal v zgodovino. Za seboj je pustil pečat in o njem še vedno krožijo različne zgodbe, tudi ta, da je Elvis še vedno živ!

Razstava Presleyjevih predmetov