Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je v torek dejala, da je ideja dobra, da pa bo treba preučiti možnosti financiranja. Razmišljajo o loteriji za brezplačne vozovnice. Foto: EPA
Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je v torek dejala, da je ideja dobra, da pa bo treba preučiti možnosti financiranja. Razmišljajo o loteriji za brezplačne vozovnice. Foto: EPA

Poslanci so v torek razpravljali o pobudi, da bi vsak mladi Evropejec za 18. rojstni dan dobil brezplačno železniško vozovnico InterRail za enomesečno potovanje po Evropi.

V razpravi je komisarka za promet Violeta Bulc menila, da gre za odlično zamisel, ki pa jo je treba še dodatno preučiti: "Komisija bo natančno ocenila predvidene stroške in vire financiranja, kakor tudi dejansko izvedljivost pobude."

Parlamentu se je zahvalila, ker podpira mobilnost mladih, ter poudarila, da je pobuda skladna s prednostnimi nalogami Komisije in si zasluži analizo ter pragmatičen pristop glede same izvedbe.

Predlagala je tudi alternativno obliko: "Morda bi bilo lahko izvedli loterijo za bodisi vse ali pa samo določene kategorije mladih s precejšno količino brezplačnih vozovnic."

Večina razpravljavcev je bila pobudi naklonjena.

"Ljudje iz vse Evrope morajo odkriti sosednje države in s tamkajšnjimi ljudmi živeti kot prijatelji. Želimo vložiti v mlade, da doživijo svoj kontinent," je v torek poudaril Manfred Weber, predsednik skupine Evropske ljudske stranke (EPP), ki je septembra dal predlog o brezplačni vozovnici ob polnoletnosti. "Mlade želimo znova navdušiti za Evropo," je dodal.

Luigi Morgano iz skupine socialistov in demokratov (S&D) pa je menil, da s tem, ko mladim omogočimo potovanje po Evropi, spodbujamo boljše razumevanje Evrope.

Vozovnica Interrail stane med 200 in 479 evri na osebo, z njo pa lahko mladi potujejo z vlakom po Evropi od pet dni do enega meseca.

Po podatkih Evropskega statističnega urada Eurostat je bilo v EU-ju leta 2015 5,4 milijona 18-letnikov. Če bi se za brezplačno vozovnico odločilo od 50 do 70 odstotkov mladih, bi skupni strošek znašal od ene do 1,5 milijarde evrov.