Pozor, človeška ovira na ulici! Foto: EPA
Pozor, človeška ovira na ulici! Foto: EPA

Dva moška sta med današnjim tekom utrpela poškodbe glave, tretji si je poškodoval ramo, četrti pa koleno. Poškodovance so odpeljali v bolnišnico, vendar poškodbe niso bile resne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letos so biki nabodli štiri moške, a nihče ni bil resno ranjen. Med njimi je bil 73-letni upokojeni arhitekt iz Pamplone, dva Britanca in Američan. Tokrat je šlo na srečo brez smrtnih žrtev, pred tremi leti pa je bik do smrti nabodel 27-letnega Španca - z rogovi mu je pred množico gledalcev prebodel vrat, srce in pljuča. Španec je bil 15. smrtna žrtev, odkar so leta 1924 prvič priredili tek pred biki.

Prizori, ki jemljejo dih
Tudi na letošnjem festivalu je vsak dan več sto tekačev, običajno oblečenih v belo in z rdečimi rutami, preizkušalo svojo hrabrost z 850 metrov dolgim sprintom po ozkih ulicah Pamplone pred šestimi biki, težkimi tudi do pol tone. Najbolj drzni poskušajo preteči čim daljšo razdaljo, preden se umaknejo na stran ali preplezajo ovire, ki stojijo med biki in večtisočglavo množico gledalcev s celega sveta.

A številnim to ne uspe in zato večino poškodb pri tekih pred biki povzročijo padci, ki poskrbijo za naravnost osupljive prizore - nekaj si jih lahko ogledate tudi v priloženih fotografijah - saj tekači padejo naravnost pred galopirajoče živali, ali pa pred svoje sotekače, ki jih med begom za lastno življenje neusmiljeno pomendrajo.