Takšnih stopal zagotovo še niste videli. Foto: Reuters
Takšnih stopal zagotovo še niste videli. Foto: Reuters
Jeison Rodriguez
Njegova velika ljubezen je košarka. Foto: Reuters

Rodriguez je bil do desetega leta popolnoma običajen fantič, ki se je podil po ulicah mesta Maracay na zahodu Venezule. Nato pa so njegova stopala začelo neobičajno hitro rasti, saj je od takrat, ko je nosil velikost obutve 38, do takrat, ko mu je bila prav že številka 44, minilo le slabo leto. Takrat so ga sovrstniki začeli zbadati in se iz njega norčevati. Zdaj, pri 20 letih, je visok 2,20 metra, njegovi stopali pa merita 40,1 oziroma 39,6 centimetra. Uradno so ga pred dnevi izmerili predstavniki Guinnessove knjige rekordov, s tem pa je mladenič postal človek z največjimi stopali na svetu.

"Ko sem dopolnil 14 let, mi niso bili prav nobeni čevlji več, zato mi jih je znanec izdeloval iz blaga za hlače. Seveda so zdržali le dva do tri tedne, zato sem pogosto moral hoditi bos," se spominja Jeison, ki med sprehajanjem po ulici večkrat zasanjano opazuje čevlje drugih moških in si želi, da bi lahko tudi on nosil kakšen običajen model.

Njegova mama Amalia je dejala, da so zdravniki ugotovili, da težava tiči v pretiranem delovanju njegove hipofize, zaradi česar je rasel hitreje kot običajno. Celotno obdobje odraščanja so ga zato spremljali glavoboli in bolečine v sklepih, a zdaj, ko je postal rekorder, pravi, da ga ne bo nič več sram iti na košarkarsko igrišče in metati na koš. Želi si tudi dokončati študij, se naučiti peči dobre slaščice in pomagati ljudem, ki se bojujejo z depresijo. Jeisona je sicer odkril nemški proizvajalec unikatnih čevljev Georg Wessels, ko je odpotoval k mladeniču domov, da bi mu naredil nekaj parov kakovostnih in hkrati dovolj velikih obuval.

Venezuelec je rekord največjih stopal na svetu prevzel turškemu kmetu Sultanu Kosenu, ki z višino 2,51 metra velja tudi za najvišjega človeka na svetu. Kosen nosi čevlje velikosti 57.