Nenavadna tradicija izvira iz leta 1947. Foto: Reuters
Nenavadna tradicija izvira iz leta 1947. Foto: Reuters

Ta nenavadna tradicija, med katero je šlo Obami in njegovima hčerkama Malii in Sashi pošteno na smeh, izvira iz leta 1947, ko je v Beli hiši stanoval Harry Truman. Obama je dva purana, glavnega in njegovo "rezervo", na predvečer zahvalnega dne pomilostil že sedmič. Srečneža sta bila letos Abe in Honest, kot so ju po nekdanjem predsedniku ZDA Abrahamu Lincolnu poimenovali udeleženci natečaja. Lincolnu so namreč rekli tudi pošteni Abe.

Purana iz Kalifornije, stara po 18 tednov in težka skoraj 20 kilogramov, bosta namesto na krožniku starost dočakala na farmi v Virginiji z imenom Bela hiša na puranjem bregu.

"Ne strinjam se, da tradicija ni neumna"
Obama je dolžnost opravil po predpisih, zraven pa sta bili tudi hčerki, 17-letna Malia in tri leta mlajša Sasha, ki jima tradicija druženja s puranjimi zvezdami ni najbolj všeč, kar je priznal tudi Obama, ki je povedal, da jima je hvaležen, da sta zraven zaradi njega. "Tukaj sta le zato, da se jaz bolje počutim, ne pa zato, ker menita, da je to ena izmed stvari, ki bi jih moral početi." Malia in Sasha sta bili sicer lani na družbenih omrežjih deležni veliko kritik, ker se med obredom nista smejali, nekega republikanskega predstavnika v kongresu pa so celo odpustili, ker je zapisal, da bi lahko dekleti pokazali "malo več sloga".

Tudi predsednik je ceremonijo obarval s šalo in dejal, da se strinja s kritiki, ki pravijo, da je ta tradicija nekoliko neumna. "Ne morem reči, da se ne strinjam. Kritiki mi pravijo, da imam preveč usmiljenja do puranov in prepričan sem, da novinarji že iščejo informacije o tem, ali sta se pomiloščena purana res predala boljšemu življenju kot dobra puranja državljana," je dejal Obama.

Po pomilostitvi so se Obamovi odpravili v bližnjo cerkev, kjer so stregli praznično pojedino veteranom, brezdomcem in drugim lačnim. Glavna jed je bil seveda - puran.