Zmagovalni 'selfie'. Foto: Facebook Irish Farmers Journal
Zmagovalni 'selfie'. Foto: Facebook Irish Farmers Journal

Irski časopis Irish Farmers Journal je organiziral tekmovanje Selfie na kmetiji, to pa je na spletu kmalu postalo velika uspešnica. Kmetje so se zelo dobro odzvali na tekmovanje, žirija je nato izbrala najboljših deset fotografij, ki so jih postavili na svojo stran na Facebooku, fotografija, ki je prejela največ všečkov, pa je bila imenovana za zmagovalno.

Zmaga je s skoraj 2.000 prejetimi všečki šla v roke PJ-ju Ryanu, kmetu, ki je "selfieja" posnel, medtem ko je svoji hčerki pomagal pri projektu za šolo, v ozadju pa je videti njegovo govedo. Kmet bo za nagrado prejel božični paket.

Začelo se je leta 2002
Avtorji uglednih slovarjev angleškega jezika Oxford Dictionaries so pred kratkim za besedo leta razglasili besedo "selfie". Gre za izraz, ki označuje fotografijo, ki jo fotografiranec posname sam, navadno kar s telefonom, in z namenom objave na spletni strani družbenega omrežja.

Izraz "selfie" - pogostost uporabe besede je v zadnjem letu poskočila za 17.000 odstotkov - je bil prvič uporabljen leta 2002 na nekem avstralskem spletnem forumu. Takrat je neki moški objavil fotografijo poškodb na obrazu, ki jih je dobil, ko se je spotaknil na stopnicah. Opravičil se je, da fotografija ni izostrena, in poudaril, da ni bil pijan, ampak gre za "selfie".

Čeprav je beseda prisotna že več let, se je njena uporaba močno povečala prav letos. K temu so po besedah uredniške direktorice pri Oxford Dictionaries Judy Pearsall močno pripomogla spletna družbena omrežja ter nekatere fotografije, na primer fotografija papeža z mladimi, ki so se kot blisk razširile po svetu.