Kmečko ohcet v Bohinju pripravljajo že več kot 50 let. Foto: Organizator dogodka
Kmečko ohcet v Bohinju pripravljajo že več kot 50 let. Foto: Organizator dogodka

Turistično društvo Bohinj je tudi letos pripravilo tradicionalno kmečko ohcet, tokrat že drugo leto zapored na vasi, natančneje na Nemškem Rovtu.

Letos je bila to prava ohcet, in ne zgolj uprizorjena igra v okviru turistično-folklorne prireditve - za tradicionalno poroko sta se odločila dva domačina.

Na prireditvi v tradicionalnih oblačilih prikažejo potek ohceti, poudarek etnološkega prikaza pa je tudi na lokalnem narečju. Tudi na predvečer ohceti je bil poseben poudarek namenjen narečju. V petek zvečer so namreč v vaškem jedru v Srednji vasi s predstavo prikazali vasovanje.

"Gre za prikaz dejanskega življenja na vasi 150 let nazaj, ko so se pod lipo zbirali vaški veljaki in so fantje hodili dvorit puncam in je včasih katerega presenetil škaf vode. Prikazujemo tudi to, kako je fant iz sosednje vasi prišel kot tujec in so ga domačini namočili v korito na sredi vasi. Zaključi se s tem, da enega izmed fantov dekle sprejme, on prisloni lestev, ona pa mu podari lectovo srce in mu prižge cigaro," je stare kmečke navade, ki so bile prikazane na vasovanju, opisal Jure Sodja iz bohinjskega turističnega društva.