Padla je tudi poraba piva - s 7,7 milijona litrov lani na 7,3 milijona letos. Foto: Reuters
Padla je tudi poraba piva - s 7,7 milijona litrov lani na 7,3 milijona letos. Foto: Reuters

Kot so v nedeljo, na zadnji dan prireditve, sporočili organizatorji, je s pivskimi vrčki nazdravljalo 5,9 milijona obiskovalcev. To je 400.000 manj kot lani, ko je v München prišlo 6,3 milijona ljubiteljev piva.

Organizatorji manjši obisk največjega pivskega festivala na svetu pripisujejo hladnemu in deževnemu vremenu ter ponovni uvedbi nadzora na nemških mejah zaradi vala beguncev, ki prihajajo v državo.

Obiskovalci so letos spili tudi manj piva kot lani. Letos so tako prodali 7,3 milijona litrskih vrčkov piva po povprečni ceni 10,22 evra, medtem ko je lani po grlih obiskovalcev steklo 7,7 milijona litrov hmeljnega napitka.

Lačni in razboriti petelinčki
So pa letos s pivom poplaknili več hrane kot lani - letos so pospravili 114 volov in 50 telet, lani pa 112 volov in 48 telet, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi število pretepov med festivalom, ki se je začel 19. septembra, ni upadlo. Na letošnjem, 128. Oktoberfestu jih je policija naštela 47, kar je 11 več kot na lanskem.

Festival je sicer eden največjih kulturnih in družabnih dogodkov na Bavarskem, ki ima tudi velikanski turistični in gospodarski pomen. Vsako leto privabi okoli šest milijonov obiskovalcev z vsega sveta. V 16 dneh, kolikor traja, se obrne okoli milijarda evrov.