Ena izmed najbolj znanih sestrskih navez, ki se bodo predstavile na olimpijskih igrah, sta zagotovo tenisačici Venus in Serena Williams. Foto: EPA
Ena izmed najbolj znanih sestrskih navez, ki se bodo predstavile na olimpijskih igrah, sta zagotovo tenisačici Venus in Serena Williams. Foto: EPA
Marc Gasol, Pau Gasol
Ne na nasprotni strani, temveč za isto državo bosta tokrat stopila Marc in Pau. Foto: EPA
Bob in Mike Bryan
Brata Bryan na olimpijskih igrah znova veljata za favorita za zmago med moškimi dvojicami. Foto: Reuters
Steven Lopez
Skupaj z bratom in sestro je v London pripotoval ameriški tekvondoist Steven Lopez. Foto: EPA

Serena in Venus bosta letos znova predstavljali hudo konkurenco med ženskimi dvojicami, a vsekakor nista edini dvojni strup, ki preži na teniških igriščih. Na wimbledonsko travo prihajata tako še Američana Bob in Mike Bryan in Britanca Andy in Jamie Murray.

Samo v plavanju bo v bazen skočilo enajst bratovsko-sestrskih navez. Najbolj znano ameriško navezo sestavljata sestri Haley in Alyssa Anderson. Kanadske vrste bosta zastopala Sinead in Colin Russell, Kajmanske otoke pa brata Shaune in Brett Fraser. Avstralci računajo na sestri Cate in Bronte Campbell, Kenijci na brata Jasona in Davida Dunforda.

Francosko družinsko dvojico bosta predstavljala - povratnica v velike bazene po nosečnosti - Laure Manaudou in njen brat Florent. Pa tudi Britanci niso izjema, saj se bosta zanje v bazen pognali Heather in Brittany MacLean.

Dvojčici Tingting in Venven Džjang bosta poganjali strah v kosti njunim nasprotnicam v sinhronem plavanju.

Tudi v drugih vodnih športih ne gre brez družinskih vezi. V veslanju jih bosta predstavljala Ross in Grant James. Brata Peter in Pavol Hochschorner bosta za Slovaško bila boj za odličja v kanuju dvosedu na divjih vodah. Kajakaške vrste pa dopolnjujeta brat in sestra Hughes in Émilie Fournel iz Kanade. Zach in Paige Railey pa se bosta za ameriške visoke ambicije potegovala v jadranju.

Na košarkarskem parketu bosta kraljevala Španca Pau in Marc Gasol, na hokejskem pa belgijska dvojčka Jill in Tom Boon (vsak v svoji izbrani vrsti).

Vse ostane v družini
Po stopinjah očeta Davida Wilkinsona bosta na letošnjih olimpijskih igrah šla veslača Michael in Lauren. Prav tako pa je bil prav oče vzor za ameriški vaterpolistki Maggie in Jessico Steffens. Ne dva, kar trije člani družine Tanaka (Jusuke, Rie in Kazuhito) bodo zastopali barve Japonske v gimnastiki.

Ena izmed večjih družin na letošnjih olimpijskih igrah pa je tudi družina Lopez. Ameriški tekvondoist Steven velja za velikega favorita. Njegov starejši brat Jean se bo ob njem pojavil v vlogi trenerja, medtem ko se bo na tatamiju borila tudi njegova sestra Diana.

Londonske igre bodo prve za članici ameriške hokejske izbrane vrste Katie in Julio Reinprecht. Annette in Alexander Edmondson bosta prva bratsko-sestrska naveza, ki bo branila avstralske barve v kolesarstvu. Britanci pa močne upe polagajo tudi na triatlonca Alistaira in Jonathana Brownleeja.

Zakoni, ki premagujejo olimpijske igre
Ne samo bratsko-sestrske naveze, med olimpijci najdemo tudi zaročene in poročene pare. Verjetno največ prahu sta v zadnjih mesecih dvignila avstralska zakonca Lauryn in Russell Mark, ki sta želela, da v olimpijski vasi prebivata v skupni sobi, vendar avstralski olimpijski komite temu ni bil naklonjen. Svojo ljubezen, ki sta jo začela na olimpijskih igrah leta 2004, bosta v Londonu nadaljevala zakonca Matt in Katy Emmons.

Nekaj najbolj znanih družinskih navez smo za vas strnili tudi v spodnji fotogaleriji.