Španska revija je na svoji naslovnici združila star portret sužnje z obrazom Michelle Obama. Foto: Screenshot Fuera de Serie
Španska revija je na svoji naslovnici združila star portret sužnje z obrazom Michelle Obama. Foto: Screenshot Fuera de Serie

Obraz Michelle Obama dopolnjuje portret polgole sužnje iz leta 1800, in kot piše Daily Mail, so se pri reviji Fuera de Serie najverjetneje prav dobro zavedali, da bo dvignila prah. Morda so želeli uredniki glede na zgodovinski kontekst slike hoteli povedati kaj drugega, toda končni rezultat je bil, da se je bralcem fotomontaža zdela žaljiva in rasistična.

Portret, ki nosi naslov Portrait D'Une Négresse (Portret črnke) je francoska slikarka Marie-Guillemine Benoist prvič prikazala na Louvrovi letni razstavi. V tistem času je bil navdihujoč, saj je država šest let pred tem odpravila suženjstvo, portret pa naj bi bil povzdigujoč simbol tako ženskih pravic kot tudi pravic temnopoltih.

Vnukinja sužnje, dama Amerike
V skladu s tem pomenom je fotomontaža spremljala članek z naslovom "Michelle, vnukinja sužnje, dama Amerike". Tako praprastarši Obamove žene kot tudi njeni prapraprastarši so bili sužnji. Poanta članka, ki sicer še ni izšel, naj bi bila tista pregovorna mantra, da za vsakim uspešnim moškim stoji ženska. Toda to, da članka sploh še niso prebrali, blogarjev (zlasti temnopoltih) očitno ne ovira, da ne bi že zdaj kričali, da je "žaljiva" slika zasenčila pomen, kakršen koli naj bi ta že bil.

"S tem, ko je revija izbrala tako v nebo vpijajočo podobo, da bi predstavila zgodbo, kako je prva dama ZDA "zapeljala Američane" in "ukradla srce Baracka Obame", kot jo je opisala Fuera de Serie, je jasno, da se revija strinja s to miselnostjo in hoče jasno in glasno razširiti sporočilo: Todavía estamos esclavos. Še vedno smo sužnji," je zapisala Brande Victorian iz Madame Noire.

Da je na portretu razkrita ena od obeh dojk, prav gotovo ne pomaga. "Kot nekdo, ki ne govori špansko, sem najprej pogledala sliko in takoj pomislila, o, moj Bog, to so prsi Michelle Obama," piše Jessica Wakeman na spletni strani The Frisky.
Po pisanju revije Clutch je slika le ena izmed računalniško sestavljenih slik, ki postavljajo obraze slavnih na glave nagcev. Znotraj revije naj bi se montaža Obamove pridružila montažam z njenim soprogom Barackom Obamo, z nekdanjim ameriškim predsednikom Abrahamom Lincolnom in s princeso Diano.