Colbert se ima ponosno za pripadnika
Colbert se ima ponosno za pripadnika "tistega enega odstotka najbogatejših Američanov" ter ponižuje revne, demokrate in socialno politiko vlade, zavrača pa vse, kar ne spada v okvir trenutnega konservativnega nazora Amerike. Toda to počne na tako absurden način, z ogromno pretiravanja, da je gledalcem jasno, iz koga se pravzaprav norčuje. Foto: EPA
Stephen Colbert
Svojo ultrakonservativno osebnost je prenesel tudi zunaj oddaje in leta 2012 je v rodni Južni Karolini kandidiral za predsednika ZDA na listi republikancev, pri čemer je celo dobil nekaj glasov. Med drugim se je udeležil kongresnih zaslišanj, kjer se je prav tako pretvarjal, leta 2006 pa je s svojim humorjem naravnost "uničil" predsednika Georgea Busha na večerji dopisnikov Bele hiše. Foto: EPA
Rush Limbaugh
Konservativna Amerika je prek svojega predstavnika, razvpitega radijskega voditelja in političnega komentatorja Rusha Limbaugha, že sporočila, da je CBS z izbiro Colberta "pravi Ameriki" napovedal vojno. Foto: EPA

Poročali smo, da so iz hiše CBS sporočili, da bo v čevlje legendarnega voditelja nočne pogovorne oddaje Davida Lettermana, ki se bo upokojil leta 2015, stopil Stephen Colbert, ki se mu pogodba s televizijo Comedy Central izteče še letos.

Colbert je poleg finančnega postavil le en pogoj - želel je, da se z zamenjavo strinja tudi Letterman. "Vedel sem, da bodo izbrali še enega tipa z očali," se je pošalil Letterman in zatrdil, da sta s Colbertom prijatelja in se mu zdi izbira odlična.

Televizijski analitiki pa niso povsem prepričani, da se bo poteza CBS-a iztekla skladno z načrti - menijo, da bi se lahko zapisala celo na seznam polomij, kakršna je bila kratka zamenjava Jaya Lena s Conanom O'Brienom od junija 2009 do januarja 2010.

Pretvarjal se je, da kandidira za predsednika ZDA
Colbert se namreč od leta 2006 naprej pretvarja, da je bolj konservativen od vseh voditeljev televizije Fox, ki v ZDA velja za zelo konservativno, analitiki pa napovedujejo, da bo moral opustiti svoj "ultrakonservativni karakter čez mejo absurda", ki ga je gojil zadnjih osem let, pa ne le v svoji oddaji The Colbert Report, ampak tudi zunaj nje. Američani, ki ga imajo radi, ga sicer poznajo in obožujejo prav zaradi tega.

Njegova oddaja je na kanalu Comedy Central na sporedu takoj za slavno oddajo Daily Show z Jonom Stewartom, ki se naravnost norčuje iz absurdnosti ameriškega političnega vsakdana, Colbert pa je ustvaril televizijsko osebnost po modelu gromovnika s Foxa Billa O'Rileyja. Prav pri Jonu Stewartu je Colbert sicer poskrbel za komične vložke na začetku svoje kariere.

Colbert se ima ponosno za pripadnika "tistega enega odstotka najbogatejših Američanov" ter ponižuje revne, demokrate in socialno politiko vlade, zavrača pa vse, kar ne spada v okvir trenutnega konservativnega nazora Amerike. Toda to počne na tako absurden način, z ogromno pretiravanja, da je gledalcem jasno, iz koga se pravzaprav norčuje.

Svojo ultrakonservativno osebnost je prenesel tudi zunaj oddaje in leta 2012 je v rodni Južni Karolini kandidiral za predsednika ZDA na listi republikancev, pri čemer je celo dobil nekaj glasov. Med drugim se je udeležil kongresnih zaslišanj, kjer se je prav tako pretvarjal, leta 2006 pa je s svojim humorjem naravnost "uničil" predsednika Georgea Busha na večerji dopisnikov Bele hiše.

Njegova izbira kot vojna napoved "pravi" Ameriki
Konservativna Amerika je prek svojega predstavnika, razvpitega radijskega voditelja in političnega komentatorja Rusha Limbaugha, že sporočila, da je CBS z izbiro Colberta "pravi Ameriki" napovedal vojno.

"Stephen Colbert je ena najbolj iznajdljivih in spoštovanih sil na televiziji," pa vztraja predsednik CBS-a Leslie Moonves in zavrača kritike, ki menijo, da bo prehod iz lažnega konservativca v pravega Colberta nemogoč. Tudi Colbert, ki je v svoji karieri pisca, producenta, igralca, satirika in komika pobiral emmyje, grammyja in druge odmevne nagrade, zagotavlja, da bo pogovorno oddajo vodil kot on sam in bo opustil lažno osebnost.

Načrtovano je, da zamenjava Lettermana s Colbertom značaja oddaje ne bo spremenila, saj je bil 66-letni Letterman bolj ali manj odkrito liberalen, vendar pa je njegova oddaja redno zaostajala po gledanosti za oddajo Jaya Lena na televiziji NBC.

Leno je bil zadnja leta malce pikrejši do demokratov, do konca pa se je norčeval iz nekdanjega predsednika Billa Clintona zaradi afere s pripravnico Monico Lewinsky. Pri NBC-ju so Lena v večerni oddaji letos zamenjali z Jimmyjem Fallonom, in poteza se je pokazala za pravilno, saj je Fallonu uspelo pritegniti mlajše gledalce in je obdržal prednost pred Lettermanom. Gledalce, mlajše od svojih 50 let - kar je kategorija, na katero najbolj merijo oglaševalci -, pa naj bi zdaj pritegnil tudi Colbert.