Aminokislin, ki pospešujejo delovanje encinov za presnovo alkohola, kuhanje ne
Aminokislin, ki pospešujejo delovanje encinov za presnovo alkohola, kuhanje ne "uniči". Foto: BoBo

beluše.

Grizljanje stebla te zelene spomladanske zelenjave namreč spodbuja delovanje encimov, ki razgrajujejo alkohol, so v reviji Journal of Food Science zapisali južnokorejski znanstveniki z medicinske fakultete univerze Čedžu.

Kot so ugotovili, beluši vsebujejo določene aminokisline, ki pospešijo delovanje dveh encimov, potrebnih za razgradnjo alkohola v telesu. Omenjene aminokisline ostanejo v isti obliki tudi po toplotni obdelavi (torej, če beluše skuhate ali dušite), so še po poročanju Mother Nature Network še zapisali v svoji študiji.

Če torej veste, da vas čaka "naporen" večer ali pa če je pijača s prijatelji ušla izpod nadzora, si lahko namesto z aspirinom pomagate z beluši. A tudi ti verjetno ne bodo pomagali, če bo alkohola občutno preveč ...